Tegnap történt


Az erős szélben hamar terjedtek a szabadtéri tüzek

2017. március 01. 12:28

A tegnapi napot az erős szél okozta károk felszámolása, valamint a szabadtéri tüzek határozták meg országszerte. Százöt esetben a viharos szél miatt kidőlt fákat és leszakadt faágakat távolítottak el, megbontott tetőelemeket rögzítettek, kétszázhetvenhárom alkalommal pedig szabad téren fellobbant tüzet oltottak. Ezek mellett lakóingatlanokban keletkezett tüzeket szüntettek meg és műszaki mentéseket végeztek az egységek.

Tegnap összesen 562 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 323 tűzesetet és a 170 műszaki mentést összesen 571 hivatásos és 77 önkormányzati, 6 létesítményi egység, valamint 72 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 56 téves és 4 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Két személygépkocsi ütközött össze kedd éjszaka Cegléden, az Összekötő és a Budai út kereszteződésében. Az ütközés következtében az egyik gépkocsi sofőrje a roncsba szorult. A ceglédi hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével a beszorult embert kimentették és átadták a mentőknek. A sofőr súlyos sérüléseket szenvedett, a balesetben érintett másik jármű két utasa nem sérült meg. A tűzoltók a mentéssel egyidejűleg áramtalanították a járműveket, majd biztosították a helyszínt.
 
Személyautó borult fel a tizedik kerületi Vaspálya utca és az Ugor utca kereszteződésében kedden reggel. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők kórházba szállították. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, majd kerekeire állították azt. A műszaki mentés idején a Vaspálya utca Lámpagyár és Kelemen utca közötti szakaszát le kellett zárni a forgalom elől.
 
Személyautók ütköztek össze kedd délután Budakeszin, a József Attila utcában. A balesetben két ember könnyű sérüléseket szenvedett, őket a mentők kórházba szállították. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd biztosították a helyszínt.
 
Vonattal ütközött egy személygépkocsi a vasúti átjáróban kedden este Nyírbátorban, a Gyulaji utcában. A gépkocsiban utazók közül ketten könnyebben sérültek. A vonat harminc utasa közül senki nem sérült meg. A nyírbátori hivatásos tűzoltók a járművet áramtalanították, majd a baleseti helyszínelést követően eltávolították a sínről a gépkocsit.
 
Kedden délután Kecskeméten, a Vacsi közben két személygépjármű ütközött össze. A balesetben nem sérült meg senki. A kecskeméti hivatásos tűzoltók az autókat áramtalanították, majd a helyszínt átadták a rendőrségnek.
 
Kedden reggel az M1-es autópálya 106-os kilométerszelvényében, Nagyszentjános közelében, a Budapest felé vezető oldalon egy autó az út menti árokba borult. A kocsiban egy ember utazott, ki tudott szállni járművéből. A győri hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet. A balesetben nem sérült meg senki. 
 
Egy bútorlapokat szállító tehergépkocsi csúszott árokba kedden reggel a 49-es főúton, Győrtelek belterületén, a Kossuth utcában. Személyi sérülés nem történt, de a jármű veszélyeztette a gyalogos forgalmat. A mátészalkai hivatásos tűzoltók a nyerges vontatót áramtalanították, majd a Nyíregyházáról érkezett tűzoltódaru segítségével a tehergépkocsit kiemelték, a forgalmi akadályt megszüntették.
 
Családi ház falának csapódott egy személyautó Bólyban, a Bajcsy Zsilinszky utcában. Az autóban két fiatal nő utazott, egyikük sem sérült meg. A házban az ütközés időpontjában nem tartózkodott senki. Az ingatlan homlokzatán megsérült a szigetelés és a vakolat, de egyéb kár nem keletkezett. A mohácsi hivatásos tűzoltók áramtalanították a balesetet szenvedett járművet. A műszaki mentés ideje alatt teljes útlezárás volt érvényben az érintett utcában.
 
Az út szélén elakadt és tengelyig süllyedt egy 6,5 tonnás, lisztet szállító kisteherautó kedden délután Vásárosnamény és Ilk között. A balesetben senki nem sérült meg, a vásárosnaményi önkormányzati tűzoltók áramtalanították a gépkocsit és a tűzoltódaru segítségével megszüntették a forgalmi akadályt.
 
