Tegnap történt


Ismét szabadtéri tűzből volt a legtöbb

2019. március 18. 09:15

A tűzesetek négyötödét tették ki tegnap a szabadtéri tüzek. A leégett területek nagysága néhány négyzetméterestől több tíz hektárosig terjedt. Eger és Egerbakta között több mint ötven hektáron pusztítottak a lángok, a tűz hétvégi házakat is veszélyeztetett, a tűzoltók több mint hat óra alatt fékezték meg a lángokat.

Tegnap összesen 364 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 233 tűzesetet és a 68 műszaki mentést összesen 382 hivatásos, 31 önkormányzati és 5 létesítményi tűzoltóság, valamint 45 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 59 téves és 4 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Személyautóval ütközött össze egy motorkerékpár a 66-os főút 47-es kilométerénél, Szentbalázs közelében vasárnap délután. A motoros életét vesztette a balesetben. A gépkocsiban utazók nem sérültek meg. A kaposvári hivatásos és a szentbalázsi önkéntes tűzoltók végezték el a műszaki mentési munkálatokat.
 
Vasárnap délután Baján, a Bajcsy-Zsilinszky utcában összeütközött két autó, a kocsik kidöntöttek egy közvilágítási oszlopot is. A balesetben három ember megsérült. A bajai hivatásos tűzoltók áramtalanították az autókat, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek.
 
Két személygépkocsi ütközött össze vasárnap délután az M7-es autópályán, Tárnok közelében. A balesetben két ember szenvedett sérüléseket, az összetört autók forgalmi akadályt okoztak. Az érdi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.
 
Személygépkocsi motorkerékpárral karambolozott vasárnap délután Mogyoródon, a Gödöllői úton. A balesetben a motoros súlyos sérüléseket szenvedett, a mentők kórházba szállították, a felborult kétkerekű akadályozta a forgalmat. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, megszüntették az üzemanyagfolyást, majd biztosították a helyszínt.
 
Egymásba rohant két autó tegnap este Nagybárkányban. Az ütközés következtében az egyik kocsi az árokba csapódott. A járművekben csak a sofőrök utaztak, mindketten még a bátonyterenyei hivatásos tűzoltók megérkezése előtt kiszálltak a kocsiból. Egyikük megsérült a balesetben, őt a mentők kórházba szállították. A tűzoltók áramtalanították mindkét kocsit, majd biztosították a helyszínt. A műszaki mentés idejére az útszakaszt teljes szélességében lezárták.
 
Személygépkocsik karamboloztak tegnap délután Dunaharasztiban, a Jendrassik György és az Arany János utca kereszteződésében. A balesetben egy ember sérült meg, őt a mentők kórházba szállították, az összetört autók akadályozták a forgalmat. A szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, megszüntették az üzemanyagfolyást, majd biztosították a helyszínt.
 
Összeütközött két személygépkocsi Budapest tizenegyedik kerületében, a Fehérvári úton, a Bocskai úti kereszteződésnél vasárnap reggel. Az egyik jármű a villamossínekre került és akadályozta a forgalmat. A fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották a balesethez. A mentők megvizsgálták a járművek utasait.
 
Gázórának tolatott egy autó tegnap délután Nagykátán, a Lovas utcában, egy családi ház udvarán. A cső megrepedt, a gáz szivárogni kezdett, de senki nem sérült meg. A nagykátai hivatásos tűzoltók összeszorították a vezetéket, ezzel ideiglenesen megszüntették a szivárgást, majd biztosították a helyszínt, amíg a gázművek munkatársai meg nem érkeztek. A szolgáltató szakemberei kiszakaszolták a sérült vezetéket, majd kijavították azt.
 
Telefonvezetékre dőlt egy tizenöt méteres fenyő tegnap délelőtt Diósjenőn. A növény veszélyeztette a gyalogos- és közúti forgalmat. A rétsági katasztrófavédelmi őrs tűzoltói – a váci hivatásos tűzoltó-parancsnokság magasból mentő gépjárművét is bevetve – motoros láncfűrésszel távolították el a veszélyes fát. A munkálatokban a diósjenői önkéntes tűzoltók is részt vettek. A fa eltávolításának idejére teljes szélességében lezárták az érintett útszakaszt.
 
Cserépkályha mellett elhelyezett berendezési tárgyak égtek vasárnap hajnalban egy családi házban Gyöngyösfaluban, az Alkotmány utcában. A szombathelyi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt az ott lakók eloltották a tüzet. Az egységek a még izzó részeket kutatták fel. A tűz keletkezésekor ketten voltak az épületben, őket a mentők füstmérgezés gyanújával kórházba szállították.
 
