Tegnap történt


Számos baleset és tűz adott munkát az állami ünnepen

2019. augusztus 21. 09:23

A Tolna megyei Iregszemcse közelében életét vesztette egy motoros, miután járművével egy autóbusz alá csúszott. Ságújfaluban négyen sérültek meg egy frontális karambolban. Debrecenben és a fővárosban a szén-monoxid-érzékelő figyelmeztetése után hívták ki a tűzoltókat, a mérések mindkét helyen igazolták a mérgező gáz jelenlétét. Az ünnepnapon több járműtűzhöz is riasztották a tűzoltókat, és több hulladéktelepen is oltottak.

Tegnap összesen 195 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 74 tűzesetet és a 61 műszaki mentést összesen 223 hivatásos, 21 önkormányzati és 2 létesítményi tűzoltóság, valamint 16 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 56 téves és 3 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Menetrend szerint közlekedő autóbusz alá csúszott egy motoros kedden délelőtt a 65-ös út 52-es kilométerénél, Iregszemcse közében. A motorost a helyszínen tartózkodók kihúzták a busz alól, azonban olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a mentőautóban életét vesztette. A tamási önkormányzati tűzoltók áramtalanították a motort, valamint a forgalom irányításában vettek részt. Az autóbusz a motorral való ütközést követően egy személykocsival is koccant. A buszon és az autóban senki nem sérült meg, a busz utasait mentesítő járat szállította tovább.
 
Közúti balesethez riasztották a salgótarjáni hivatásos tűzoltókat kedden, kora délután. Két személygépkocsi ütközött frontálisan Ságújfaluban, a Kossuth úton. A balesetben négy ember sérült meg, ketten könnyebben, ketten súlyosan, őket a tűzoltóegység kiérkezése előtt a mentősök kiemelték a kocsikból, majd kórházba szállították a sérülteket. A tűzoltók áramtalanították a járműveket. A Karancs Speciális Mentőszolgálat egy önkéntese is részt vett a mentésben, amelynek ideje alatt az érintett útszakaszon teljes útlezárás volt érvényben.
 
Tegnap este Gyula külterületén egy személygépkocsi letért az útról és árokba hajtott. Az esethez a gyulai hivatásos tűzoltók vonultak nagy erőkkel, feszítővágó berendezés segítségével feszültségmentesítették a bajba jutott gépjárművet, majd a mentőszolgálat szakembereivel közösen kiemelték a balesetben megsérült embert.
 
Összeütközött tegnap este egy autóbusz és egy személykocsi Budapest huszadik kerületében, a Kossuth Lajos és a Nyáry Pál utca kereszteződésében. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket és megszüntették a forgalmi akadályt. A mentők a személyautó sofőrjét ellátták.
 
Egymásba futott két személygépkocsi kedden Balatonalmádiban, a József Attila úton, a 71-es főút belterületi szakaszán. Az egyik jármű a vasúti töltésre sodródott, a műszaki mentést végző balatonfűzfői hivatásos tűzoltók vontatták le onnan. Az egység áramtalanította a gépkocsikat és felitatta az úttestre kifolyt, kis mennyiségű üzemanyagot.
 
Két autó karambolozott szerda hajnalban Zuglóban, a Mogyoródi út és a Vezér utca kereszteződésében. Mindkét jármű akadályozta a forgalmat, az egyik az oldalára is borult. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket.
 
Villanyoszlopnak ütközött szerda reggel egy személyautó Budapest tizenhetedik kerületében, a Lőrinci út és a Bocskai István utca kereszteződésében. A gépkocsiban egy ember utazott. A balesethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották. Az egység áramtalanította a járművet és feszítővágóval nyitotta ki az autó egyik ajtaját. A mentők az autó sofőrjét ellátták.
 
Árokba hajtott egy személyautó kedden délután a 82-es főút 52-es kilométerszelvényénél, Ravazd közelében. A pannonhalmi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet. Személyi sérülés nem történt a baleset során.
 