Harminc tonnás, földet szállító teherautó két hátsó tengelye alatt szakadt be az út a tizenharmadik kerületi Klapka utcában, a Tüzér utcához közeli szakaszon, kedden délután. Személyi sérülés nem történt. A teherautót egy közeli telephelyen dolgozó markológép és az egyik fővárosi tűzoltóautó-daru csörlője segítségével emelték ki a tűzoltók a hét méter hosszú, négy méter széles és három méter mély gödörből. A markoló a felépítményt emelte ki, miközben az autódaru vontatta a járművet.
 
Beszakadt egy többszintes családi ház frissen épített födémszerkezete kedden délelőtt Nyíregyházán, a Napkelte utcában. A balesetben egy ember sérült meg. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók nagy erőkkel vonultak a műszaki mentéshez, ahol a tűzoltódaru és kéziszerszámok segítségével a beomlott részeket átvizsgálták, szerencsére senki nem szorult a romok alá.
 
Több mint harminc helyszínre riasztották kedden a fővárosi hivatásos tűzoltókat Budapesten a heves szél okozta károk felszámolásához. Az angyalföldi Bulcsú utca és Szabolcs utca kereszteződésében egy nagy méretű fa került az úttestre. A tizenkettedik kerületi Maros utcában vakolat hullott egy épületről az ott parkoló járművekre. A negyedik kerületben, a Szilágyi utcai felüljáróról hullott a vakolat, a tűzoltói beavatkozás idejére a forgalom egy sávon haladhatott. A második kerületi Hűvösvölgyi úton karvastagságú, öt méter hosszú faágakat távolítottak el a tűzoltók az úttestről. Az angyalföldi Váci úton egy hatemeletes lakóház negyedik emeleti erkélyéről betontömb esett a járdára, a tűzoltók létraszer segítségével távolították el a még lógó darabokat. A kispesti Zalaegerszeg utcában megdőlt egy hársfa, veszélyeztetve ezzel a közlekedést. A hatodik kerületben, a Deák Ferenc téren egy bádoglapot mozdított el a szél egy épület tetején. A tizenhetedik kerületben, a Görömböly utcában személyautóra dőlt egy öles fa, míg a huszadik kerületben a Túri István utcában nagy méretű fát mozdított ki a szél, a fővárosi tűzoltók motoros láncfűrész segítségével darabolták fel a fát.
 
Pilisvörösváron a Csokonai utcában egy villanyvezetéket tartó oszlop dőlt egy házra. A tűzoltók az áramtalanítás után létrás tűzoltógépjármű segítségével hajtották végre a műszaki mentést.
 
Egy több mint száz négyzetméteres rendezvénysátrat kapott fel az erős szél kedden délután Napkoron, egy 25 kilovoltos távvezetéknek repítette azt. Átmenetileg ötszáz fogyasztási hely maradt áram nélkül. A nyíregyházi hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók gépezetes tolólétra segítségével szedték le az elszabadult sátrat a magasból, majd kéziszerszámokkal visszabontották. Személyi sérülés nem történt.
 
Mintegy tíz négyzetméteren bádoglemeztetőt bontott meg az erős szél Szombathelyen, a Karinthy Frigyes utcában. A szombathelyi hivatásos tűzoltók emelőkosaras gépjárműből eltávolították a lemezfedést, megszüntetve az életveszélyt. Az esetnél személyi sérülés nem történt. Kétszintes épület hullámlemez borítását bontotta meg a szél Celldömölkön, a Szalóky Sándor utcában. A sárvári hivatásos és celldömölki önkormányzati tűzoltók kötélbiztosítás mellett eltávolították a lemezborítást, az életveszélyt ezzel megszüntették. Az esetnél személyi sérülés nem történt.
 
Kedden tíz esetben riasztották a hivatásos tűzoltókat az erős szél okozta káresetek felszámolásához Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Alsózsolcán, Miskolcon és Kistokajban kidőlő fa szakította le az elektromos vezetéket. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói mindhárom helyszínen megszüntették a közvetlen veszélyt és a keletkezett akadályt. Ináncs külterületén, a 3-as számú főúton, egy fa megrongált egy személygépkocsit. A rendőrségi helyszínelés után az encsi hivatásos tűzoltók a fát eltávolították a járműről és szabaddá tették az utat. Az esetek során senki sem sérült meg.
 
