Tegnap történt


Több helyen is gondot okozott az erős szél

2019. május 24. 09:13

Akadt, ahol kerítésre, tetőre zuhantak faágak, máshol a templomtorony bádoglemezét bontotta meg a szél, de olyan is előfordult, hogy nyolcemeletnyi magasban leszakadt, az alatta elhaladókat veszélyeztető redőnyt kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak.

Tegnap összesen 154 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 26 tűzesetet és a 84 műszaki mentést összesen 183 hivatásos, 20 önkormányzati, valamint 17 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 39 téves és 2 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Egy kisbusz és egy kisteherautó karambolozott tegnap az M3-as autópálya 210-es kilométerszelvényénél, Hajdúdorog közelében. A hajdúnánási hivatásos tűzoltók a kisbusz utasát feszítővágó berendezéssel és kéziszerszámokkal kiszabadították. A tűzoltók átvizsgálták és áramtalanították a járműveket. A beavatkozás idejére az érintett szakaszt teljesen lezárták.
 
Egy személykocsi és egy gépalkatrészeket szállító kamion rohant egymásba tegnap az M86-os gyorsforgalmi út szombathelyi külterületi szakaszán. Az autó vezetője beszorult a járműbe. A szombathelyi hivatásos tűzoltók az utast feszítővágó berendezés segítségével kiszabadították. A műszaki mentés és a baleseti helyszínelés idejére a forgalmat elterelték.
 
Kifutott egy autó elé egy őz a 4-es főútra Püspökladány és Kaba között, a sofőr félrerántotta a kormányt és kocsijával az árokba borult. A püspökladányi hivatásos tűzoltók átvizsgálták az autót és áramtalanították azt.
 
Felborult és félig az árokba csúszott, félig az úttesten maradt egy teherautó pótkocsija a 33-as főút 12-es kilométerszelvényénél, Mezőtárkány térségében, a település felé vezető elágazás közelében. A teherautó a kerekein állt meg az árok másik oldalán. A jármű szállítmánya az úttestre szóródott, az egyik sávot a pótkocsi, a másikat a törmelék foglalta el. A füzesabonyi hivatásos tűzoltók áramtalanították a teherautót és gondoskodtak az út megtisztításáról. A balesethez mentő is érkezett.
 
Két személygépkocsi ütközött össze csütörtökön délelőtt a 441-es főút 8-as kilométerénél, Nyársapát közelében. Az összetört autók akadályozták a forgalmat. A ceglédi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.
 
Két gépkocsi ütközött össze tegnap délután Budapest tizenegyedik kerületében, a Gazdagréti út és a Rétköz utca találkozásánál. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a karambolos autókat. Délután a kilencedik kerületben egy személykocsi és egy teherautó hajtott egymásba a Soroksári úton. A tűzoltók ebben az esetben is áramtalanították a járműveket.
 
Vízelvezető csatornába hajtott és az oldalára borult egy autó csütörtökön reggel a Szankot és Bodoglárt összekötő úton. A kiskunmajsai katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói áramtalanították a kocsit, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek.
 
Villanyoszlopnak ütközött, családi ház udvarára csapódott és az oldalára borult egy személykocsi tegnap Kemecsén, a Móricz Zsigmond utcában. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók áramtalanították az autót, majd a rendőrségi helyszínelést követően kerekeire állították a járművet.
 
Kerítésre és melléképület tetőszerkezetére zuhant egy több méter magas fa nagy méretű ága tegnap délelőtt Tahitótfaluban, a Szent István utcában. A lezuhanó ág összetörte az épület tetőszerkezetét, illetve a főépület előtetőjét is. A szentendrei hivatásos tűzoltók láncfűrész segítségével darabolták össze az ágat, megszüntetve a veszélyes helyzetet.
 
Egy tizenöt méter magas fűzfa ága szakadt egy épület tetejére tegnap Tiszatelken, a Temető utcában. Az ágat a nyíregyházi hivatásos és az ibrányi önkormányzati tűzoltók távolították el gépezetes tolólétra és motoros láncfűrész segítségével.
 
Csütörtök délután lefújta a szél a templomtorony párkányának bádoglemezeit Balatonszentgyörgyön, a Csillagvár utcában. A keszthelyi hivatásos tűzoltók magasból mentő járművel a lógó lemezeket rögzítették és eltávolították a meglazult darabokat.
 
Nyolc emelet magasból távolítottak el egy leszakadt redőnyt a kaposvári hivatásos tűzoltók csütörtök este Kaposváron, a Füredi úton. Az egységek csak magasból mentő segítségével tudták megközelíteni a társasház nyolcadik emeletéről a járda fölé lógó redőnyt. A tűzoltók rövid időn belül elhárították a veszélyt.
 
