Tegnap történt


Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy fővárosi lakásban

2018. szeptember 21. 09:18

Egy tizenharmadik kerületi, Hegedűs Gyula utcai lakásban szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő tegnap. A tűzoltók és a gázszolgáltató szakembereinek a mérései egyaránt igazolták a mérgező gáz jelenlétét a lakás levegőjében. Egy embert kórházba is kellett vinni.

Tegnap összesen 201 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 71 tűzesetet és a 61 műszaki mentést összesen 238 hivatásos, 23 önkormányzati és 1 létesítményi tűzoltóság, valamint 17 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 62 téves és 3 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Két személyautó karambolozott tegnap délelőtt Orgovány közelében, a Jakabszállás felé vezető úton. A balesetben két ember megsérült. A kecskeméti hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek.
 
Egy lakóautónak, majd szalagkorlátnak ütközött egy motoros tegnap az M7-es autópálya Nagykanizsa felé vezető oldalán, a 147-es kilométerszelvénynél, Ordacsehi térségében. A balesethez a balatonboglári önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet. A motorost mentőhelikopterrel szállították kórházba. 
 
Egymásba rohant két autó tegnap este Szombathelyen, a Kötő és a Nyitra utca kereszteződésében. Az egyik jármű egy villanyoszlopnak, a másik egy családi ház betonkerítésének csapódva állt meg. Az ütközés következtében az egyik kocsi vezetője beszorult a roncsba. A szombathelyi hivatásos tűzoltók az autó vezetőjét feszítővágó segítségével, a mentőkkel közösen szabadították ki, majd a mentőautóba helyezték. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében le kellett zárni a forgalom elől.
 
Csütörtökön kora reggel szalagkorlátnak ütközött egy autó az M6-os autópálya 29-30-as kilométere között, Ráckeresztúr közelében, a főváros felé vezető oldalon. Az érdi hivatásos tűzoltók elvégezték a műszaki mentési munkálatokat, letolták a kocsit a forgalmi sávról. A sofőr súlyosan megsérült, a mentők kórházba szállították. A mentési munkálatok idején az érintett útszakaszon egy sávon haladhatott a forgalom.
 
A metró alá esett egy ember péntek reggel Budapesten, a Déli pályaudvarnál. A fővárosi hivatásos tűzoltók nagy erőkkel vonultak a baleset helyszínére. Az egységek kiszabadították, majd átadták a sérültet a mentőknek és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság doktorszolgálatának.
 
Ráomlott a föld egy munkásra Komáromban csütörtökön kora délután, a helyi ipari park egyik újonnan épülő üzemében. Az építkezés során egy három méter mély munkagödörben dolgozó munkásra omlott a gödör fala. A föld nem temette be teljesen. A helyszínen nem volt egyedül, társai azonnal megkezdték a mentését. A komáromi hivatásos tűzoltók kiszabadították a sérültet és hordágyon kiemelték. A láthatóan súlyos sérüléseket elszenvedett dolgozót mentőhelikopter szállította kórházba.
 
Frontálisan karambolozott két autó tegnap kora délután Karancsalján, a Rákóczi úton. Az egyik kocsi az árokba borult, két ember könnyebben megsérült. Mielőtt a salgótarjáni hivatásos tűzoltók megérkeztek volna, két szabadnapos tűzoltó megkezdte az áramtalanítást, melyet a kiérkező egységgel együtt fejeztek be. A műszaki mentés idejére az utat félpályán lezárták.
 
A 61-es úton, Böhönye külterületén árokba hajtott és ott a tetejére borulva állt meg egy szóját szállító kamion csütörtök reggel. A jármű két utasa ki tudott szállni a teherautóból, sérüléseiket a mentők a helyszínen ellátták. A böhönyei önkormányzati tűzoltók áramtalanították a kamiont. A gépjármű kiemeléséről és elszállításáról a szállítmányozó cég gondoskodott.
 
