Tegnap történt


Kedden is szedett áldozatokat a tűz

2018. november 21. 12:38

Reggel Baranya megyében, Kóróson gyulladt ki egy lakóház, a romok között a tűzoltók egy holttestet találtak. Este a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajólászlófalván szintén egy lakástűznél beavatkozó tűzoltók találtak egy elhunytat az ingatlanban.

Tegnap összesen 131 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 36 tűzesetet és a 65 műszaki mentést összesen 193 hivatásos, 11 önkormányzati és 1 létesítményi tűzoltóság, valamint 15 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 30 téves jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Kigyulladt egy lakóház Kóróson, a Kossuth utcában tegnap, kora reggel. A kiérkező siklósi hivatásos tűzoltók már csak füstölést és parázslást tapasztaltak. Az egységek az épület átvizsgálása során egy holttestet találtak a romok között. A Baranya megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vizsgálja a tűz keletkezésének okát.
 
Berendezési tárgyak égtek egy lakóépületben tegnap este a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajólászlófalván, a Petőfi utcában. A káresetet a kazincbarcikai és a miskolci hivatásos tűzoltók számolták fel. A munkálatok során az egységek egy holttestet találtak az ingatlanban, ezért tűzvizsgálati eljárás indult.
 
Begyulladt a gáz tegnap hajnalban Nagyhegyes külterületén, egy gáztároló üzemben. Elsőként a hajdúszoboszlói hivatásos és a balmazújvárosi önkormányzati tűzoltók érkeztek a helyszínre, majd sorban riasztották a Hajdú-Bihar megyei tűzoltókat. Az tűzoltók órákig hűtötték a területet, a tartályokat és vezetékeket. Az üzem szakemberei a gáznyomás csökkentésén, az érintett rész kiszakaszolásán dolgoztak. A helyzet kora délutánra alakult úgy, hogy a tűzoltók biztonságos körülmények között el tudták oltani a lángokat. Lakosságvédelmi intézkedésekre nem volt szükség, a helyi operatív törzs tájékoztatta az eseményekről településen élőket. Az esethez Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből is érkeztek tűzoltók, több mint hatvanan vettek részt a beavatkozásban. A Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi mobil labor is a helyszínen volt, a szakemberek folyamatosan méréseket végeztek. Az eset során nem sérült meg senki, a tűz keletkezési okát vizsgálják.
 
A tűzoltók mentettek ki két embert egy kigyulladt társasházból tegnap kora este Kunszentmiklóson. A Petőfi-lakótelepen egy háromszintes, hatlakásos épület első emeletén csaptak fel a lángok. A lépcsőházban egy tároló égett teljes terjedelmében, a tűz a villanyóraszekrényre is átterjedt, a gázóra is megégett. Két ember a nagy füst miatt nem tudott kimenekülni az épületből, őket a kunszentmiklósi önkormányzati tűzoltók mentőálarcban mentették ki a társasházból. Egyikük sem sérült meg. A lángokat a kunszentmiklósi önkormányzati és önkéntes tűzoltók, valamint a szalkszentmártoni önkéntesek oltották el. A ház kilenc lakója hozzátartozóknál töltötte az éjszakát.
 
Tegnap este egy hetvenöt négyzetméteres asztalosműhely égett Zalaszabaron, a Kossuth utcában. A helyszínre Zalakarosról, Pacsáról, Keszthelyről és Nagykanizsáról érkeztek tűzoltók, hogy a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával megfékezzék a lángokat. Az épületben több gázpalack is volt, amelyek a nagy hő miatt felrobbantak. A tűzben senki nem sérült meg.
 
Családi ház pincéjében keletkezett tűz tegnap délután a Bács-Kiskun megyei Kunszentmiklóson. A száz négyzetméteres épület alagsorában a kazán és a közelében elhelyezett tüzelőanyag, valamint bútorok égtek. A lakók egy propánbutángáz-palackot vittek ki az égő pincéből. A lángokat a kunszentmiklósi önkormányzati és a szalkszentmártoni önkéntes tűzoltók oltották el. Személyi sérülés nem történt.
 
Tegnap délután kigyulladt egy ötven négyzetméteres garázs és az ott álló autó Kápolnán, a Szent István úton. A tűz átterjedt a szomszédos melléképületre is. A füzesabonyi és a hevesi hivatásos tűzoltók fékezték meg a lángokat, a tűzben senki sem sérült meg.
 
Etesen egy családi ház kéményében a lerakódott korom égett. A helyszínre a salgótarjáni hivatásos tűzoltókat riasztották, akik eloltották a kéménytüzet. A ház fűthető maradt.
 
Egy személygépjármű motortere égett Kecskeméten, az Eper és a Vízmű utca kereszteződésében kedden délután. A kecskeméti hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt.
 