Teljesen kiégett egy panellakás vasárnap délután a főváros huszadik kerületében, a Helsinki úton. Az ötemeletes panelépület negyedik emeleti lakásáról a lángok átterjedtek a felette lévő, ötödik emeleti lakás erkélyére is, amely kiégett. A negyedik emeleti lakás közvetlen környezetében lévő három lakást is megrongálták lángok. A budapesti tűzoltók nagy erőkkel érkeztek ki a helyszínre. A rajok tizenkét embert vittek ki az épületből, akik az utcán várták meg a tűzoltás befejezését. A lakókat a mentők megvizsgálták, komolyabb sérülést senki nem szenvedett. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja a tűz keletkezési okát.
 
Berendezési tárgyak gyulladtak meg egy társasház ötödik emeleti lakásában tegnap reggel Miskolcon, a Középszer utcában. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói rövid időn belül eloltották a tüzet és átvizsgálták az épületet. Az egységek egy embert mentettek ki a tűzzel érintett lakásból, akit átadtak a mentőknek. A tűzoltói beavatkozás idejére tizenhárom lakást összesen tizenkilencen hagytak el.
 
Papírdobozokat gyártó üzem raktára borult lángba vasárnap kora este Mezőfalván. A körülbelül háromszáz négyzetméteres, fémszerkezetű, hullámlemez borítású tárolóban nagy mennyiségű kartonpapír és azok készítéséhez használt alapanyagok kaptak lángra. A helyszínre elsőként a helyi önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik az oltással egyidejűleg egy propánbutángáz-palack tárolót is kiürítettek. A lángokat a Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a dunaújvárosi, a sárbogárdi, a pusztaszabolcsi és a székesfehérvári hivatásos tűzoltókkal közösen fojtották el. A tűzben a raktárral egybeépített üzemcsarnok falazata mögött további kartonpapír-göngyölegek gyulladtak meg. A tűzoltók a tárolóépület lemezborítását éjszaka erőgépekkel megbontották, a teljesen átizzott papírgöngyölegek oltásán még hétfőn reggel is dolgoztak.
 
Tegnap kora délután Békéscsabán, a Fonó utcában egy hétvégi ház melléképülete égett teljes terjedelemben. A helyszínre a megyeszékhelyi hivatásos tűzoltók vonultak, akik vízzel és kéziszerszámok segítségével fékezték meg a tüzet. Az eset során személyi sérülés nem történt.
 
Tűz keletkezett vasárnap délután egy társasházi lakás erkélyén Budapest nyolcadik kerületében, a Győrffy István utcában. A fakorlát gyulladt ki, a lakásban senki sem tartózkodott. A fővárosi hivatásos tűzoltók létraszer segítségével fojtották el a tüzet.
 
Tűz ütött ki egy lakóépület gangján vasárnap este Karcagon, a Püspökladányi úton. Felhalmozott szemét gyulladt meg. A város hivatásos tűzoltói felszámolták a tüzet, amelyben nem sérült meg senki.
 
Fatörmelék égett Nyíregyházán, a Kamilla utcában egy tizenkét négyzetméteres, faszerkezetű melléképület mellett. A helyi hivatásos és önkéntes tűzoltók oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt.
 
A szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották vasárnap este a fővárosi hivatásos tűzoltókat Budapest hetedik kerületébe, egy Klauzál téri lakásba. Az egység méréseket végzett, és kimutatta a mérgező gáz jelenlétét az ingatlanban. Hasonló eredményt hoztak a gázszolgáltató munkatársainak mérései is. A szakemberek lezárták a gázkészüléket.
 
Egy utasokat szállító, vágányán állomásozó vonatszerelvény villanymozdonyának légkondicionálója füstölt vasárnap délután a Déli pályaudvaron. Az utasok biztonságban leszálltak a szerelvényről. A szerelvény és a pálya áramtalanítását követően a budapesti tűzoltók több porral oltóval eloltották a füstölő részeket.
 
Kigyulladt egy személygépkocsi a 83-as főút győri szakaszán, a Pápai út közelében egy parkolóban. A teljes terjedelmében égő autót a város hivatásos tűzoltói oltották el. A tűzeset során senki sem sérült meg.
 
Tiszakerecsenyen, egy Béke utcai családi ház udvarában égett egy autó. A tulajdonos a vásárosnaményi önkormányzati tűzoltók megérkezése előtt eloltotta a lángokat, a beavatkozók az utómunkálatokat végezték el. Nem sérült meg senki.
 
Mintegy ötven-hatvan hektáron égett az elszáradt növényzet a 24-es főút közelében, Eger és Egerbakta között. A tűz hétvégi házakat is veszélyeztetett. Az egri, a füzesabonyi, a pétervásárai és az ózdi hivatásos tűzoltók, valamint az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport tagjai a Heves megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett vízsugarakkal és kéziszerszámokkal, hat órán át tartó megfeszített munkával fékezték meg a lángokat.
 
Makón, a Vasút soron ezer négyzetméteren gyulladt meg az aljnövényzet vasárnap kora este. A helyi hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat. Mindszent közelében mintegy tizenöt hektáron égett a száraz fű, illetve a nádas tegnap az esti órákban. A tüzet hódmezővásárhelyi, szentesi, csongrádi, orosházi és kunszentmártoni hivatásos tűzoltók oltották el.
 