Busszal ütközött egy autó csütörtök délelőtt az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán, a 165-ös kilométernél, Levél térségében. A balesetben nem sérült meg senki. A mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók áramtalanították a személykocsit, a busz a saját kerekein tovább haladt.
 
Csütörtök délelőtt Pilisen, a Kandó Kálmán utcában egy körülbelül húszméteres akác ága letört, az út fölé lógott, veszélyeztette az alatta elhaladókat. A monori hivatásos tűzoltók motoros láncfűrész segítségével eltávolították a leszakadt ágat. A beavatkozás idejére az érintett útszakaszt lezárták. 
 
Egy fán darázsirtást végeztek tegnap kora este Berettyóújfaluban, a Dózsa György utcában. A szél feltámadt és az erős szagú szert a közeli társasház irányába fújta. A társasházban többen rosszul érezték magukat, ezért riasztották a mentőket és a tűzoltókat. A berettyóújfalui hivatásos tűzoltók biztosították a területet, amíg a mentőszolgálat munkatársai tizenhét embert, köztük tizenegy gyermeket kórházba szállítottak további kivizsgálásra. A Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi mobil labor szakemberei méréseket végeztek, eredményeik nem mutatták ki veszélyes anyag jelenlétét. A kórházba szállított emberek késő este hazatérhettek.
 
A szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották a fővárosi hivatásos tűzoltókat Budapest tizenharmadik kerületébe, egy Hegedűs Gyula utcai lakáshoz csütörtök délután. Az egység kimutatta a mérgező gázt a lakás levegőjében. Hasonló eredményt hoztak a gázszolgáltató munkatársainak mérései is. Egy embert enyhe szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt további vizsgálatra kórházba szállítottak a mentők.
 
Tegnap délelőtt Muronyban egy hetven négyzetméteres, kétszintes családi ház teljes padlástere, tetőszerkezete és a hozzáépített melléképület égett. A tűzhöz a békéscsabai, gyulai és mezőberényi hivatásos tűzoltókat, valamint a Békés megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot riasztották. A rajok rövid időn belül megfékezték a lángokat. A tűzben öt propánbutángáz-palack felhasadt, ezeken kívül az egységek kivittek a melléképületből egy oxigén- és egy acetilénpalackot. Az eset során senki nem sérült meg.
 
Száz négyzetméteres raktár gyulladt ki csütörtök délután Vásárosnaményban, a Kölcsey utcában, az épületben targonca, kisteherautó és faanyag volt. A város önkormányzati tűzoltói mellett Mátészalkáról és Baktalórántházáról érkeztek hivatásos egységek, a tűzoltók két vízsugárral és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt.
 
Csütörtök délben lángra kapott egy mosógép egy családi ház egyik helyiségében Alsórajkon, a Kossuth utcában. A tűzesethez riasztott pacsai hivatásos tűzoltók porral oltó készülékkel eloltották a lángokat, majd átszellőztették az épületet. Az eset során nem sérült meg senki.
 
Kigyulladt egy személyautó tegnap este Józsefvárosban, a Fiumei úton. A motor- és az utastér füstölt. A fővárosi hivatásos tűzoltók eloltották a tüzet. A beavatkozás idejére a Fiumei út érintett szakaszán egy sávra korlátozták a forgalmat.
 
Tatárszentgyörgyön egy szénát szállító jármű pótkocsiján lángra kaptak a körbálák, és tüzet fogtak a jármű kerekei is. A dabasi és a kecskeméti hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat. Senkinek nem esett baja.
 
Teljes terjedelmében égett egy kombájn Gyulaj közelében csütörtök kora délután. Elsőként a kurdi önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltók érkeztek a helyszínre, akik azonnal megkezdték az oltást, amit az időközben kiérkező dombóvári hivatásos tűzoltókkal együttműködve fejeztek be. A lángok csak kis területen perzselték fel a tarlót, továbbterjedésüket a kurdi önkéntesek akadályozták meg. A tűzben személyi sérülés nem történt, a kombájn üzemanyagát tartályokba fejtették át.
 
