Tegnap történt


Több mint kétszer annyi műszaki mentés volt, mint amennyi tűzeset

2018. július 20. 10:40

Számos balesetnél avatkoztak be tegnap a tűzoltók. Éjszaka az M1-esen egy kamion és egy személykocsi karambolozott, utóbbi öt utasát kórházba szállították. Az M3-ason, Füzesabony térségben hárman sérültek meg, amikor autójuk szalagkorlátnak csapódott. A 4-es főúton Ebesnél négy autó rohant egymásba, ott ketten sérültek meg.

Tegnap összesen 216 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 47 tűzesetet és a 103 műszaki mentést összesen 256 hivatásos, 16 önkormányzati és 3 létesítményi tűzoltóság, valamint 18 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 61 téves és 2 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Csütörtökön éjszaka összeütközött egy kamion és egy személyautó az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán, a 164-es kilométernél, Levél térségében. A balesethez a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók vonultak, akik áramtalanították a járműveket. A személyautó öt utasát a mentőszolgálat kórházba szállította.
 
A szalagkorlátnak csapódott egy személykocsi tegnap délben az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 116-os kilométernél, Füzesabony térségében. A füzesabonyi és a mezőkövesdi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik egy embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a járműből, majd átadták őt a mentőknek. A balesetben összesen hárman sérültek meg, őket kórházba szállították.
 
Négy autó rohant egymásba tegnap délelőtt a 4-es főúton, Ebes külterületén. A hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók átvizsgálták és áramtalanították a járműveket. A négy kocsiban összesen nyolcan ültek, ketten megsérültek, őket a mentők kórházba szállították. Az adott útszakaszt a rendőrség a műszaki mentés idejére lezárta.
 
Csütörtök este letért az úttestről és árokba hajtott egy gépkocsi a 76-os főút 51-es kilométerénél, Zalaegerszeg térségében. A balesethez a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit riasztották, akik áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon félpályán haladt a forgalom. A balesetben két ember szenvedett sérüléseket.
 
Tehergépkocsi ütközött össze személyautóval csütörtökön délután Aszódon, a Pesti úton. Az összetört járművek akadályozták a forgalmat. A személykocsi sofőrje súlyos sérüléseket szenvedett, a mentők kórházba szállították. Az aszódi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.
 
Két autó ütközött össze csütörtök reggel Vecsésen, a 4-es főúton. A repülőtéri hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők kórházba szállították.
 
Átszakította a szalagkorlátot egy autószállító kamion csütörtökön délután az M5-ös autópálya Szeged felé vezető oldalán, Városföld térségében. A balesetben a jármű vezetője megsérült. A kecskeméti hivatásos tűzoltók áramtalanították a kocsit, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek.
 
Felborult egy motoros csütörtökön délután Nyíregyházán, a Westsik Vilmos utcában. A jármű vezetője könnyebben megsérült. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók vonultak a műszaki mentéshez, akik az üzemanyag-szivárgás és a forgalmi akadály megszüntetésén dolgoztak.
 
A késő esti órákban az M43-as autópályán, Szeged közelében egy kamion és egy személyautó karambolozott. A balesetben nem sérült meg senki. A szegedi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket.
 
Felborult egy személygépkocsi a 81-es úton Székesfehérvár határában tegnap délután. Az autó letért az úttestről, majd az árokba borult, vezetőjét a mentők megvizsgálták, nem szenvedett sérülést. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók áramtalanították a kocsit. A helyszínelés és műszaki mentés ideje alatt a forgalom egy sávon haladt.
 
Árokba csúszott és ott a tetejére borulva állt meg egy autó tegnap este a 47-es főút Orosháza külterületén húzódó szakaszán. Senki nem sérült meg, az esethez a város hivatásos tűzoltói vonultak.
 
Kora délután Szegeden, az Algyői úti benzinkútnál leszakadt egy kamion üzemanyagtartálya. A tartályból kifolyt gázolajat a város hivatásos tűzoltói itatták fel.
 
Egy megsérült gázcsonkból szivárgott a gáz tegnap délután a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Novajidrányban, a Bársonyos utcában. Az encsi hivatásos tűzoltók két közeli ingatlanból nyolc embert kísértek biztonságos helyre és biztosították a helyszínt a gázszolgáltató munkatársainak kiérkezéséig. Miután a szakemberek megszüntették a szivárgást, a lakók visszatérhettek otthonukba.
 
Tegnap reggel egy nagy méretű faág dőlt egy ott parkoló autóra Pécsett, a Semmelweis utcában. A város hivatásos tűzoltói csörlő segítségével előbb félrehúzták a járművet, majd motoros láncfűrésszel eltávolították a fát. Az autóban nem ült senki, sérülés nem történt.
 
A szegedi hivatásos és a sándorfalvi önkéntes tűzoltók távolították el azt a nagy méretű faágat, ami egy parkoló kisteherautóra szakadt reggel Sándorfalván, a Kassai utcában. Személyi sérülés nem történt.
 
A Tolna megyei Várdombon egy üzemben műanyag és fa raklapok kaptak lángra. A tűz átterjedt a szomszédos melléképület tetőszerkezetére is. A szekszárdi hivatásos tűzoltók két gépjárműfecskendővel és a vízszállítóval vonultak a káresethez, a lángokat víz-, illetve habsugárral oltották el. Személyi sérülés nem történt.
 
Tűz ütött ki egy üzlethelyiségben Budapest huszonkettedik kerületében, a Játék utcai piac területén tegnap délután. Az ott tartózkodók a fővárosi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt porral oltó készülékkel oltani kezdték a tüzet, ezzel megakadályozták a lángok továbbterjedését. Az oltást a fővárosi egységek fejezték be. A tűzoltók két gázpalackot kivittek, a tűz nem érintette őket.
 