Több családi ház pincéjében is nagy mennyiségű esővíz gyűlt össze Kislétán és Mátészalkán. A víz veszélyeztette az ott lévő kazánokat. A nyírbátori és a mátészalkai hivatásos tűzoltók kiszivattyúzták a vizet.
 
Egy mindszenti lakóház melléképülete égett csütörtökön este.  A hódmezővásárhelyi hivatásos és a mindszenti önkéntes egységeket riasztotta a főügyelet, a tűz ekkor már a hatvan négyzetméteres lakóépület tetőszerkezetére is átterjedt. A tűzoltók közös erővel, öt vízsugárral dolgoztak a lángok eloltásán, oltás közben két gázpalackot is kivittek az épületből. Az eset során senki sem sérült meg, az anyagi kár jelentős. A ház lakhatatlanná vált, hét embert a művelődési házban helyeztek el.
 
Tűz ütött ki tegnap egy ötven négyzetméteres pajta egyik, bútorok, faládák, ruhanemű tárolására használt helyiségében Velemben, a Rákóczi utcában. Az esethez a velemi és a kőszegszerdahelyi önkéntes tűzoltók érkeztek elsőnek, akik a bozsoki önkéntes, a kőszegi önkormányzati és a szombathelyi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt eloltották a tüzet. Az eset során senki nem sérült meg. A Vas megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat a körülmények tisztázása érdekében tűzeseti helyszíni szemlét folytatott le.
 
Füstérzékelő jelezte a tüzet egy panzióban csütörtökön hajnalban a Fejér megyei Csákváron. Az egyik szobában az asztali minibár meghibásodott és kigyulladt. A helyiségben alvó vendégeket a beépített füstérzékelő sípolása ébresztette fel. A hűtőszekrénynél füst gomolygott, a minibár hátsó fala lángolt. A tüzet az épület gondnoka az egyik folyosón lévő porral oltóval elfojtotta. A csákvári önkéntes és a székesfehérvári hivatásos tűzoltók átvizsgálták az épületet. Személyi sérülés nem történt.
 
A sütőben lerakódott olaj gyulladt meg egy paksi társasház egyik konyhájában tegnap délelőtt. A tűz továbbterjedését a lakóknak sikerült megakadályozniuk, a város hivatásos tűzoltói a sütőt és a gázpalackot kivitték az épületből, majd átszellőztették azt.
 
Sárváron egy kereskedelmi üzlet helyiségében meggyulladt az ott lévő fagyasztó elektromos vezetéke. A sárvári hivatásos tűzoltók a oltották el a tüzet, az esetnél személyi sérülés nem történt.
 
Meghibásodott az elzárószelep, emiatt szivárgott a gáz egy tűzhelyhez csatlakoztatott háztartási gázpalackból Nyírcsaholyban, a Petőfi Sándor utcában csütörtökön. A mátészalkai hivatásos tűzoltók kivitték a házból a tűzhelyet és a palackot, és a túlnyomást megszüntették.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében csütörtökön kétszáznyolcvankét felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során százötvenhét szabálytalanságot találtak a szakemberek. Kiadtak nyolc hatósági felhívást, illetve kiszabtak nyolc bírságot is.
 
A polgári védelmi tevékenység során tegnap hatvannégy ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.
 
A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei csütörtökön kilenc üzemazonosítást hajtottak végre, egy esetben a biztonsági dokumentációt vizsgálták, valamint négy veszélyes ipari üzemben tartottak hatósági ellenőrzést. Szabálytalanságra egyik esetben sem derült fény, helyszíni intézkedésre sem volt szükség.
 
Tegnap közúton százharminckilenc járművet ellenőriztek a szakemberek, harmincegy tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabályai) hatálya alá. Két szabálytalanságot találtak az ellenőrök, két helyszíni intézkedésre került sor. Öt ADR-telephelyi ellenőrzés is volt csütörtökön, három szabálytalanságra derült fény, és három helyszíni intézkedés történt. Tegnap százhetvenkilenc vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, közülük kilencvenhét tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá. A szakemberek nem találtak szabálytalanságot. Két RID-telephelyi ellenőrzést is tartottak, itt sem találtak szabálytalanságot. A katasztrófavédelem csütörtökön hat vízi járművet ellenőrzött, kettő tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, mindent rendben találtak. Egy ADN-telephelyi ellenőrzést is tartottak, nem találtak szabálytalanságot. Tegnap egy, az ICAO-TI (légi veszélyesáru-szállítás szabályai) hatálya alá tartozó járművet ellenőriztek a szakemberek, minden rendben volt.