Tegnap történt


Kedvez az enyhe idő és a szél a szabadtéri tüzeknek

2018. március 14. 09:47

Egy éber civilnek köszönhetően kapott új esélyt az élethez egy püspökladányi baleset sérültje kedden. A hét második napján több égő járműhöz is riasztották a tűzoltókat országszerte.

Tegnap összesen 191 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 72 tűzesetet és a 70 műszaki mentést összesen 206 hivatásos, 20 önkormányzati és 4 létesítményi tűzoltóság, valamint 16 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 41 téves és 3 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Halálos baleset történt Komárom-Esztergom megyében kedden kora reggel. Egy személyautó és egy kisteherautó karambolozott a Bajna és Szomor közötti útszakaszon. A balesetben az autó négy utasa közül ketten a tűzoltók kiérkezése előtt életüket vesztették. A bajnai és a nyergesújfalui hivatásos tűzoltók vonultak az esethez, áramtalanították a járműveket és szétvontatták az összetört járműveket, majd biztosították a helyszínt. A személyautóban ülő másik két utas is megsérült, de ők el tudták hagyni az autót.
 
Út melletti vizesárokba borult kedden délután egy autó Püspökladány közelében, a 42-es főúton. A roncsok közül egy arra járó emelte ki a sérültet, és azonnal megkezdte az újraélesztését, ami sikerrel járt. A sofőrt a mentők ellátták, végül mentőhelikopterrel kórházba szállították. A járművet a püspökladányi hivatásos tűzoltók áramtalanították, majd kivontatták az árokból. A mentés idejére teljesen lezárták az érintett útszakaszt.
 
Letért az útról, majd a tetejére borult egy autó szerdán délelőtt Vép közelében, a Tanakajdi lehajtónál. Az autó vezetője beszorult a roncsba. A szombathelyi hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, az egység áramtalanított, majd felfeszítette a jármű ajtaját, így emelték ki a sérültet, akit aztán a mentők kórházba szállítottak. A beavatkozás idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében le kellett zárni a forgalom elől.
 
Felborult egy autó tegnap Jászalsószentgyörgyön a Nyár utca és a 32-es főút kereszteződésében. A vezető beszorult a járműbe, őt a jászberényi hivatásos és a jászalsószentgyörgyi önkéntes tűzoltók emelték ki a roncsok közül. A súlyos sérültet a mentők kórházba vitték.
 
Kisteherautó és személyautó ütközött össze tegnap reggel az M7-es autópálya Fejér megyei szakaszán, Székesfehérvárnál. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói áramtalanították a járműveket, majd a kisteherautót a külső sávból félrehúzták. A mentők két embert szállítottak kórházba.
 
Egy kisteherautó és két autó ütközött össze Királyszentistván külterületén, a Veszprém felé vezető úton kedden délelőtt. Az ütközés következtében a kisteherautó felborult. A balesethez a balatonfűzfői hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt. A baleset egyetlen sérültjét a mentőszolgálat munkatársai láttak el.
 
Lesodródott az útról és villanyoszlopnak csapódott egy gépkocsi kedden délelőtt a 6-os főút 24-es kilométerénél, Százhalombatta közelében. Az ütközés következtében az oszlop kitört, az úttestre zuhant és forgalmi akadályt okozott. Az érdi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták az autót, majd biztosították a helyszínt. A járműben egyedül a sofőr utazott, akit a mentők megfigyelésre kórházba szállítottak. A kitört villanyoszlop cseréjéről a szolgáltató gondoskodott, az áramkimaradás a lakosságot nem érintette.
 
Emelőkosárral hoztak le egy sérültet kedd reggel egy pécsi családi ház padlásáról. A férfi felújítási munkálatok közben került bajba, és csak a tűzoltók segítségével juthatott le a padlásról. Kimentése után kórházba került.
 
Árokba borult egy virágföldet szállító kamion kedden délelőtt Mórahalom belterületén, a Béke utcában. A jármű üzemanyagtartálya megsérült, emiatt mintegy hetven liter gázolaj folyt az esővíz-elvezető csatornába. A szegedi tűzoltók a további környezetszennyezés megakadályozása érdekében a vegyi konténer kármentesítő edényeibe szivattyúzták át a megrepedt tartályban maradt mintegy háromszáz liter üzemanyagot. A balesetnek nem volt sérültje.
 
Összeütközött egy menetrend szerint közlekedő autóbusz és egy személyautó Budapest hetedik kerületében, a Rákóczi út és a Rottenbiller utca kereszteződésénél kedden délelőtt. A balesethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket. A balesetnek nem volt sérültje.
 
Kamion és személyautó ütközött össze a 86-os főúton a körmendi körforgalomnál, csütörtökön a kora reggeli órákban. A kamion nem szállított veszélyes anyagot, a balesetben nem sérült meg senki. A körmendi hivatásos tűzoltók átvizsgálták a járműveket, majd a helyszín biztosításában nyújtottak segítséget.
 
Megsüllyedt a felázott útpadkán egy gázpalackokat szállító teherautó kedden délelőtt Nagyhalász külterületén, a Kecskéstanya közelében. A nyíregyházi hivatásos, az ibrányi önkormányzati és a nagyhalászi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet, és daruval, valamint munkagéppel visszavontatták az útra. A rakománynak nem lett baja.
 
