Tegnap történt


Számos súlyos balesetet hozott a csütörtök

2017. augusztus 18. 09:39

Halálos kimenetelű és súlyos baleseteknél avatkoztak be a tűzoltók tegnap az ország több pontján is. A Baranya megyei Szentlőrincnél egy ember meghalt, miután letért az útról és fának rohant kocsijával. Egerszalók és Demjén között két karambol is történt, a balesetekben összesen tízen sérültek meg. Balkány és Biri között szintén egy útról lesodródott autó miatt riasztották a tűzoltókat, a kocsi sofőrjét mentőhelikopterrel vitték kórházba.

Tegnap összesen 189 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 61 tűzesetet és a 76 műszaki mentést összesen 208 hivatásos, 26 önkormányzati és 1 létesítményi tűzoltóság, valamint 17 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 48 téves jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Halálos kimenetelű baleset történt Szentlőrinc közelében tegnap délután. Egy autó letért az úttestről és fának csapódott. A jármű vezetőjét a mentőszolgálat munkatársai emelték ki a roncsból, a helyszínen megpróbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel, a fiatal férfi életét vesztette. A szigetvári hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet és megszüntették az üzemanyagfolyást. A helyszínelés és a műszaki mentés ideje alatt teljes útlezárás volt érvényben Cserdi és Szentlőrinc között.
 
Csütörtökön két balesethez is vonultak a tűzoltók az Egerszalók és Demjén közötti útra. Délelőtt három személyautó üközött össze, ekkor az egri és a füzesabonyi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik egy beszorult embert kéziszerszámok segítségével kiszabadítottak a járművéből és átadták őt a mentőknek. A karambolban négy ember sérült meg, őket a mentők kórházba szállították. A műszaki mentés ideje alatt az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták. Az éjszakai órákban pedig két kocsi karambolozott a fürdő melletti útszakaszon. Az egyik járműben négyen, a másikban ketten utaztak, utóbbiból a beszorult sofőrt az egri tűzoltók feszítővágóval szabadították ki. Az egység áramtalanította a kocsikat. Az esti balesetben hatan sérültek meg.
 
Villanyoszlopnak rohant és felborult egy autó tegnap Jándon, a Jókai úton. A kocsiban ketten ültek, mindketten súlyosan megsérültek, egyiküket a vásárosnaményi önkormányzati tűzoltók feszítővágó segítségével szabadították ki a roncsból. A sérülteket a mentők kórházba szállították. A tűzoltók a rendőrségi helyszínelést követően kerekeire állították a járművet és megszüntették a forgalmi akadályt. A beavatkozás idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták.
 
Két személykocsi karambolozott Balatonlellén, a 7-es főút és a Nádas köz kereszteződése közelében csütörtök délelőtt. A járművek egy villanyoszlopot is kidöntöttek. A balesethez riasztott siófoki hivatásos és balatonboglári önkormányzati tűzoltók kiérkezése előtt egy szabadnapos tűzoltó kisegítette az utasokat a járművekből, a rajok áramtalanították az autókat. A balesetben egy ember súlyosan, négy könnyebben megsérült, az egyik autó vezetőjét és utasát kórházba is szállítottak. Az áramszolgáltató munkatársai az elektromos hálózat sérült szakaszát leválasztották, az áramkimaradás mintegy nyolcvan háztartást érintett.
 
Lesodródott az útról és fának rohant egy személykocsi tegnap Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Balkány és Biri között. A jármű idős sofőrjét mentőhelikopter szállította súlyos sérülésekkel a nyíregyházi kórházba. Az esethez a szakolyi önkormányzati és a balkányi önkéntes tűzoltók vonultak.
 
Személygépkocsi és motorkerékpár karambolozott tegnap kora este órákban Zsámbékon, a Piac közben. Az ütközés következtében a motoros súlyos sérüléseket szenvedett, őt a mentők kórházba szállították. A helyi önkéntes és a bicskei önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járműveket, megszüntették az üzemanyagfolyást, majd biztosították a helyszínt.
 
Két gépkocsi ütközött össze az M5-ös autópálya 22-es kilométerénél, Gyál térségében, a fővárosból kifelé vezető oldalon csütörtökön késő este. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították az autókat, majd megszüntették a forgalmi akadályt. A balesetben hárman megsérültek, őket a mentőszolgálat munkatársai ellátták, egy embert kórházba is szállítottak. A sztráda érintett szakaszát a műszaki mentés idejére lezárták.
 
Karambol volt tegnap délután Budapest kilencedik kerületében: a Mester és a Máriássy utca kereszteződésében két személykocsi ütközött össze. A balesethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők kórházba szállították.
 
