Tegnap történt


Két halálos vonatbaleset is történt kedden

2019. október 16. 10:35

Pest és Vas megyében is halálos áldozatot követelő vasúti baleset történt tegnap. Nagymaros és Kismaros között egy vasúti átjáróban ütközött össze egy vonat és egy autó, utóbbi sofőrje a helyszínen életét vesztette. Hasonló eset történt Körmenden is, ott a személykocsi vezetője szintén meghalt a balesetben. Autó és motorkerékpár karambolozott Nagyhalászon, a motoros a helyszínen életét vesztette.

Tegnap összesen 184 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 67 tűzesetet és a 69 műszaki mentést összesen 246 hivatásos, 21 önkormányzati és 1 létesítményi tűzoltóság, valamint 24 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 46 téves és 1 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Menetrend szerint közlekedő vonattal ütközött egy autó tegnap reggel Nagymaros és Kismaros között, egy vasúti átjáróban. A kocsi a vasúti töltés mellé borult, vezetője a helyszínen életét vesztette. A váci hivatásos és a nagymarosi önkéntes tűzoltók átvizsgálták a járművet, segédkeztek a vonaton utazó nagyjából ötven embernek a mentesítő járatra való átszállásában, valamint biztosították a helyszínt. A tűzoltók munkáját a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.
 
Egy autó és egy személyvonat ütközött össze kedden délelőtt Körmenden, a Vasaljai utcában. A kocsiban csak a sofőr ült, aki a helyszínen életét vesztette. A vonaton utazók közül senki sem sérült meg. A körmendi hivatásos tűzoltók áramtalanították mindkét járművet, valamint segítséget nyújtottak az utasok pótlóbuszra való átszállásában. Az egység csörlő segítségével levontatta az autót a vonatszerelvényről.
 
Egy autó és egy motorkerékpár karambolozott tegnap reggel Nagyhalászon. A kétkerekű jármű vezetője a helyszínen életét vesztette, a személykocsiban utazók közül ketten megsérültek. Az ibrányi önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járműveket.
 
Egymásba rohant két személykocsi tegnap este a 6-os főúton, Bicsérd mellett. Az egyik autó az árokba csapódott és a tetejére borulva állt meg. A balesetben egy ember súlyosan, egy pedig könnyebben sérült meg, a mentők mindkettőjüket kórházba szállították. A pécsi hivatásos tűzoltók áramtalanították az autókat, a műszaki mentés ideje alatt az érintett szakaszon félpályás útlezárás volt érvényben.
 
Három személygépkocsi ütközött össze kedden reggel az M7-es autópálya 12-es kilométerénél, Törökbálint közelében. A balesetben két ember szenvedett könnyebb sérüléseket, az összetört autók akadályozták a forgalmat. A törökbálinti hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.
 
Árokba hajtott egy személykocsi kedden este a 63-as főút Fejér megyei szakaszán, Aba-Belsőbáránd térségében. Az autó felborult, a mögötte érkező másik gépkocsi pedig nekiütközött. Az árokba borult jármű motorja kiszakadt és megrongált egy harmadik személygépkocsit. A székesfehérvári és a sárbogárdi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, a helyszínelés ideje alatt reflektorral világították meg a balesettel érintett útszakaszt, majd félrehúzták a forgalmat akadályozó gépkocsikat. A mentőszolgálat tájékoztatása szerint a felborult autóból két embert könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba.
 
Két személyautó hajtott egymásba az M19-es autóúton, Győrszentiván térségében kedden délután. A győri hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. A balesetben egy ember könnyebben megsérült, őt a mentők kórházba szállították. 
 
Baleset történt tegnap este Nyíregyházán, a Pazonyi és a Törzs utca kereszteződésében. Két autó ütközött össze, egy embert a mentők könnyű sérülésekkel kórházba szállítottak. A járművek akadályozták a kereszteződés forgalmát. A helyi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket.
 
Két autó karambolozott tegnap délelőtt Nyársapáton, az Ugyeri úton. A balesetben egy ember könnyebben megsérült, az összetört autók forgalmi akadályt okoztak. A nagykőrösi önkormányzati tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt.
 
Összeütközött egy személykocsi és egy kisteherautó kedden reggel Budapest hatodik kerületében, az Andrássy úton, az Izabella utcai kereszteződésnél. A fővárosi hivatásos tűzoltók feszítővágóval nyitották ki az autó ajtaját, majd áramtalanították a járművet. A benne ülő ember a saját erejéből ki tudott szállni. A balesetben egy ember megsérült.
 
Fának hajtott egy autó Szarvas külterületén tegnap kora délután. A város hivatásos tűzoltói hidraulikus feszítővágó berendezés segítségével szabadítottak ki egy, a roncsba szorult embert, majd átadták a mentőszolgálat szakembereinek. A beavatkozás ideje alatt félpályás forgalomkorlátozás volt érvényben.
 
Utoléréses balesetet szenvedett két személykocsi tegnap kora délután Piliscsabán. A baleset következtében nagy mennyiségű olaj folyt az útra. Az esztergomi hivatásos és a piliscsabai önkéntes tűzoltók áramtalanították a gépjárműveket, majd felitatták a kifolyt olajat. Személyi sérülés nem történt.
 