Két személyautó karambolozott Budapest tizennyolcadik kerületében, az Üllői út és a Hengersor utca kereszteződésénél kedden délelőtt. A balesethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították az autókat.
 
Szalagkorlátnak ütközött egy autó Budapest tizenegyedik kerületében, a Rákóczi híd budai hídfőjénél kedden délelőtt. A járművet a fővárosi tűzoltókat áramtalanították.
 
Kigyulladt egy parkoló autó motortere szerdán hajnalban Kecskeméten, a Halasi úton. A kecskeméti hivatásos tűzoltók oltották el a tüzet, majd hőkamerával is átvizsgálták a járművet. A tulajdonos megsérült, őt a mentőszolgálat szállította kórházba.
 
Kigyulladt és teljes egészében égett egy autó kedden hajnalban Valkón, a Vörösmarty utcában. Az égő gépkocsiban nem tartózkodott senki, személyi sérülés nem történt, azonban a roncs forgalmi akadályt okozott. A lángokat a gödöllői hivatásos tűzoltók oltották el, majd visszahűtötték a felhevült fém alkatrészeket. A tűzoltók a teljesen kiégett járművet egy erőgép segítségével levontatták az úttestről, ezzel megszüntették a forgalmi akadályt.
 
Békéscsabán a Szabolcs utcai garázssoron is kigyulladt egy parkoló autó kedden délután. A jármű teljes terjedelmében égett. A megyeszékhely tűzoltói rövid időn belül megfékezték a lángokat, sérülés nem történt.
 
Kigyulladt és teljes terjedelmében égett kedden délután egy körülbelül huszonöt négyzetméteres hétvégi ház Mátraderecskén, a Peres utcában. A pétervásárai hivatásos tűzoltók kétórás megfeszített munkával fékezték meg a lángokat. A tűzben egy ember megsérült, őt a mentők kórházba szállították.
 
Kigyulladt egy garázs és a bent lévő autó kedden este Péren, a Reptéri utcában. A tűzhöz a pannonhalmi és a győri hivatásos tűzoltók és a péri reptéri tűzoltók vonultak, rövid idő alatt megfékezték a lángokat. A garázs mellett álló másik autó is megrongálódott, ezt az egységek eltávolították a tűz közeléből.
 
Lángra kapott egy lakókocsi az Erzsébet híd pesti hídfőjénél kedden reggel, a Váci utca és a Szabadsajtó út kereszteződésében lévő építkezési területen. A fővárosi hivatásos tűzoltók rövid időn belül eloltották a tüzet. A lakókocsiban senki nem tartózkodott, sérülés nem történt. A tűz az átépítés alatt álló épület állványzatát is érintette.
 
Vasúti sín mellett gyulladt ki az aljnövényzet kedden délután Zalaegerszeg-Pózva és Zalaszentiván között. A több kilométerre terjedő tűz foltokban kapott bele a száraz fűbe és nádasba. A lángokat a zalaegerszegi, pacsai, körmendi hivatásos és a kemendollári, valamint a zalaszentiváni önkéntes tűzoltók oltották el, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával. A munkálatok mintegy két órát vettek igénybe, ez idő alatt a két település között nem jártak a vonatok.
 
Két és fél hektárnyi területen égett az avar és az aljnövényzet kedden délután Balatonfenyves külterületén, a 7-es főút és a Kálmán Imre utca kereszteződésénél. A marcali hivatásos és balatonboglári önkormányzati tűzoltók fékezték meg a lángokat, kár nem keletkezett.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében kedden kétszázharmincnégy felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során száztizenöt szabálytalanságot találtak a szakemberek. Az ellenőrök nyolc hatósági felhívást és tíz kötelezést adtak ki, valamint két bírságot szabtak ki.
 
A polgári védelmi tevékenység során tegnap százötvenöt ellenőrzést végeztek, nem adtak ki kötelezést.
 
A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei kedden négy üzemazonosítást végeztek, három veszélyes ipari üzemben hatósági ellenőrzést tartottak, ott egy szabálytalanságot találtak. Az egy egyéb típusú ellenőrzés során nem találtak szabálytalanságot.
 
Tegnap közúton kétszáznegyvenhat járművet ellenőriztek a katasztrófavédelem munkatársai, ötvenöt tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabálya) hatálya alá, tíz szabálytalanságra derült fény és három helyszíni intézkedésre volt szükség. Kedden tizenhárom helyen tartottak ADR-telephelyi ellenőrzést, a vizsgálatok hét szabálytalanságot tártak fel. Tegnap vasúton kétszázötvenegy járművet vizsgáltak meg, közülük hatvankettő tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, az ellenőrök mindent rendben találtak. A katasztrófavédelem kedden négy vízi járművet ellenőrzött, kettő tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, szabálytalanság nem volt. Tegnap három légi járművet ellenőriztek a szakemberek, mindegyik az ICAO-TI (légi veszélyesáru-szállítás szabályai) hatálya alá tartozott, szabálytalanságot nem találtak.