Egy autó és egy pótkocsit vonató traktor ütközött össze Őriszentpéteren csütörtökön délután. A balesetben a személykocsi vezetője megsérült, őt a mentők kórházba szállították. Az őriszentpéteri önkéntes és a szentgotthárdi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói az áramtalanítást követően feszítővágó berendezés segítségével felfeszítették az összeroncsolódott autó ajtaját, majd kiemelték a sérültet, akit átadtak a mentőknek. A tűzoltók a mentést követően levontatták a személyautót az úttestről. A műszaki mentés idején teljes útlezárás volt érvényben az érintett szakaszon.
 
Összeütközött tegnap egy mezőgazdasági vontató és egy autó a 44-es főút gyulai elkerülő szakaszán. A gyulai hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. A balesetben egy ember sérült meg. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszon félpályán haladt a forgalom.
 
A tetejére borult egy autó csütörtökön a reggeli órákban az 55-ös főúton, Domaszék közelében. A szegedi tűzoltók áramtalanították a járművet, majd biztosították a helyszínt. A mentők egy embert kórházba szállítottak.
 
Egy ember megsérült tegnap délután, amikor a tetejére borult egy gázüzemű személykocsi az 5312-es úton, Mélykút közelében. A jánoshalmi önkormányzati tűzoltók áramtalanították, kézi erővel kerekeire állították az autót, elzárták a gázt, végül a helyszínt átadták a rendőrségnek.
 
Szakadékba zuhant egy idős asszony tegnap délután Dunabogdányban, a Cseresznyés utcában. A mentőszolgálat szakemberei stabilizálták a sérült állapotát, majd a felhozatalában kértek segítséget a katasztrófavédelemtől. A szentendrei hivatásos tűzoltók hordágyon, mentőkötelek segítségével juttatták fel a mélyből a lezuhant asszonyt, átadták a mentőknek, akik súlyos sérülésekkel szállították kórházba.
 
Bajba került egy kutat tisztító ember tegnap Nyírbogáton, a Zrínyi utcában. Az idős férfi egy nagyjából nyolc méter mély kutat akart kitisztítani, de nem tudott a mélyből feljönni. A nyírbátori hivatásos tűzoltók dugólétra, mentőkötél és kéziszerszámok segítségével mentették ki a férfit, akit a mentőszolgált szakemberei megvizsgáltak, de nem esett baja.
 
Egy tehergépkocsi ütközött össze egy személyautóval csütörtökön kora délután Alsónémedi közelében. A dabasi hivatásos tűzoltók áramtalanították, átvizsgálták a gépkocsikat, majd biztosították a helyszínt. A balesetnek nem volt sérültje, az összetört autók elszállításáról a tulajdonosok gondoskodtak.
 
Felborult egy autószállító utánfutó a rajta lévő kocsival együtt csütörtök délelőtt az M1-es autópálya 14-es kilométerénél, Biatorbágy közelében. A felborult vontatmány két sávot elfoglalt, akadályozta a forgalmat, de nem sérült meg senki. A törökbálinti hivatásos tűzoltók átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.
 
Az oldalára borult és félig elzárta az utat tegnap egy autóalkatrészeket szállító kisteherautó Anarcs és Szabolcsbáka között. A kisvárdai hivatásos tűzoltók a jármű áramtalanítása és a rakomány lepakolása után kerekeire állították a kisteherautót, azután megszüntették a forgalmi akadályt. A balesetnek nem volt sérültje.
 
Pénteken a kora reggeli órákban szalagkorlátnak ütközött a Győr és Győrújfalu közötti úton egy személygépkocsi. A győri hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet és átadták a helyszínt a rendőrségnek. A balesetben nem sérült meg senki.
 
Debrecen belvárosában, a Hunyadi János utca egyik bevásárlóközpontja előtt egy kisteherautóról sör borult az útra. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói nyújtottak segítséget a rakomány eltávolításában. A munkálatok idejére a rendőrség három forgalmi sávot lezárt. A kisteherautó vezetője nem sérült meg.
 
Még csütörtökön is három esetben kellett a lenti hivatásos tűzoltóknak az egy héttel korábbi vihar miatt műszaki mentéseket végrehajtaniuk. Csesztregen kémény dőlt meg, amely a gyalogosforgalmat veszélyeztette, itt a tűzoltók visszabontották a füstelvezetőt. Szintén Csesztregen magasban lógó palák veszélyeztették ugyancsak a gyalogosforgalmat, ott is a tűzoltók szedték le a palákat. Bajánsenyén pedig egy épületre dőlt fát távolítottak el a beavatkozó egységek.
 
Négy alkalommal vonultak csütörtökön a Vas megyei tűzoltók kidőlt fák eltávolításához. Egy húszméteres fa egyik öles ága szakadt le Szombathelyen, a Rákóczi Ferenc utcában. A megyeszékhelyen egy másik káresetnél is szükség volt a tűzoltók segítségére, Szombathely külterületén ugyanis egy méretes fa ága szakadt le, a közút fölött lógott, veszélyeztetve a forgalmat. Celldömölkön, a Kassa utcában egy kőrisfa négyméteres ága tört le. Harmincméteres fa veszélyeztetett faházakat Vaspörön, a Dózsa György utcában. A szombathelyi és a körmendi hivatásos, valamint a celldömölki önkormányzati tűzoltók motoros láncfűrész segítségével feldarabolták a veszélyt jelentő fákat. Sérülés egyik esetben sem történt.
 
