Tegnap történt


Kórházba került az az ember, akit aknából mentettek ki Hernádon

2019. július 16. 10:28

Öten sérültek meg egy tegnap bekövetkezett karambolban, Dobozon. Moha közelében hídpillérnek ütközött egy személyautó hétfőn. Ács térségében egy traktor által vontatott pótkocsi borult fel hétfőn este, a rakomány az úttestre szóródott. Helyesen jelzett a szén-monoxid érzékelő hétfőn kora délután Salgótarjánban. Tíz méter mély aknába esett egy ember hétfőn délben Hernádon. Egy szegedi lakásban a kenyérpirító okozott tüzet.

Tegnap összesen 203 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. Az 53 tűzesetet és a 73 műszaki mentést összesen 248 hivatásos, 21 önkormányzati és 5 létesítményi tűzoltóság, valamint 20 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 71 téves és 2 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.

Két személyautó ütközött össze tegnap este Dobozon, a Petőfi utcában. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói feszültségmentesítették a bajba jutott gépjárműveket. Az ütközés következtében öt ember szállítottak kórházba.

Hídpillérnek ütközött egy személyautó hétfőn Moha közelében. Az autó öt utasa nem szorult be a karosszériába, azonban a mentőszolgálat munkatársai a helyszíni ellátást követően kórházba szállították őket. A székesfehérvári hivatásos és az iszkaszentgyörgyi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet, a rendőrség helyszíni szemléjét követően pedig helyreállították a forgalmi rendet.

Két személyautó ütközött hétfő délután Pölöskén, a Petőfi Sándor utcában. A balesetet szenvedett járműveket a pacsai hivatásos tűzoltók áramtalanították. A balesetben hárman sérültek meg.

Kisteherautó és személygépkocsi ütközött össze hétfőn délelőtt a 4-es főút 23-as kilométerénél, Vecsés közelében. Az ütközés következtében egy ember az autóba szorult, az összetört gépkocsik forgalmi akadályt okoztak. A fővárosi hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével kiszabadították a súlyos sérüléseket szenvedett embert a roncsból, majd áramtalanították és átvizsgálták a járműveket.  

Két személyautó ütközött össze hétfőről keddre virradóra Kecskeméten, a Mezei utca és a Kossuth körút kereszteződésében. A kecskeméti hivatásos tűzoltók a mentőkkel közösen egy embert kiemeltek az egyik járműből, majd a helyszínt átadták a rendőrségnek.

Egy személyautó és egy személyvonat ütközött össze Szombathelyen, a Sárdi-Ér utcában hétfőn, a kora esti órákban. Az ütközést követően a vonat lesodorta az autót a sínekről. A balesetben az autó vezetője megsérült, de önerejéből el tudta hagyni a járművet. A szombathelyi hivatásos tűzoltók áramtalanították a személyautót, majd átvizsgálták annak környezetét, de üzemanyag nem folyt ki. A vonatot nem kellett áramtalanítani, az utasok nem sérültek meg a balesetben.

Felborult egy traktor által vontatott pótkocsi hétfőn este Ács térségében. A pótkocsi búzát szállított, a rakomány az úttestre ömlött. A jármű felépítménye leszakadt, teljes útzárat okozott. A balesethez a tatabányai hivatásos és az ácsi önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik a pótkocsi felépítményét daru segítségével visszaemelték az alvázra, és megszüntették a forgalmi akadályt. Az esemény során személyi sérülés nem történt.

Lesodródott az útról, árokba hajtott és felborult egy személygépkocsi hétfőn éjszaka az 5-ös főút 33-as kilométerénél, Dabas közelében. A dabasi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták, majd a kerekeire állították a felborult járművet.

Az oldalára borult egy rakomány nélküli kamion tegnap este a 3-as főút és a 37-es főút találkozásánál lévő körforgalomban, Felsőzsolca térségében. A balesethez a miskolci hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet. A helyszínre mentők is érkeztek, de szerencsére senki nem sérült meg. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozás volt érvényben.