A feltámadt viharos szélben kedden többször is riasztották kidőlt fa vagy leszakadt és veszélyt jelentő faágak miatt Győr-Moson-Sopron megye tűzoltóit. Nyalkán két helyen is fa dőlt az útra, a pannonhalmi hivatásos és a pannonhalmi önkéntes tűzoltók feldarabolták azokat, megszüntetve ezzel a forgalmi akadályt. A pannonhalmi hivatásos tűzoltókat az M1-es autópálya 122-es kilométerszelvényébe, a Budapest felé vezető oldalra riasztották, ahol a korlátot, illetve a helyiségjelző táblát bontott meg a szél. A tűzoltók az elemeket rögzítették. Győrben a Szabolcska utcában lévő iskola udvarán dőlt ki egy fa, megrongálva a kerítést és teljesen elzárva az utat. A győri hivatásos tűzoltók a fát feldarabolták és eltávolították az útról, ezzel megszüntették a forgalmi akadályt. Rábaszentmiklóson egy házra estek egy magas diófa vastag ágai, amelyek a tetőt is megrongálták. A csornai hivatásos, illetve a téti önkéntes tűzoltók az ágakat leemelték a tetőről, a még lógó, veszélyt jelentő ágakat pedig lefűrészelték.  Győrben, a Somogyi Béla utcában egy ház tűzfalának bádogozását rongálta meg a szél. A tizenkét méter magasan lógó darabok a gyalogosforgalmat veszélyeztették. A a győri hivatásos tűzoltók a lelógó bádogdarabokat eltávolították, a meglazultakat pedig rögzítették. Győrben a Malom úti buszmegálló műanyagborítását is megkezdte a szél. A tűzoltók a műanyag burkolatot eltávolították. Később a győri Szent Imre úton egy alumínium hirdetőtábla is megrongálódott, veszélyeztette a gyalogosokat. A győri tűzoltók leszerelték a reklámtáblát. Az esetek során nem sérült meg senki.
 
Villanyoszlopot döntött meg a szél Balogunyomban, a Rákóczi Ferenc utcában, lakóépületet veszélyeztetve. Az elektromos szolgáltató kiérkezéséig a szombathelyi hivatásos tűzoltók kötelekkel biztosították az oszlopot, így az nem dőlt ki. Az áramtalanítás után a szolgáltató az oszlopot kicserélte, az esetnél személyi sérülés nem történt.
 
Az erős szél megbontotta egy családi ház tetőszerkezetét kedden délután Csongrádon. A meglazult bádoglemezek több méteres magasságban lógtak, veszélyeztetve a járókelők forgalmát is. A csongrádi egység végezte el a műszaki mentést. Személyi sérülés nem történt.
 
Tíz méteres fenyőfa dőlt meg Répcelakon, a Petőfi Sándor utcában. A répcelaki önkéntes tűzoltók motorfűrésszel kivágták a fát, megszüntetve a veszélyt. Az esetnél senki nem sérült meg. Nádasd és Őrimagyarósd között a közútra dőlt fát a körmendi hivatásos tűzoltók motorfűrésszel feldarabolták, megszüntetve a közúti akadályt. Kiszáradt fenyőfa dőlt Hegyhátszentjakabon a Vadása utcában az elektromos vezetékre. A körmendi hivatásos tűzoltók a közúti forgalom szüneteltetése mellett létrás tűzoltó gépjárműből motorfűrész segítségével eltávolították és feldarabolták a fát. Az esetnél személyi sérülés nem történt. Akácfa dőlt a 8-as számú főútra Rábahídvég és Vasvár között, elzárva a fél útpályát. A vasvári önkormányzati tűzoltók motorfűrésszel feldarabolták a fát és megszüntették a közúti akadályt. Az esetnél személyi sérülés nem történt. Fa dőlt egy távközlési kábelre a szél miatt Bérbaltaváron. A vasvári önkormányzati tűzoltók eltávolították a fát a vezetékről, miután az elektromos szolgáltató áramtalanította azt, majd megszüntették a közúti akadályt. Az esetnél személyi sérülés nem történt. Kerítésre dőlt egy körülbelül húsz méteres fenyőfa Körmenden, a Mónus Illés utcában. A körmendi hivatásos tűzoltók a kidőlt fát motorfűrésszel feldarabolták, a sérült kerítésről eltávolították. Az esetnél személyi sérülés nem történt.
 