Kombájn munkaasztala és kukoricatarló égett mintegy négyszáz négyzetméteren Szombathely külterületén tegnap délután. A szombathelyi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt az ott dolgozók két porral oltóval megfékezték a tüzet. A raj a még izzó részeket oltotta el, azután megakadályozta a tarlótűz továbbterjedését.
 
Másfél hektáros területen az erdő aljnövényzete égett Debrecenben, a 4808-as út mellett. A debreceni hivatásos tűzoltók fojtották el a lángokat.
                                                  
Majdnem hatszáz négyzetméteren égett a száraz fű és bozótos Bagon, a tűz lakóházat is veszélyeztetett. Az aszódi hivatásos tűzoltók fékezték meg a lángokat.
 
Háromszáz négyzetméteren a száraz aljnövényzet kapott lángra csütörtök délután Nyíregyházán, a Deák Ferenc utcában. A város hivatásos tűzoltói akadályozták meg a lángok továbbterjedését. Hasonló eseménynél kellett beavatkozni a szabolcsi megyeszékhelyen, a Forgácstanyán, valamint a Vandlik Márton utcában. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.
 
Körülbelül száz négyzetméteren égett a több méter magasan felhalmozott szemét tegnap a Fejér megyei Adonynál lévő hulladéklerakóban. A dunaújvárosi, a pusztaszabolcsi és az érdi hivatásos tűzoltók a lángokat több vízsugárral elfojtották, majd a telephely munkagépei a füstölő részeket földdel letakarták.
 
Száraz fű, gaz és avar kapott lángra mintegy száz négyzetméteren csütörtök este Szolnokon, az Üteg utcában. A lángok lakóházakat és egy lovardát veszélyeztettek. A szolnoki hivatásos tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámokkal avatkoztak be. Az eset során nem sérült meg senki.
 
A kora délutáni órákban Salgótarjánban, a 21-es főút és a Rákóczi út kereszteződésénél levő felüljáró alatt egy hajléktalanok által használt betonbungalóban égett az összehordott szemét. A város hivatásos tűzoltói eloltották a tüzet, azonban a nagy füst miatt a területet nem lehetett azonnal átvizsgálni. A füst eltávolítása után kiderült, a lángok huszonöt négyzetméteren pusztítottak.
 
Néhány négyzetméteren égett az összehordott hulladék egy erdősáv melletti területen Bucsu közelében tegnap délelőtt. A tűzhöz a szombathelyi hivatásos és a nardai önkéntes tűzoltókat riasztották.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében csütörtökön kétszáznegyvenkilenc felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során kétszázhatvankét szabálytalanságot találtak a szakemberek. Az ellenőrök öt hatósági felhívást és hat kötelezést adtak ki, illetve kiszabtak két bírságot.
 
A polgári védelmi tevékenység során tegnap százhuszonhárom ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.
 
A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei csütörtökön hét üzemazonosítást végeztek, négy veszélyes ipari üzemben hatósági ellenőrzést tartottak. Szabálytalanságra egyik helyen sem derült fény.
 
Tegnap közúton negyvenhét járművet ellenőriztek, nyolc tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabályai) hatálya alá, a szakemberek egy szabálytalanságot találtak. Három ADR-telephelyi ellenőrzés is volt csütörtökön, egy szabálytalanságra derült fény. Tegnap kettőszáztizenegy vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, százhuszonnégy tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, a vizsgálatok egy problémát tártak fel, az ellenőrök egy helyszíni intézkedést tettek. A katasztrófavédelem csütörtökön kilenc vízi járművet ellenőrzött, három tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, minden rendben volt. Tegnap egy légi járművet ellenőriztek a szakemberek, ez az ICAO-TI (légi veszélyesáru-szállítás szabályai) hatálya alá tartozott, egy szabálytalanságot találtak. ICAO-TI-telephelyi ellenőrzést egy helyen tartottak, az ellenőrök nem bukkantak szabálytalanságra.