Tegnap délután Keszthelyen, a Lovassy Sándor utcában egy kisteherautó és egy motorkerékpár ütközött össze, amelynek következtében hűtővíz és olaj folyt az úttestre. A helyi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, valamint felitatták a kifolyt anyagot. Személyi sérülés nem történt.
 
Letért az úttestről és egy oszlopnak ütközött egy autó tegnap Nyíregyházán, a Bottyán János utcában. A kitört oszlop az útra dőlt, forgalmi akadályt okozva mindkét sávban. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók áramtalanították a személykocsit. Senki nem sérült meg a balesetben.
 
Távközlési oszlopnak ütközött egy személykocsi tegnap délután Tiszaföldváron, az Aranykert utcában. A vezeték elszakadt és az út felett körülbelül másfél méterrel lógott, forgalmi akadályt képezve. A tiszaföldvári önkormányzati tűzoltók a helyszínelést követően eltávolították a vezetéket.
 
Szalagkorlátra hajtott egy személykocsi tegnap este Óbudán, a Rákóczi és a Kiss János utca kereszteződése közelében. A balesethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet és felitatták a kifolyt üzemanyagot. Nem sérült meg senki.
 
Árokba rohant egy autó tegnap reggel Budapest tizenhatodik kerületében, a Veres Péter út és a Sasszem utca kereszteződésénél. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet. Személyi sérülés nem történt.
Hipót és medencetisztító vegyszert öntöttek össze Békésen, az uszoda gépházában tegnap délután. Az esethez a városi önkormányzati és a megyeszékhelyi hivatásos tűzoltók, valamint a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és mobil labor vonult. A beavatkozó egységek kimenekítették az uszoda területén tartózkodó huszonkét embert – köztük gyerekeket is –, és átmenetileg egy közeli ingatlanban helyezték el őket, valamint átszellőztették az épületet. A katasztrófavédelmi mobil labor szakemberei semlegesítették a veszélyes gázt, majd méréseket végeztek az objektum területén. Az eset következtében két ember sérült meg, őket a kórházban ellátták.
 
Kerítésásás közben gázvezetéket vágtak át kedden délután Tatán, az Irinyi János utcánál. A tatabányai hivatásos tűzoltók a gázszolgáltató szakembereinek kiérkezéséig védősugarat szereltek és méréseket végeztek a helyszínen, mivel a sérült gázvezetékhez a kerítés miatt nem fértek hozzá. A gázművek munkatársai kiszakaszolták a sérült gázvezetéket. Személyi sérülés nem történt.
 
Gázcsonknak tolatott egy teherautó tegnap délután Gencsapátin, a Hunyadi úton. A szombathelyi hivatásos tűzoltók csődugó segítségével megszüntették a szivárgást, majd a helyszínre kérte a gázszolgáltató szakembereit. Az eset során nem sérült meg senki, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. 
 
Nyíregyházán, egy középiskola udvarán álló nagy méretű, kiszáradt nyárfa ágai hullottak le, veszélyt jelentve a tanulókra és a járókelőkre. A városi hivatásos tűzoltók motoros láncfűrész segítségével eltávolították a fát. Személyi sérülés nem történt.
 
Egy személygépjármű motorterében keletkezett tűz tegnap délután a Rém és Csávoly közötti úton. A tulajdonos egy porral oltóval eloltotta a lángokat. A bajai hivatásos tűzoltók átvizsgálták a tűzzel érintett részt, elvégezték a szükséges utómunkálatokat, valamint megszüntették a forgalmi akadályt. Személyi sérülés nem történt.
 
Tegnap délután Zalaboldogfa határában egy kombájn vágóasztala bemelegedett és füstölt. Lángok nem csaptak fel, a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók visszahűtötték a berendezést.
 
Kigyulladt egy ötven négyzetméteres, romos lakóház kedden este Pusztavacson, a Rákóczi telepen. A dabasi hivatásos tűzoltók megérkezésekor az épület már teljes egészében égett. A tűzoltók eloltották a tüzet, majd átvizsgálták az ingatlant, amelynek során az egyik helyiségben egy holttestet találtak. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja a tűz keletkezésének okát és körülményeit.
 
Berendezési tárgyak égtek egy lakóépület egyik szobájában Abasáron, a Május 1. úton tegnap este. A helyi önkéntes tűzoltók a gyöngyösi hivatásos egységek kiérkezése előtt egy embert kimentettek az épületből. A rajok eloltották a lángokat, majd elvégezték az utómunkálatokat. A tűzben egy ember súlyosan megsérült, őt a mentők kórházba szállították.
 
Kedden hajnalban jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy debreceni, Viola utcai lakásban. A fürdőszobában gázüzemű vízmelegítő volt, ez nem működött, a konyhában azonban éppen vizet melegítettek a gáztűzhelyen, amikor sípolni kezdett az érzékelő. A debreceni hivatásos tűzoltók a Hajdú-Bihar megyei műveleti szolgálattal vonultak a helyszínre. Az egységek vizsgálatai kimutatták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben. A mentők szén-monoxid-mérgezés gyanújával négy embert kórházba szállítottak kivizsgálásra.
 