Kedd délután Zalaegerszegen a Zárda utcában egy fa ágai veszélyesen megrepedtek a gyalogosforgalmat veszélyeztetve. A helyi hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel eltávolították a veszélyt jelentő ágakat.
 
Három családi ház melléképületei kaptak lángra Igalon, a Dózsa telepen kedden délután. Magas fűvel benőtt területen csaptak fel a lángok, majd az élénk szél miatt a tűz átterjedt három közeli ingatlan udvarára, valamint melléképületekre és a lakóépületeket is veszélyeztette. A helyszínre riasztott dombóvári és kaposvári hivatásos, valamint az igali és törökkopányi önkéntes tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett küzdöttek a lángokkal. Az egységek három gázpalackot is kihoztak az épületekből, a műhelyek és tárolók azonban teljesen kiégtek. A tűzoltók munkáját nehezítette az erős szél, de sikerült megóvniuk a lakóházakat. Az eset során senki sem sérült meg.
 
Kigyulladt a tiszafüredi művelődési ház tetőszerkezete kedden délelőtt. Az épület teteje mintegy két négyzetméteren égett, a tiszafüredi hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat. A tetőt meg is bontották, de a tűz nem terjedt át más épületrészekre. Az épületben három ember tartózkodott, nekik nem lett bajuk.
 
Huszonöt méter hosszú és ugyanilyen széles tárolóban kapott lángra a helyenként öt méter magasságban összehordott trágya kedd reggel, Kaposvár Guba Sándor utcájában. Foltokban égett, gócokban izzott és füstölt a lótrágya. A tűz veszélyeztette a tároló melletti istállót és a szénatárolót. A tároló tartalmát egy munkagéppel átforgatták, a tűzoltók pedig eloltották az izzó részeket. A kaposvári hivatásos tűzoltók majdnem tizenkét órán át dolgoztak a lángok elfojtásán, az izzás megszüntetésén, majd a terület átvizsgálásán.
 
Kecskemét Kisfáiban lévő hulladéklerakónál száz négyzetméteres területen, három méter magasságban összerakott papírbálák égtek kedden délután. A kecskeméti hivatásos tűzoltók a lángokat megfékezték, munkájukat erőgép segítette.
 
Kedden délután Lajosmizse külterületén ötszáz köbméter napraforgóhéj izzott. A lajosmizsei önkormányzati és önkéntes, valamint a dabasi és a kecskeméti hivatásos tűzoltók az izzó részeket eloltották. Személyi sérülés nem történt.
 
Bakonycsernyére, a Rózsa utca egyik családi házához riasztották tegnap délután a móri tűzoltókat. A ház falára szerelt villanyóraszekrény égett, a lángok a tűzoltók kiérkezése előtt kialudtak, de néhány vezeték még füstölt. Az áramszolgáltató leválasztotta a hálózatról az épületet, az átszellőztetést követően a házban lakó idős pár rokonokhoz költözött, mert a fűtést nem tudták megoldani.
 
Kétszáz négyzetméteres panzió alagsori bejárata előtt összehordott bútorlapok és papírok gyulladtak ki kedd délelőtt Budaörsön, a Fodros utcában. A tűz az épületre nem terjedt át, azonban a füst a lépcsőházon keresztül beszivárgott és az ingatlanban tartózkodó öt ember közül négyen könnyű füstmérgezést szenvedtek, őket a mentők kórházba szállították. A helyi önkéntes és a törökbálinti hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat, majd átvizsgálták a tűzeset helyszínét.
 