Helyesen jelzett a szén-monoxid érzékelő hétfőn kora délután Salgótarjánban, a Fáy András körút egyik lakásában. A megyeszékhely hivatásos tűzoltóinak kiérkezése előtt a lakást kiszellőztették. A vízmelegítő és a fűtőberendezés működése közben a fürdőszobában a normál értéknél magasabb szén-monoxid-koncentrációt mutattak a mérések. A gázszolgáltató szakembere a készülékeket lezárta, a tulajdonos figyelmét pedig felhívták arra, hogy azt csak felülvizsgálatot követően használhatja újra. Személyi sérülés nem történt.

Karbantartási munkálatok közben megsérült egy gázvezeték Szegváron, a Dózsa utcában. A szivárgás lakóépületeket nem veszélyeztetett, a helyszínre érkező katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a szentesi hivatásos tűzoltók biztosították a helyszínt.

Tíz méter mély aknába esett egy ember hétfőn délben Hernádon, a Határ utcában. A dabasi hivatásos tűzoltók kötelek segítségével emelték ki a mélységből az embert, majd átadták a mentőszolgálat szakembereinek. A mentők a férfit súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Felborult, majd kigyulladt egy személygépkocsi hétfőn délután Bugyi településen, az Arany János utcában. Mire a tűzoltók kiérkeztek, az autó már teljes egészében égett, személyi sérülés nem történt. A tüzet a dabasi hivatásos és a délegyházi önkéntes tűzoltók oltották el, majd visszahűtötték a felhevült fém alkatrészeket.  

Lángra kapott egy személygépkocsi hétfő este Ózdon, a Zrínyi Miklós úton. A tűzhöz a város hivatásos tűzoltóit riasztották, akik rövid idő alatt eloltották a lángokat. A raj az utómunkálatokat végezte el.

Kigyulladt egy autó Újpesten, a Lebstück Mária utcában hétfőn napközben. Az újpesti tűzoltók helyszínre érkezésekor a jármű már teljes terjedelmében lángolt. Bajtársaink eloltották a lángokat. Nem sérült meg senki.

Kenyérpirító gyulladt ki tegnap a déli órákban Szegeden, egy Hargitai utcai lakás konyhájában. A szegedi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a lakók eloltották a tüzet, a mentőszolgálat munkatársai egy embert megfigyelésre kórházba szállítottak.

Teljes terjedelmében égett egy lakóház hétfő hajnalban Somogydöröcskén, a Keleti utcában. A tabi önkormányzati, a törökkoppányi önkéntes, valamint a kaposvári hivatásos tűzoltók érkeztek a helyszínre. Az áramszolgáltató munkatársai leválasztották az épületet az elektromos hálózatról. A tűzoltók három és fél óra alatt tudták elfojtani a több helyiségben is felcsapó lángokat. Az épületben egy ember tartózkodott, őt a mentőszolgálat munkatársai megvizsgálták és kórházba szállították megfigyelésre.

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy körülbelül száztíz négyzetméteres lakóépület egyik helyisége hétfő délelőtt Kecskemét külterületén, a Kisfái tanya térségében. A lángokat a kecskeméti hivatásos tűzoltók fékezték meg. A tűzeset során senki nem sérült meg. A ház lakói rokonokhoz költöztek.

Egy társasházi lakás konyhájában keletkezett tűz Budapesten, a tizenharmadik kerületi Reitter Ferenc utcában hétfőn reggel. A budapesti tűzoltók vonultak a helyszínre, és a budapesti tűzoltó doktorszolgálatot is a helyszínre riasztották. A tűzoltóknak be kellett törni a lakás ajtaját, hogy meg tudják kezdeni a tűzoltást. A lakás átvizsgálása közben egy idős nőt találtak az ingatlanban, őt kivitték és átadták a mentőknek. A tűzoltók eloltották a lángokat. A doktorszolgálat a mentőkkel közösen ellátta a lakásból kimentett nőt.