Árokba hajtott, majd a tetejére borult egy személyautó Turán, a Régi Vásár térnél tegnap éjszaka. A hatvani hivatásos tűzoltókat riasztották, akik autómentő segítségével kerekeire állították a járművet, majd áramtalanították azt. A balesetben senki sem sérült meg.
 
Egy vonat utasainak segítettek a fővárosi hivatásos tűzoltók kedden délután Budapest tizennyolcadik kerületében, Szemeretelepen. A szerelvény egy baleset miatt nem tudott továbbmenni, az egységek a rajta utazó mintegy száz embernek segítettek leszállni, és biztonságos helyre kísérték őket. Az eset során senki nem sérült meg.
 
Gázszagot éreztek egy szombathelyi óvoda környezetében élők Szombathelyen, az Aréna utcában kedden, az esti órákban. A szombathelyi hivatásos tűzoltók méréseket végeztek a helyszínen, de mérőműszereik nem jeleztek gázkoncentrációt a levegőben. Az egység a helyszínre kérte a gázszolgáltató szakembereit. Az eset során nem sérült meg senki.
 
Időben jelzett a szén-monoxid-érzékelő kedd délután Debrecenben. Egy Csapó utcai lakásban lévő vízmelegítő mellett adott le riasztó jelzéseket a készülék, ezért az ott lakók hívták a tűzoltókat, valamint szellőztetni kezdtek. A debreceni hivatásos tűzoltók méréseket végeztek, nyitott ablakok mellett is kimutatták a mérgező szén-monoxidot a levegőben. A gázszolgáltató szakemberei a fali vízmelegítőt lezárták. Az ott élők az eset során nem sérültek meg.
 
Tegnap délután a Budai várba riasztották a fővárosi hivatásos tűzoltókat, mert egy Dísz téri lakásban megszólalt a szén-monoxid-érzékelő. Az egység a működő gázkészülék mellett méréseket végzett és kimutatta a mérgező gázt az ingatlan levegőjében. A helyszínre érkeztek a gázszolgáltató munkatársai is, akik ugyancsak magas gázkoncentrációt mértek, ezért az érintett gázkészüléket kizárták a hálózatból. Nem sérült meg senki.
 
Kigyulladt egy személyautó kedd este Zalaegerszegen, a Berek utcában. A város hivatásos tűzoltói rövid idő alatt eloltották a lángokat. A jármű teljesen kiégett, és két ház szigetelése is megrongálódott az eset során.
 
Menet közben kigyulladt egy személyautó kedd délután a 31-es főút 48-as kilométerénél, Tápiószecső közelében. A tűzoltók kiérkezésekor az autó már teljes egészében égett, személyi sérülés nem történt. A tüzet a tápiószecsői önkéntes és a monori hivatásos tűzoltók oltották el, majd visszahűtötték a felhevült fém alkatrészeket.
 
Erősen füstölt egy személyautó tegnap este Vonyarcvashegyen, a Kossuth utcai parkolóban. A jármű motorterét a keszthelyi hivatásos tűzoltók rövid idő alatt eloltották.
 
Kigyulladt egy önjáró etetőkocsi kedd délután egy Mezőtúr külterületén található mezőgazdasági cég telephelyén. A tűz átterjedt a közelben lévő trágyatárolóra is, amelyben körülbelül húsz négyzetméteren izzott az ott tárolt anyag. A mezőtúri hivatásos tűzoltók vízzel és kéziszerszámokkal kezdték meg a beavatkozást, közben pedig egy rakodógéppel a trágyakazlat bontották meg. Az eset során személyi sérülés nem történt.
 
Egy hétvégi ház és egy gazdasági épület tetőszerkezete égett tegnap délután Miskolcon, a  Csiperke virág utcában. A tüzet a megyeszékhely hivatásos tűzoltói eloltották, és átvizsgálták az épületeket. Az eset során nem történt sérülés.
 