Kedden is kedvezett az időjárás a szabadtéri tüzeknek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Ilyen jellegű esetek miatt ötvenkét alkalommal riasztották a hivatásos tűzoltókat. Kigyulladt egy kisteherautó Borsodgeszt külterületén, amelyről a lángok átterjedtek a környező száraz vegetációra. A teljes terjedelmében lángoló járművet és a tüzet, amely mintegy hat határnyi területen pusztított, a mezőkövesdi egységek eloltották. Miskolc, Lácacséke és Erdőbénye külterületén tíz, Szirmabesenyőnél tizenöt, Sajószentpéternél, Sajóbábonynál, Sálynál és Tardonánál húsz hektáron égett a növényzet. Mezőcsátnál húsz hektáron száraz nád, valamint huszonegy nagyméretű hengerbála, Ózd határában ötven hektáron száraz fű, tizenhárom hektáron pedig csemetés égett. A miskolci, a sátoraljaújhelyi, a szerencsi, az encsi, a kazincbarcikai, a tiszaújvárosi és az ózdi hivatásos tűzoltók a káreseteket felszámolták, személyi sérülés egyik helyszínen sem történt.
 
Az elmúlt huszonnégy órában csaknem harminc esetben kellett szabadtéri tüzekhez vonulniuk a Pest megyei tűzoltóknak. A tűz oltását mindenhol nagyban nehezítette, hogy a feltámadó és megerősödő szél miatt nagyon gyorsan terjedtek a lángok, és pár perc alatt nagy területek váltak a tűz martalékává. Számos esetben kerültek veszélybe lakó-, illetve mezőgazdasági épületek. Gyömrőn öt hektáron égett a száraz aljnövényzet. A szél miatt gyorsan terjedtek a lángok és már a közelben lévő lakóházakat veszélyeztették. Majdnem harminc helyi hivatásos, valamint az üllői önkéntes tűzoltók bevonásával sikerült megfékezni a tüzet, illetve megakadályozni a lángok továbbterjedését. A munkájukat a Pest megyei műveleti szolgálat irányította.
 
Kedden tovább folytatódtak a szabadtéri tűzesetek Nógrád megyében is, a legnagyobb kiterjedésű tűz Bujákon keletkezett, ott harminc hektáron lángolt a száraz fű és az akácos aljnövényzete. A tüzet a pásztói és berceli hivatásos tűzoltók, valamint a héhalmi önkéntes tűzoltók fékezték meg. Hugyagra kétszer is vonultak tegnap, kora délután három hektáron égett a nádas, később ötszáz négyzetméteren az árokpart, a tüzeket a balassagyarmati és a szécsényi hivatásos, valamint az őrhalmi önkéntes tűzoltók fékezték meg, illetve részt vettek az oltási munkálatokban az Ipoly-völgyi Különleges Mentők is. Nagylócon héthektárnyi szárazfű tüzét kellett megfékezniük a balassagyarmati és a szécsényi hivatásos tűzoltóknak, Nagybárkányban pedig nyolc hektáron lángolt a vegetáció, ez utóbbit a bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrs tűzoltói oltották el a Karancs Speciális Mentőszolgálattal közösen. Bátonyterenyére két különböző helyszínre is riasztották a bátonyterenyei és a salgótarjáni hivatásos tűzoltókat, akik az egyik helyszínen ötszáz négyzetméternyi, míg a másikon három hektárnyi területen égő tüzet oltottak el. A salgótarjáni egységek vonultak emellett a megyeszékhely belterületére is, ahol húsz négyzetméteren lángolt a nád. Etesen száz négyzetméteren égett a rét, a tüzet a helyi polgárőrség tagjai oltották el, Szirákon szintén száz négyzetméteren lángolt a nádas, oda a berceli tűzoltók vonultak. Taron százötven négyzetméteren égett le egy bozóttal borított terület, amelyet a pásztói egység számolt fel, Balassagyarmatra pedig az Ipoly-völgyi Különleges Mentők vonultak, ahol kétszáz négyzetméteren lángolt a rét. Magyargécbe kétszer is vonultak késő délután, a szécsényi katasztrófavédelmi őrs tűzoltói az egyik helyszínen ötszáz, míg a másikon hatszáz négyzetméteren égő tüzet oltottak el. Mátraverebélyben késő délután két hektáron égett a száraz fű és a bozótos, ezt a káresetet a bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrs tűzoltói számolták fel.
 
