Tegnap történt


Halálos karambol történt Zala megyében

2017. október 17. 11:12

Egy kamion és egy autó ütközött össze Nagykanizsa közelében tegnap, a balesetben a személykocsi sofőrje életét vesztette. A 4-es főút Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán öten sérültek meg, amikor egy kisbusz árokba hajtott Ajak közelében.

Tegnap összesen 164 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 48 tűzesetet és az 57 műszaki mentést összesen 181 hivatásos, 16 önkormányzati és 4 létesítményi tűzoltóság, valamint 8 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 53 téves és 2 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Hétfő délben életét vesztette egy ember, amikor a 6804-es úton összeütközött egy kamion és egy autó Nagykanizsa közelében. Az árpát szállító teherautó az oldalára borult, rakománya az úttestre dőlt. A műszaki mentést a nagykanizsai hivatásos tűzoltók és a Zala megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat végezte, a tűzoltók áramtalanították a járműveket. A beavatkozás idejére teljes szélességében lezárták az érintett útszakaszt.
 
Lesodródott a 4-es főútról és árokba hajtott egy mikrobusz tegnap reggel Ajak közelében. A balesetben öten sérültek meg. A kisvárdai hivatásos tűzoltók vonultak a balesethez: áramtalanították a járművet, valamint a baleseti vizsgálat idején a helyszínt biztosították.
 
Összeütközött egy teherautó és két személygépkocsi kedden reggel az 1-es főút Mosonmagyaróvár és Levél közötti szakaszán, a 167-es kilométerszelvénynél. Az ütközés következtében mindkét autóba beszorult egy-egy ember, őket a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók feszítővágóval szabadították ki, majd átadták a mentőknek. A balesetben hárman sérültek meg. Az érintett útszakaszt lezárták a műszaki mentés idejére. 
 
Egymásba rohant két autó tegnap délután a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajószentpéter határában, a Sajókápolna felé vezető úton. Az ütközés következtében az egyik autó a tetejére borult. A kazincbarcikai hivatásos tűzoltók áramtalanították a kocsikat, a rendőrségi helyszínelés után kerekeire állították a felborult autót és megszüntették a forgalmi akadályt. A mentők egy embert kórházba szállítottak.
 
Kisteherautó és személygépkocsi ütközött össze hétfőn délután Nyírmeggyesen, a Lenin utcában. A balesetben az autó vezetője megsérült. A mátészalkai hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, segítettek a sérült kiemelésében, majd a forgalmi akadály megszüntetésén dolgoztak.
 
Kétszer is ajtónyitáshoz vonultak tegnap a szombathelyi tűzoltók. Délelőtt az Óperint utcában a szomszédok kérték a tűzoltók segítségét, mert az egyik lakásban élő idős lakó elesett és nem tudott ajtót nyitni. A tűzoltók a lakás ablakán jutottak be az ingatlanba, kinyitották az ajtót, majd átadták a sérültet a mentőknek. Hasonló eset történt délután a Bem József utcában, az idős lakó ott is elesett és nem tudott ajtót nyitni. Az egység befeszítette a bejárati ajtót, majd a sérültet hordágyra emelte és segített a mentőautóba vinni.
 
Összeütközött két személykocsi hétfőn este az M5-os autópálya Budapestről kivezető oldalán, a Határ úti felüljáró közelében. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították az autókat és megszüntették a forgalmi akadályt. Az úttestre üzemanyag folyt ki, ezt a tűzoltók felitatták. Személyi sérülés nem történt.
 
Öt személygépkocsi futott egymásba tegnap este Budapesten, a kilencedik kerületben, a Soroksári úton. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. Személyi sérülés nem történt.
 
Összeütközött egy személykocsi és egy pótkocsis autómentő hétfő délután Csorna közelében, a 85-ös főút 24-es kilométerénél. A csornai hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket és a forgalom irányításában vettek részt. A balesetben senkinek nem esett baja.
 