Lakóház tetőszerkezete kapott lángra Mözsön, a Kossuth Lajos utcában kedden délután. A tűzesethez a tolnai önkormányzati, valamint a szekszárdi és paksi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik három vízsugárral oltották el a lángokat a Tolna megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett. Oltás közben egy propánbutángáz-palackot is kivittek az épületből. A tűzben senki nem sérült meg.
 
Tegnap este Nyírbátorban, a vasúti átjáró mellett tűz keletkezett egy dízelmozdony gázolajszivattyújánál. A mozdony három személyvagont vontatott, a kocsikban körülbelül negyvenen utaztak.  Senkinek nem esett baja, az utasok még a nyírbátori hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt elhagyták a szerelvényt. A tüzet a tűzoltók több habsugárral oltották el. A MÁV gondoskodott a jármű elvontatásáról és az utasok továbbszállításáról.
 
Öt hektáron égett az aljnövényzet kedden délután Földeák külterületén. A makói hivatásos és a földeáki önkéntes egységek közös erővel fojtották el a lángokat. A tűzesetben nem sérült meg senki.
 
Tegnap délután több alkalommal is szabadtéri tűz miatt vonultak a tűzoltók Hajdú-Bihar megyében. Hajdúhadházon, a Damjanich és a Keskeny utcában égett a száraz avar és a bozótos, több száz négyzetméteren. A hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal oltották el a lángokat. Biharnagybajomban, a Béke-telepen gyulladt meg a száraz gaz, amelyet a település önkéntes tűzoltói oltottak el. Hosszúpályiban, a Móricz Zsigmond utcában keletkezett tűz. Két hektáron a tarló lángolt. A létavértesi önkormányzati és a debreceni hivatásos tűzoltók avatkoztak be. Püspökladányban, a 4-es főút mellett kétszáz négyzetméteres területen volt tűz, oda a püspökladányi hivatásos tűzoltókat riasztották. A berettyóújfalui egység három tűzhöz vonult délután: Nagykerekiben, Berettyóújfaluban és Esztárban is a kukoricatarló égett.
 
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is több szabadtéri tűz volt kedden. Gégény és Pátroha között körülbelül egy hektáron foltokban izzott a tőzeg. A kisvárdai és a záhonyi hivatásos tűzoltók megszüntették az izzást. Tyukod és Ura között nagyjából egyhektárnyi területen égett a kukorica- és búzatarló, illetve kétszáz négyzetméteres területen a lábon álló kukorica. A nagyecsedi önkéntes tűzoltók fékezték meg a tüzet. Nyírkarász és Petneháza között a vágástéri hulladék égett, a baktalórántházi hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat.
 
Kedden este Andocs külterületén, a Rákóczi utcában foltokban égett, parázslott az erdő aljnövényzete körülbelül két kilométer hosszan Karád irányában. A tűzgócok az erdőt veszélyeztették. A kaposvári hivatásos és tabi önkormányzati tűzoltók oltották el a parázsló részeket.
 
Több órán keresztül oltottak a nyíregyházi tűzoltók a szabolcsi megyeszékhelyen, miután nyolcszáz kis méretű szalmabálából álló kazal fogott tüzet a város külterületén, Mandabokor térségében. A tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal fojtották el a lángokat, munkájukat erőgép is segítette.
 
Tűz ütött ki egy hulladéktelepen Hatvan külterületén, a Csányi út közelében tegnap reggel. Egy öt méter magas szeméthalom kapott lángra mintegy kétszáz négyzetméteren. A hatvani hivatásos tűzoltók vízsugarakkal eloltották a tüzet, majd egy erőgép és az ott dolgozók segítségével az izzó, parázsló részeket felkutatták. A tűzben senki sem sérült meg.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében kedden százhetvenöt felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során a szakemberek százharminchat szabálytalanságot találtak. Az ellenőrök összesen tizenkettő intézkedést tettek.
 
A polgári védelmi tevékenység során tegnap nyolcvanegy ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.
 
A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei kedden hat üzemazonosítást végeztek és egy helyszínen supervisori ellenőrzésre került sor. A szakemberek mindent rendben találtak.
 
Tegnap közúton kétszázhetvennégy járművet ellenőriztek, ötvenegy tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabályai) hatálya alá, a szakemberek öt szabálytalanságot tártak fel, nyolc helyszíni intézkedést tettek. Négy ADR-telephelyi ellenőrzés is volt kedden, szabálytalanságra nem derült fény. Tegnap kétszáznegyvenhét vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, száznegyvenhárom tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, szabálytalanságot nem találtak. Egy RID-telephelyi ellenőrzésre is sor került, minden rendben volt. A katasztrófavédelem tegnap öt vízi járművet ellenőrzött, kettő tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, nem találtak szabálytalanságot. Tegnap három légi járművet is ellenőriztek a szakemberek, mindhárom az ICAO-TI (légi veszélyesáru-szállítás szabályai) hatálya alá tartozott, szabálytalanságra nem bukkantak.