Huszonegy szabadtéri tűzesethez riasztották kedden a tűzoltókat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: jellemzően a száraz avar, a gaz és a nádas égett. Valamennyi eset közül kiemelkedett a Tiszakanyár és Dombrád közötti tűzeset, ahol tíz hektáron a száraz aljnövényzet égett és nyárfaerdőt is veszélyeztettek a lángok. A kisvárdai és a cigándi hivatásos tűzoltók kéziszerszámok és több vízsugár segítségével oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt.
 
A tegnapi napon tizenöt szabadtéri tűzesethez vonultak a Komárom-Esztergom megyei tűzoltók, de e mellett a közutakra és légvezetékekre dőlt fák is próbára tették az egységeket. A viharos szélben kialakult szabadtéri tüzek pillanatokon belül több hektáros, szinte megfékezhetetlen hullámban terjedtek az egész megyében. A leginkább érintett területek továbbra is Esztergom térségében találhatók. A hegyes domborzati viszonyok jelentősen nehezítik és elnyújtják a beavatkozásokat, a szél a domboldalakra fújta a lángokat. A tűzoltóknak sok helyen gyalogosan kell megközelíteni lángokat. A tegnapi nap legjelentősebb tűzesete Kesztölc térségében volt, ahol két esztergomi hivatásos tűzoltóraj mellett a kesztölci és piliscsabai önkéntes tűzoltó egyesületek is kivették részüket az oltásból, amely közel három órán keresztül tartott.
 
Tizenöt szabadtéri tűzesethez riasztották a Heves megyei tűzoltókat is a tegnapi napon. A legtöbb káresethez a bélapátfalvai önkormányzati és a gyöngyösi hivatásos tűzoltók vonultak. A megye több településén, így Hevesaranyoson, Kömlőn, Verpeléten, Vécsen, Kálban, Bélapátfalván, Tarnaleleszen, Bükkszenterzsébeten, Bükkszentmártonban, Mikófalván és Tiszanánán, valamint Szilvásvárad és Gyöngyös külterületén csaptak fel a lángok. A legtöbb helyszínen kisebb, pár négyzetméternyi területen égett a száraz avar és bozótos, Bükkszentmártonban azonban három hektáron égett a nádas. Ehhez az esethez a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik kéziszerszámok segítségével egy óra alatt elfojtották a tüzet.
 
Kedden összesen tizenegy szabadtéri tűzesethez riasztották a tűzoltókat Csongrád megyében. Szegeden, Hódmezővásárhelyen és Csongrádon is égett a kiszáradt aljnövényzet és a bozótos, füves terület. A lángok több helyen is lakóépületeket, mezőgazdasági tárolókat veszélyeztettek. A gyors beavatkozásoknak köszönhetően a tűz nem okozott komolyabb károkat.
 
Kedden délelőtt két hektáron égett a nádas Eleken. A káreseményhez a gyulai és békéscsabai hivatásos tűzoltókat, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot riasztották. Az egységek a lángokat az erős szél ellenére rövid időn belül megfékezték. Az eset során személyi sérülés nem történt, azonban egy több ezer bálából álló szalmakazal is meggyulladt, valamint egy vetőgép és egy lovas szekér is károsodott.
 
Tegnap délután Pacsán, a Rajki utcában egy hektárnyi nádas leégett, amely a pacsai katasztrófavédelmi őrs tűzoltóinak kiérkezésekor még két nagyobb gócpontban lángolt. Ezeket a területeket a keszthelyi hivatásos tűzoltókkal közösen oltották el kéziszerszámok segítségével. A tűz szándékos gyújtogatás következménye, a helyszínen egy ember elismerte a gyújtogatás tényét. A nap során az említett eseten kívül négyszer kellett beavatkozniuk szabadtéri tűzzel kapcsolatban a nagykanizsai, zalaszentgróti és a murakeresztúri önkéntes tűzoltóknak is. Nádas és száraz füves területek lángoltak csaknem egy hektáros területeken, amelyet az egységek kéziszerszámok és puttonyfecskendők alkalmazásával számoltak fel.
 