Felborult egy személygépkocsi hétfőn reggel az M1-es autópálya 16-os kilométerénél, Törökbálint közelében. A balesetben senki nem sérült meg, az autó azonban akadályozta a forgalmat. A törökbálinti hivatásos tűzoltók kerekeire állították, áramtalanították a járművet, a kifolyt olajat felitatták, majd biztosították a helyszínt.
 
Árokba hajtott és forgalmi akadályt okozott egy teherautó hétfő délután a 7-es főút 25-ös kilométerénél, Tárnok közelében. A tehergépkocsinak nem volt rakománya, sérülés sem történt. Az érdi hivatásos tűzoltók átvizsgálták a járművet, majd biztosították a helyszínt. A teherautó kivontatásáról a tulajdonos gondoskodott.
 
Felborult egy román nemzetiségű autószállító pótkocsi tegnap délelőtt az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a tatabánya-óvárosi lehajtó közelében. A trélerről lezuhant egy személygépkocsi. A tatabányai hivatásos tűzoltók a kerekeikre állították a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt. A balesetben senki nem sérült meg.
 
Vasúti felüljáró alá szorult egy targoncaszállító teherautó Kőbányán, a Liget térnél. A trélerről a targonca le is esett. A fővárosi hivatásos tűzoltók tűzoltódaru segítségével kerekeire állították a munkagépet, majd elvontatták, megszüntetve ezzel a forgalmi akadályt.
 
Bivalyokat gázolt egy személyvonat hétfőn reggel a Fejér megyei Sáregres határában. A Sárbogárd felől érkező motorvonat a nyílt vasúti pályán, a töltés menti bozótos területen ütötte el az egyenként nyolcmázsás állatokat. A vonat négyszáz méterrel távolabb tudott megállni, az ütközéskor egyik oldalán a burkolatból leszakadt egy darab. A balesetben mindhárom bivaly elpusztult, a vonat utasai nem sérültek meg. A sárbogárdi hivatásos és a simontornyai önkéntes tűzoltók átvizsgálták a területet és ellenőrizték a szerelvényt. A motorvonat később folytathatta az útját.
 
Kigyulladt egy autó tegnap délután Kőbányán, a Fokos utcában. A jármű motortere és részben az utastere égett. A fővárosi hivatásos tűzoltók elfojtották a lángokat. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentőszolgálat munkatársai ellátták.
 
Elektromos vezetékek füstöltek egy villanymozdony motorterében tegnap este Gödöllőn, a vasútállomáson. A gödöllői hivatásos tűzoltók egy porral oltóval megszüntették az izzást, majd átvizsgálták, végül átszellőztették a mozdonyt. A tűzoltás ideje alatt a szerelvényt feszültségmentesítették, személyi sérülés nem történt. A menetrend szerint közlekedő vonaton nagyjából százan utaztak, a továbbszállításukról a szolgáltató gondoskodott.
 
Baja külterületén, egy állattartó telepen munkagép motortere égett, hétfőn délelőtt. A helyszínen lévők porral oltókkal megkezdték a tűz oltását. A bajai hivatásos tűzoltók áramtalanították a munkagépet és eloltották a lángokat. A tűzesetben nem sérült meg senki.
 
Fülöpszálláson, a Petőfi Sándor utcában egy családi ház melléképületében egy gázpalackból szivárgó gáz okozott robbanást tegnap délután. Az építmény egy részén megrongálódott a tető, és a födém is beszakadt a detonáció következtében. A szabadszállási önkormányzati és a solti hivatásos tűzoltók oltották el a melléképületben keletkezett tüzet. A munkálatok közben a tűzoltók egy másik gázpalackot is kivittek az épületből, a tartálynak nem lett baja. Az eset során senki sem sérült meg.
 