Mintegy tizennégy hektáron lángolt tegnap délután egy bokros, fás, gazos, műveletlen terület a Tolna megyei Kistormás közelében. A szekszárdi és a paksi hivatásos tűzoltók nagy erőkkel vonultak a nehezen megközelíthető helyszínre, ahol a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett vízsugarakkal, puttonyfecskendővel és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet.
 
Égett a nádas vasárnap délután Tiszaszentimre külterületén. Mire a karcagi és a tiszafüredi hivatásos tűzoltók a helyszínre értek, már körülbelül tíz hektár leégett, és további egy hektáron tomboltak még a lángok. Az egységek eloltották a tüzet.
 
Számos szabadtéri tűzeset volt a tegnapi napon Pest megyében. Elsősorban Ceglédre és környékére, valamint Gödöllőre és Valkóra kellett vonulniuk a nap folyamán többször is a tűzoltóknak. Kisebb-nagyobb területen égett a száraz aljnövényzet és a nádas, személyi sérülés nem történt. Gödöllőn, a Rigó utcában négy hektáron égett a száraz fű. A tűz átterjedt egy faházra is. A gödöllői hivatásos tűzoltók kiérkezésekor a faépület már teljes egészében égett. A tűzoltók vízzel és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat, majd átvizsgálták a leégett területet.
 
Vasárnap Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kilenc helyszínen avatkoztak be a megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói vegetációs tűznél. A tűzoltók több vízsugárral, puttonyfecskendő és kéziszerszámok segítségével oltották a lángokat. 
 
Vasárnap négy szabadtéri tűzhöz riasztották a Zala megyei tűzoltókat. Egy nagyobb kiterjedésű és jelentősebb tűzoltói erőt igénylő esemény volt: több hektáron égett a nádas a Nagykanizsához tartozó Miklósfa külterületén, az Iskola utca közelében. A nagykanizsai, a letenyei, a zalakarosi és a pacsai hivatásos tűzoltókat riasztották a tűzhöz, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával hatórás munkával, puttonyfecskendő és kéziszerszámok segítségével tudták eloltani a lángokat. A beavatkozást az erős szél nehezítette.
 
Tegnap délután Pécs külvárosában, egy elhagyott, művelésen kívüli akácos, füves területen keletkezett tűz. A lángok öt hektáron terjedtek szét, veszélyeztették a környező lakóházakat, és az erős szél miatt egyre nagyobb területet értek el. A pécsi hivatásos tűzoltók, valamint a Pécs Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai nehéz terepviszonyok között körülhatárolták, majd eloltották a tüzet. Az oltásba a környékbeli civilek is bekapcsolódtak kéziszerszámokkal.
 
Vasárnap délelőtt Debrecen közelében, a Bánk-tanya külterületén háromhektáros terület égett le. A lángoló aljnövényzetet a debreceni hivatásos tűzoltók oltották el. Ezután több szabadtéri tűzhöz vonultak az egységek. Késő este Nyírmihálydiban keletkezett tűz. Egy hektáron égett a nádas és a gaz. A lángok egy közeli konzervgyárat veszélyeztettek. A tüzet a szakolyi önkormányzati és a nyíradonyi hivatásos tűzoltók fékezték meg több vízsugárral.
 
Homokszentgyörgynél három hektáron égett az aljnövényzet, veszélyeztetve a közeli erdőt. A tűz egy családi ház udvaráról indult, ahol a tulajdonos gallyakat égetett. A lángok gyorsan terjedtek, a lakók nem tudták megfékezni. A barcsi, a szigetvári, nagyatádi és kaposvári tűzoltók a terepviszonyok miatt nehezen tudták megközelíteni a helyszínt, munkájukat az erős szél tovább nehezítette.
 
Öt esetben riasztották a Nógrád megyei tűzoltókat tegnap szabadtéri tüzekhez. Taron és Bátonyterenyén két-két hektáron, Salgótarjánban másfél hektáron, Nógrádmegyer egyik pontján egy hektáron, míg egy másik területén mindössze néhány négyzetméteren keletkezett tűz. A lángokat a pásztói, a bátonyterenyei, a salgótarjáni és a szécsényi hivatásos tűzoltók, valamint a Karancs Speciális Mentőszolgálat önkéntes tűzoltói oltották el puttonyfecskendőkkel és kéziszerszámokkal.
 
Négyszáz négyzetméteren égett a bozótos és a száraz fű Szombathely közelében vasárnap délután. A helyi hivatásos tűzoltók fékezték meg a lángokat.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében vasárnap nyolcvannégy felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során húsz szabálytalanságot találtak a szakemberek. Az ellenőrök sem hatósági felhívást, sem kötelezést nem adtak ki, és bírságot sem szabtak ki.
 
Tegnap százkilenc vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, tizenhárom tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, a vizsgálatok problémát nem tártak fel. A katasztrófavédelem vasárnap négy vízi járművet ellenőrzött, egy tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, minden rendben volt.