Árokba hajtott és fának ütközött egy autó kedden délután Szigetmonostoron, a Szentendrei úton. A gépkocsiban ketten utaztak, mindketten a roncsba szorultak. A helyi és a leányfalui önkéntes, valamint a szentendrei hivatásos tűzoltók kiszabadították a roncsba szorult embereket. Az egyik ember életét már nem lehetett megmenteni, az utastársa pedig súlyos sérüléseket szenvedett, őt a mentők kórházba szállították. A helyszínelést követően a tűzoltók kivontatták a roncsot, majd megszüntették a forgalmi akadályt.
 
Személygépkocsi és kisteherautó karambolozott reggel Ócsán, a Temető utcában. Az ütközés következtében két ember az autóba szorult, őket a dabasi hivatásos tűzoltók szabadították ki.
 
Árokba hajtott és fának csapódott egy személygépkocsi kedden délután Tápiószecsőn, a Sági úton. A gépkocsiban egyedül a sofőr utazott, aki a roncsba szorult. A nagykátai hivatásos tűzoltók kiemelték a súlyosan sérült embert és átadták a mentőknek. A baleset helyszínétől ötven méterre egy másik autó is árokba hajtott. Ott senkinek nem esett baja. A tűzoltók átvizsgálták a járművet, majd kivontatták az árokból.
 
Balatonalmádi és Balatonfűzfő között rohant egymásba egy kisteherautó és egy személygépkocsi kedden kora délután. A balatonfűzfői hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd elvégezték a műszaki mentést. A balesetben egy ember sérült meg, őt a mentők ellátták. A 71-es főút érintett szakaszán a mentés ideje alatt forgalomkorlátozás volt érvényben.
 
A mentőknek nyújtottak segítséget a tűzoltók egy beteg, idős emberhez való bejutásban Szombathelyen, a Rohonci úton kedden, az esti órákban. A szombathelyi hivatásos tűzoltók felfeszítették az ajtót, majd átadták a sérültet a mentőknek.
 
Egy sódert szállító teherautó borult fel kedden délelőtt az M0-ás autóúton, a tizenhetedik kerületben. A baleset miatt a rakomány egy része az útra szóródott. Az esethez a budapesti hivatásos tűzoltók vonultak, akik áramtalanították a járművet és seprűs kocsit kértek az úttest megtisztítására. Személyi sérülés nem történt.
 
Kedden délután felborult egy gépkocsi a 76-os főút 43-as kilométerszelvényénél, Nagykapornak térségében. A balesetben senki nem sérült meg. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók áramtalanították és a kerekeire állították a járművet.
 
Felborult egy személyautó tegnap délelőtt Juta közelében. A balesethez a kaposvári hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították és a kerekeire állították a járművet. Az autóban egy ember utazott, aki nem szenvedett sérülést.
 
Árokba csúszott egy kisteherautó Kótajnál tegnap este. A balesethez a nyíregyházi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik csörlő segítségével kivontatták a járművet. Személyi sérülés nem történt.
 
Felborult egy személygépkocsi kedden este Tatárszentgyörgy külterületén. A balesetben senki nem sérült meg, azonban a felborult autó forgalmi akadályt okozott. A dabasi hivatásos tűzoltók áramtalanították és a kerekeire állították a kocsit.
 
Tegnap reggel a Kiskunfélegyháza és Tiszaalpár közötti út mellett lévő csatornába borult egy autó, és ott az oldalán állt meg. A kiskunfélegyházi hivatásos tűzoltók heveder és drótkötél segítségével megemelték a kocsit, majd átvizsgálták azt, de sem a járműben, sem alatta nem találtak senkit. A helyszínt átadták a rendőrségnek.
 
Dunába csúszott egy személygépkocsi kedden délelőtt Szentendre közelében. A félig a vízbe merült autó utasai időben kiszálltak, senkinek nem esett baja. A szentendrei hivatásos tűzoltók átvizsgálták a járművet, majd kivontatták a vízből.
 
Tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében kedden száznegyvenkilenc felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során száznegyvennégy szabálytalanságot találtak a szakemberek. Az ellenőrök három hatósági felhívást és egy kötelezést adtak ki, illetve négy bírságot szabtak ki.
 
A polgári védelmi tevékenység során tegnap száztíz ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.
 
A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei kedden három üzemazonosítást végeztek, nem találtak szabálytalanságot. Két veszélyes ipari üzemben tartottak hatósági ellenőrzést, szabálytalanságot itt sem tapasztaltak.
 
Tegnap közúton negyvenegy járművet ellenőriztek, tizenhárom tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabályai) hatálya alá. Kedden kétszázötvenegy vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, harmincöt tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá. RID-telephelyi ellenőrzést egy helyen tartottak. A katasztrófavédelem tegnap hat vízi járművet ellenőrzött, kettő tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, szabálytalanságra nem derült fény. Tegnap két légi járművet ellenőriztek a szakemberek, mindkettő az ICAO-TI (légi veszélyesáru-szállítás szabályai) hatálya alá tartozott. A vizsgálatok sem a veszélyes árut szállító járművek, sem a telephelyek ellenőrzése során nem tártak fel szabálytalanságot.