Személygépkocsi és egy motor is a lángok martalékává vált egy kigyulladt garázsban hétfőn éjszaka a Fejér megyei Besnyőn. A családi házzal egybeépített garázs teljes terjedelmében égett, a tűz a tetőszerkezet kétharmadára is átterjedt. A pusztaszabolcsi és a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően a lángok a lakórészt nem érték el. A tűzben két, egyenként öt kilogrammos propánbutángáz-palack felrobbant. A körülbelül húsz négyzetméteres garázs teljesen kiégett, a benne parkoló személygépkocsi és motor, valamint egy vegyes tüzelésű kazán, kéziszerszámok és kisgépek megsemmisültek. Sérülés nem történt.
 
A szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották a fővárosi hivatásos tűzoltókat Budapest tizenkettedik kerületébe, egy Bürök utcai lakáshoz hétfőn délután. Az egység gázkoncentrációt mért az ingatlanban, a tűzoltók a helyszínre kérték a gázszolgáltató munkatársait is. Személyi sérülés nem történt.
 
Fűrészpor égett egy jászjákóhalmi tárolóban, a Szegfű úton, egy lakóházhoz tartozó melléképületben hétfőn hajnalban. A fűrészpor mellett tárolt tűzifára is átterjedt a tűz, amelyet először a lakók próbáltak meg eloltani. A lángokat végül a jászberényi hivatásos és a jászjákóhalmi önkéntes tűzoltók fékezték meg. A tizenöt négyzetméteres melléképületben veszélyes anyag nem volt, a tűz nem terjedt át a főépületre.
 
Kigyulladt egy családi ház teteje a Somogyjád melletti Galambos-pusztán. A négyszáz négyzetméteres épület tetőszerkezete kis területen kapott lángra, a tüzet a tulajdonosnak sikerült elfojtania. A kaposvári hivatásos tűzoltók oltották el a még izzó részeket és átvizsgálták az ingatlant, nehogy a tűz visszagyulladjon.
 
Berendezési tárgyak égtek mintegy húsz négyzetméteren Budapesten, a tizennyolcadik kerületi Fáy utcában hétfőn. A fővárosi hivatásos tűzoltók fojtották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt.
 
A lerakódott égéstermék gyulladt meg egy családi ház kéményében hétfőn este Ópályiban, a Széchenyi utcában. A mátészalkai hivatásos tűzoltók kéziszerszámok segítségével távolították el az izzó, parázsló részeket. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.
 
Hathektáros területen, foltokban gyulladt ki a kukoricatarló hétfőn este a 36-os főút mellett, Tiszavasvári közelében. A városi önkormányzati és a hajdúnánási hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt.
 
Tegnap kora délután Kétegyháza-Lőkösházánál, a vasúti töltés mellett égett a növényzet körülbelül háromszázötven méter hosszan és tíz-tizenkét méter szélességben. A tüzet a gyulai hivatásos tűzoltók számolták fel. Az eset során személyi sérülés nem történt. A beavatkozás idejére lassították a vasúti forgalmat.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében hétfőn háromszázhatvankilenc felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során száztizennégy szabálytalanságot találtak a szakemberek. Az ellenőrök tizenkét alkalommal hatósági felhívással éltek és hat bírságot szabtak ki.
 
A polgári védelmi tevékenység során tegnap kereken ötvenöt ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.
 
Tegnap közúton hat járművet ellenőriztek, valamennyi az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabálya) hatálya alá tartozott. A vizsgálatok egy szabálytalanságot tártak fel, ezt egy intézkedés követte. A kontroll alá vont százötvenöt vasúti jármű közül negyvenhét tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, a szakemberek nem találtak szabálytalanságot. A katasztrófavédelem tegnap öt vízi járművet ellenőrzött, kettő tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, a vizsgálatok mindent rendben találtak. Tegnap három légi járművet ellenőriztek a szakemberek, mindegyik az ICAO-TI (légi veszélyesáru-szállítás szabályai) hatálya alá tartozott, szabálytalanságot nem találtak.