Egy társasházi lakás erkélyén keletkezett tűz Budapest tizenegyedik kerületében, a Fadrusz utcában. A helyszínre a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik eloltották a lángokat, majd átvizsgálták az épületet. A lakásban nem volt senki, személyi sérülés sem történt.

Kigyulladt egy százötven négyzetméteres melléképület tetőszerkezete hétfőn délután Pilisvörösváron, a Katona József utcában. Mire a tűzoltók kiérkeztek, a lángok a főépület tetőzetének egy részére is átterjedtek, személyi sérülés azonban nem történt. A tüzet a helyi és a pilisszentiváni önkéntes, valamint a fővárosi hivatásos tűzoltók oltották el, munkájukat a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy százhúsz négyzetméteres melléképület hétfő délután a Tolna megyei Németkéren. A tűzhöz nagy erőkkel vonultak a paksi, a sárbogárdi és a solti hivatásos tűzoltók, valamint a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat. A kiérkező egységek a melléképületet áramtalanították, és egy gázpalackot is kivittek a lángok közül.

Kigyulladt egy tetőtéri lakás Balatonfüreden, a Móricz Zsigmond utcában. A lakásban nem tartózkodott senki, személyi sérülés nem történt. A balatonfüredi önkormányzati és a veszprémi hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat. A munkálatokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. Az egységek négy gázpalackot vittek ki az épületből.

Kigyulladt egy tárolóépület tegnap napközben egy pécsi mezőgazdasági telephelyen, a Vigadó utcában. A mintegy százötven négyzetméteres, könnyűszerkezetes ház teteje égett. A pécsi hivatásos tűzoltók oltották el a tüzet, az épületet áramtalanították. Személyi sérülés nem történt, egyéb kár nem keletkezett.

Learatott gabonatáblán gyulladt ki a szalma hétfőn délelőtt mintegy hét hektáron Szombathely és Söpte között. A tarló melletti erdőrészt húsz négyzetméteren érintették a lángok. A tűzesethez a sárvári és a szombathelyi hivatásos tűzoltók mellett a szombathelyi önkéntes tűzoltókat is riasztották, az egységek körbehatárolták, majd eloltották a lángokat. A munkálatokat egy munkagép segítette, amellyel körbeszántották a tarlót, ezzel megakadályozva, hogy a tűz továbbterjedjen. A tűzeset során nem sérült meg senki.

Száraz fű, gaz kapott lángra hétfő délután Mosonudvar külterületén. A lébényi, mosonmagyaróvári és csornai hivatásos tűzoltók vízzel és kéziszerszámokkal oltották el a mintegy három hektáron tomboló tüzet. Az oltásban a jánossomorjai és a mosonszolnoki önkéntes tűzoltó egyesület tagjai is részt vettek.

A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében hétfőn száztizennégy felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során nyolcvanhat szabálytalanságot találtak a szakemberek. Az ellenőrök két hatósági felhívást és tizennégy kötelezést adtak ki, illetve kiszabtak négy bírságot.

A polgári védelmi tevékenység során tegnap öt ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.

A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei kedden három üzemazonosítást végeztek és egy veszélyes ipari üzemben tartottak egyéb ellenőrzést. Szabálytalanságot sehol nem tártak fel.

Tegnap közúton negyvenhárom járművet ellenőriztek, tizennégy tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabályai) hatálya alá, a szakemberek nem találtak szabálytalanságot. Telephelyi ADR ellenőrzésre három helyszínen került sor, a szakemberek mindent rendben találtak. Tegnap százharmincöt vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, ötvenkettő tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, szabálytalanságra nem bukkantak. A katasztrófavédelem hétfőn hat vízi járművet ellenőrzött, kettő tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, nem tártak fel szabálytalanságot.