Úttestre szakadt egy tíz méter magas fa ága Esztergomban, a Fárikúti úton csütörtök délelőtt. A bajnai hivatásos tűzoltók motoros láncfűrész segítségével legallyazták, majd drótkötéllel lehúzták az úttestről az ágat. Személyi sérülés nem történt.
 
Nagyaron, az Arany János utcában lehasadt egy nagy méretű fa ága és veszélyt jelentett a lakókra. A helyzetet a fehérgyarmati katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói oldották meg.
 
Tűz keletkezett csütörtökön délután Cibakházán, az Újszőlő úton egy családi ház egyik szobájában. Berendezési tárgyak, ruhaneműk kaptak lángra, a tüzet a lakók fékezték meg. A tiszaföldvári önkormányzati tűzoltók kiérkezésekor már csak izzás volt, a tűzoltók lehűtötték a parázsló tárgyakat, sérülés nem történt, a lángok a többi helyiségre nem terjedtek át.
 
Egy személyautó égett csütörtökön délelőtt Hódmezővásárhely külterületén, a 47-es főúton. A város hivatásos tűzoltói fojtották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt.
 
Nyolcvan, nagy méretű kocka szalmabála égett Bócsán, a II. körzet tanyánál csütörtök reggel. A tűz egy vasszerkezetes melléképületet, egy mezőgazdasági vontatót és egy csomagológépet veszélyeztetett. A soltvadkerti önkormányzati és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltók fékezték meg a lángokat.
 
Nyolc hektáron égett tegnap a tarló a Balaton-felvidéken, Kisapátinál. Dél körül gyulladt ki a település külterületén egy bálázógép, amelyről a lángok átterjedtek a lekaszált szénára és a környező növényzetre. Az oltásban a badacsonytomaji, az ajkai és a pápai hivatásos, valamint az ábrahámhegyi és a kővágóörsi önkéntes tűzoltók vettek részt a Veszprém megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával.
 
Csaknem két hektáron égett a száraz fű, a nádas tegnap Kemecse külterületén. A tüzet a nyíregyházi hivatásos tűzoltók fékezték meg.
 
Üres telken gyulladt meg a növényzet Tiszabőn, a Gyöngyvirág utcában tegnap délután. Kunhegyesi önkormányzati és szolnoki hivatásos tűzoltók oltották el tüzet, amely a telekkel szomszédos házakat fenyegette. Mintegy egyhektárnyi terület égett, a tűzoltók a házak előtt kezdték meg az oltást, így a tűz azokban nem okozott kárt. A házak veszélyeztetett részét a lakók is védték, ők, a műveletirányító telefonon érkezett javaslata alapján, kerti locsolóval oltottak a tűzoltók kiérkezéséig. Végül vízzel és kéziszerszámokkal sikerült eloltani a lángokat.
 
Mintegy háromszáz négyzetméteren avar, gaz égett délelőtt Medinán, délután pedig Faddon. Medinára a szekszárdi hivatásos, Faddra a tolnai önkormányzati és a faddi önkéntes tűzoltókat riasztották.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében csütörtökön háromszáztizenhárom felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során százharmincöt szabálytalanságot találtak a szakemberek. Az ellenőrök kilenc alkalommal éltek hatósági felhívással és öt bírságot szabtak ki.
 
A polgári védelmi tevékenység során tegnap összesen ötvenegy ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.
 
A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei tegnap öt üzemazonosítást hajtottak végre, egy veszélyes ipari üzemben a biztonsági dokumentációt vizsgálták, kettőben hatósági ellenőrzést tartottak, és lefolytattak három egyéb típusú ellenőrzést is. Szabálytalanságot sehol nem találtak.
 
Tegnap közúton negyven járművet ellenőriztek, tíz tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabálya) hatálya alá, a vizsgálatok egy szabálytalanságot tártak fel. ADR-telephelyi ellenőrzés hét helyen volt, a szakemberek négy szabálytalanságra bukkantak. Csütörtökön száznegyvenhárom vasúti járművet vontak kontroll alá, közülük hetvenegy tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabálya) hatálya alá, szabálytalanság nem volt. A katasztrófavédelem tegnap hét vízi járművet ellenőrzött, három tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) alá, szabálytalanságra nem derült fény. Tegnap egy légi járművet ellenőriztek a szakemberek, az is az ICAO-TI (légi veszélyesáru-szállítás szabályai) hatálya alá tartozott, szabálytalanságot nem találtak.