Összesen negyvennégy körbála égett Tapolcán, az Ipar utcában tegnap este. A tűz gépeket is veszélyeztetett, egy traktort el is ért. A helyszínre a tapolcai önkormányzati, valamint a badacsonytomaji hivatásos tűzoltókat riasztották, akik nagy erőket bevetve eloltották a lángokat.
 
Tűz ütött ki Komádiban, az Ady Endre utcában, tegnap kora délután. Egy cég telephelyén nagy területen égett a száraz avar, amely továbbterjedt jelentős mennyiségű száraz raklapra is. A lángok veszélyeztettek egy közelben található épületet is. Az oltást a berettyóújfalui hivatásos és a komádi önkormányzati tűzoltók végezték. Személyi sérülés nem történt.
 
Hat hektáron égett az aljnövényzet a tizedik kerületi Kereszttúri út közelében kedden délután. A lángok egy közelben lévő gumitelepet is veszélyeztettek. A fővárosi hivatásos tűzoltók megfékezték a lángokat. Az oltást a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A tűzben nem sérült meg senki.
 
Két és fél hektárnyi területen égett az aljnövényzet Szolnokon a Gyökér és Törteli út közötti területen kedden délután. Foltokban gaz, szemét és nádas kapott lángra, az erős szél a város felé fújta a füstöt. A tűz több lakóépületet is fenyegetett, de a tűzoltók mindenütt időben megfékezték a lángokat. Szolnoki és ceglédi hivatásos tűzoltók dolgoztak a területen. Egyikük a füstből egy kikötözött kutyát is kimentett, a közeli házakban senki nem tartózkodott.
 
Nádas égett háromszáz méter hosszan Törökszentmiklóson a Szivárvány utcában. A törökszentmiklósi önkormányzati tűzoltók kezdték meg az oltást, a tűz mintegy egy hektárnyi területet érintett. Nádas és bokros terület égett le, értékben nem esett kár.
 
Tegnap öt tűzesethez riasztották a Tolna megyei tűzoltókat, valamennyi szabadtéri tűzeset volt. Bölcskén kétezer, Szekszárdon ötszáz, Decsen kétszáz négyzetméteren, Zomba-Paradicsompusztán hat, Regölyben két hektáron égett foltokban az avar, gaz, nádas. A tűzoltók minden esetben rövid időn belül megfékezték a lángokat.
 
Egy dunaföldvári lakóház udvarában egy vízmosás okozta üreg keletkezett, amelybe a ház idős lakója beleesett. A solti hivatásos és a dunaföldvári önkéntes tűzoltók siettek az idős nő segítségére, a tűzoltók kihúzták a gödörből és átadták a mentősöknek, akik kórházba szállították.
 
Buzsákról kértek tűzoltói segítséget a kora esti órákban. A bejelentő méheit veszélyeztették az akácos aljnövényzetéből felcsapó lángok, amelyek a közeli magas füves vegetációra is átterjedtek. A marcali hivatásos tűzoltóknak egy órán tartó munkával sikerült elfojtani a tüzet.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében kedden 377 felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során 168 szabálytalanságot találtak a szakemberek. Huszonkét esetben hatósági felhívással éltek és hét bírságot szabtak ki.
 
A polgári védelmi tevékenység során tegnap összesen száztizennyolc ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.
 
A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei kedden hét üzemazonosítást hajtottak végre és lefolytattak tizenhárom egyéb típusú ellenőrzést, szabálytalanságot sehol nem találtak.
 
Tegnap közúton százharmincnégy járművet ellenőriztek, tizenegy tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabálya) hatálya alá, a szakemberek egy szabálytalanságot találtak. ADR-telephelyi ellenőrzést öt helyen tartottak, a vizsgálatok három szabálytalanságot tártak fel. A kontroll alá vont százötvennégy vasúti jármű közül százhuszonkettő tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabálya) hatálya alá, szabálytalanságra nem derült fény. A katasztrófavédelem kedden hét vízi járművet ellenőrzött, ezek közül kettő tartozott az ADN (veszélyes áruk közúti szállításának szabályai) alá, a vizsgálatok során nem bukkantak szabálytalanságra.