Kigyulladt egy fa és szerszámgépek tárolására használt harminc négyzetméteres melléképület csütörtökön reggel Jászberényben. A tűz elért három közelben lévő lakóépületet is, emellett leégett egy fatároló építmény, valamint egy mellékhelyiség is. A lángokat a jászberényi hivatásos tűzoltók fojtották el. Az eset miatt az egész utcában szünetelt az áramszolgáltatás. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Személyi sérülés nem történt, azonban két kutya elpusztult, egyet sikerült élve kiszabadítani a romok alól.
 
Tűz keletkezett egy többszintes társasház egyik harmadik emeleti lakásában csütörtök reggel Győrben, a Kemény Ferenc sétányon. A tűzhöz győri, pannonhalmi és lébényi hivatásos tűzoltók vonultak, akik az erkélyen keresztül jutottak be az ingatlanba, ahol nem tartózkodott senki. A tűzoltók gyorsan megfékezték a lángokat, amelyek egy szobát érintettek, a többi helyiség kormozódott. A tűzeset során nem sérült meg senki.
 
Dunaföldváron, a Pentelei úton egy megközelítőleg harminc négyzetméteres, faszerkezetű melléképület fogott tüzet tegnap délelőtt. A solti és dunaújvárosi hivatásos, valamint a dunaföldvári önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltók fékezték meg a lángokat. A tűzeset során nem sérült meg senki.
 
Kigyulladt és teljes egészében égett egy negyven négyzetméteres faépület tegnap este Biatorbágy külterületén. A tűz keletkezésekor senki nem tartózkodott az épületben, személyi sérülés nem történt. A törökbálinti és az érdi hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat, azután átvizsgálták a leégett ingatlant.
 
Égő autóhoz riasztották tegnap este a város hivatásos tűzoltóit Tatabányán. A raj kiérkezése előtt a vízmű közelben tartózkodó munkatársai a tartályos kocsiban lévő vízzel oltani kezdtek. A tűzoltók két gyorsbeavatkozó vízsugár segítségével eloltották a tüzet, személyi sérülés nem történt.
 
Balatonendréden kigyulladt egy személyautó motortere. A tüzet egy szabadnapos tűzoltó kezdte oltani, a jelzést is ő adta a kollégáinak. A siófoki hivatásos tűzoltók kiérkezésekor a jármű már csak füstölt, az egység rövid idő alatt elfojtotta a lángokat. Az eset során személyi sérülés nem történt.
 
Csütörtök délután Zalaszentjakab külterületén, a vasúti töltés mellett ötven négyzetméteren égett az avar. A lángokat a miháldi önállóan beavatkozó önkéntes és a zalakarosi hivatásos tűzoltók oltották el. Kora este harminc négyzetméteren összehordott vágástéri hulladék és zöldhulladék égett Vonyarcvashegyen, a Hangulat utcában. A szabadtéri tűz eloltásához Keszthelyről érkeztek tűzoltók.
 
Két köbméter vágott fa égett Cákon tegnap délelőtt. A tűz egy másik farakást és a közeli gesztenyést is veszélyeztetett. A környékbeliek még a kőszegi önkormányzati, a kőszegszerdahelyi és a cáki önkéntes tűzoltók kiérkezése előtt megkezdték az oltást, a munkálatokat a tűzoltók fejezték be, megakadályozva, hogy a tűz átterjedjen az erdőre és a többi farakásra. A tűzeset során nem sérült meg senki. Fém hordóban égett növényi hulladék a családi házak mögötti üres területen Szombathelyen, a Bertalanffy Miklós utcában a késő esti órákban. A szombathelyi hivatásos tűzoltók megfékezték a lángokat.
 
Építési hulladék és szemét gyulladt ki egy nyíregyházi családi ház udvarán a délutáni órákban, a Pompás utcában. A város hivatásos tűzoltói oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt.
 
Száraz fű, aljnövényzet kapott lángra az esti órákban Szegeden, a Hosszú-töltés utcában. A néhány négyzetméteres tüzet a szegedi hivatásos egység oltotta el.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében csütörtökön kétszázhuszonkét felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során százhuszonkilenc szabálytalanságot találtak a szakemberek. Az ellenőrök három hatósági felhívást és hat kötelezést adtak ki, illetve kiszabtak három bírságot.
 
A polgári védelmi tevékenység során tegnap hatvanhat ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.
 
A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei csütörtökön tizenegy üzemazonosítást végeztek, szabálytalanságot nem találtak. Két veszélyes ipari üzemben tartottak hatósági ellenőrzést, az ellenőrök két szabálytalanságra bukkantak.
 
Tegnap közúton százhat járművet ellenőriztek, tizennyolc tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabálya) hatálya alá, a szakemberek két szabálytalanságot találtak. Hat ADR-telephelyi ellenőrzés is volt csütörtökön, két szabálytalanságra derült fény. Tegnap háromszázhatvanöt vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, kétszáznégy tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabálya) hatálya alá, mindent rendben találtak. RID-telephelyi ellenőrzést egy helyen tartottak, az ellenőrök nem bukkantak szabálytalanságra. A katasztrófavédelem csütörtökön nyolc vízi járművet ellenőrzött, négy tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, minden rendben volt. Tegnap egy légi járművet ellenőriztek a szakemberek, a jármű az ICAO-TI (légi veszélyesáru-szállítás szabályai) hatálya alá tartozott, szabálytalanságot nem találtak.