Bútorok, illetve egy ablakkeret égett kedd este Kunmadarason, egy Tópart utcai ház egyik szobájában. A helyszínen lévők a karcagi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt megfékezték a lángokat, és két gázpalackot is kivittek az épületből. Az egység az izzó, parázsló részeket rövid idő alatt eloltotta. A tűzben senki sem sérült meg.
 
Tűz ütött ki egy melléképületben kedden napközben Csepelen, a Motor utcában. Az ott lakók még a fővárosi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt oltani kezdték a lángokat. Nem sérült meg senki.
 
Tűz ütött ki egy hulladéktelepen, Ajka külterületén. Mintegy harminc-negyven köbméter kommunális és zöldhulladék gyulladt meg. A város hivatásos tűzoltói eloltották a lángokat és elvégezték az utómunkálatokat. Az oltást erőgép is segítette.
 
Mintegy kétszáz négyzetméteren égett a papírhulladék tegnap reggel egy mezőkövesdi telephelyen, a Lövői úton. A helyi hivatásos tűzoltók két vízsugárral és egy vízágyúval oltották el a tüzet. Az egységek munkáját egy helyi munkagéppel segítették, amellyel az izzó hulladékot mozgatták át.
 
Kigyulladt a szemét egy huszonöt négyzetméteres lerakat közepén kedden, késő délután Nógrádmarcalban, a hulladéklerakó telepen. A telep biztonsági szolgálatának emberei a balassagyarmati hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt porral oltóval oltani kezdték a lángokat. Az egység kiérkezésekor egy-két négyzetméteren égett a mintegy négy-öt méteres magasságban felhalmozott szemét, de a tűzzel érintett terület nagyságát nem lehetett pontosan meghatározni, mert a tűz a hulladéktömegen belül is terjedhetett. A tűzoltók két vízsugárral oltották el a tüzet, személyi sérülés nem történt.
 
Csongrád megye nyolc pontján égett a kiszáradt aljnövényzet kedden. A déli órákban Szeged mellett, a 47-es úton két helyen, összesen  mintegy ötezer négyzetméteren lángolt az avar, a szegedi tűzoltók több vízsugárral fékezték meg a lángokat. Kübekháza egyik üres telkén kétezer négyzetméteren lángolt az aljnövényzet, a szegedi és a makói egységeket riasztotta a főügyelet. Szegeden, a Tápéi kompnál is égett a száraz fű, a város hivatásos egysége érkezett a helyszínre. Az esti órákban pedig Makónál csaptak fel a lángok, a 4434-es útról érkezett a lakossági bejelentés. A tűz a szomszédos földeken álló gabonát is veszélyeztette, de a tűzoltók még időben megfékezték a lángokat, a tűz nem okozott károkat a környezetben. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.
 
Kétszáz négyzetméteren égett a nádas és a száraz sástegnap a 4-es számú főút mellett, Kisvárdánál. A város hivatásos tűzoltói vonultak a tűzesethez, a lángokat kéziszerszámokkal fékezték meg.
 
Összehordott szemét égett néhány négyzetméteren tegnap kora délután Bátonyterenyén, a Piac úton. A város hivatásos tűzoltói eloltották a tüzet.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében kedden kilencvenöt felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során hét szabálytalanságot találtak a szakemberek. Az ellenőrök sem hatósági felhívást, sem kötelezést nem adtak ki, és nem szabtak ki bírságot sem.
 
Tegnap közúton hét járművet ellenőriztek, mindegyik az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabályai) hatálya alá tartozott, a szakemberek nem találtak szabálytalanságot. Kedden száznyolcvankilenc vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, negyven tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, a vizsgálatok nem tártak fel problémát. A katasztrófavédelem kedden hét vízi járművet ellenőrzött, kettő tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, minden rendben volt.