Tegnap történt


Tűzoltók és önkéntesek találtak meg egy eltűnt férfit

2019. január 18. 09:44

Önkéntesek is segítettek egy eltévedt ember felkutatásában Somogyban. A segítség még időben meg is érkezett, a férfit megtalálták. Szén-monoxid-érzékelő riasztása miatt hívták a tűzoltókat Kistelken, a tűzoltók kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. Az eset során senkinek nem esett baja. Három ember sérült meg egy karambolban Ceglédnél. Bérbaltaváron kútba esett kutyát mentettek a vasvári tűzoltók.

Tegnap összesen 168 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. Az 56 tűzesetet és a 67 műszaki mentést összesen 193 hivatásos, 21 önkormányzati és 2 létesítményi tűzoltóság, valamint 15 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 41 téves jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Két személygépkocsi ütközött össze csütörtökön délelőtt Cegléden, a Budai úton. Az ütközés következtében három ember könnyebb sérüléseket szenvedett, az összetört autók forgalmi akadályt okoztak. A ceglédi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.
 
Két személygépkocsi ütközött össze csütörtök délután Budapest nyolcadik kerületében, a Tolnai Lajos utca és Bérkocsis utca kereszteződésében. A műszaki mentést a fővárosi hivatásos tűzoltók végezték el, az eset során két ember megsérült.
 
Két személygépkocsi ütközött Újfehértón a Széchenyi István utcában tegnap napközben. Az újfehértói önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd a baleseti helyszínelést követően a forgalmi akadályt megszüntették. A balesetben két ember megsérült, őket a mentők kórházba szállították.
 
Letért az úttestről és az árokba csúszott egy személygépjármű csütörtökön reggel Kalocsa és Miske között. A járműben hárman utaztak, közülük ketten megsérültek. A kalocsai hivatásos tűzoltók egy sérültet kiemeltek az autóból, majd átadták a mentőknek.
 
Két személyautó ütközött össze csütörtök délután Mosonmagyaróvár és Halászi között. A mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók áramtalanították az autókat és a baleset sérültjét kiemelték a jármű roncsai közül. A helyszínelés és a műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt a forgalom elől elzárták.
 
Letért az úttestről és fának hajtott egy személyautó tegnap napközben Somogyszentpálon. A balesethez a marcali hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet. A gépkocsiban egy ember utazott, akit a mentők kórházba szállítottak.
 
Lesodródott és az árokban kötött ki egy személyautó tegnap délelőtt Komló-Határtetőn. A pécsi tűzoltók biztosították a helyszínt és áramtalanították a járművet, az eset során egy ember megsérült, őt a mentők kórházba szállították.
 
Egy kisteherautó és egy személygépkocsi ütközött csütörtök este össze Budapesten, az M3-as autópálya fővárosból kivezető szakaszán, a Miskolc felé vezető oldalon. Az ütközés következtében az egyik jármű felborult. A fővárosi hivatásos tűzoltók elvégezték a műszaki mentési munkálatokat. A mentők egy embert kórházba szállítottak.
 
Két kisteherautó ütközött össze az éjszaka folyamán az M7-es autópálya főváros felé vezető oldalán, Balatonszemes térségében. A karambol következtében az egyik jármű az árokba csapódott. A műszaki mentési munkálatokat a balatonboglári önkormányzati tűzoltók végezték el. A járművek rakomány sértetlen maradt, az utasokat a mentők a helyszínen ellátták.
 
A tetejére borult egy személyautó csütörtökön napközben Hetefejércsénél, a 4113-as úton. A vásárosnaményi önkormányzati és a tarpai önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet, majd a rendőrségi helyszínelést követően a kerekeire állították a közúti akadályt képező gépkocsit. Személyi sérülés nem történt.
 
Összeütközött három személyautó csütörtök délután Budapest kilencedik kerületében, a Helsinki út és a Határ út kereszteződésében. A budapesti tűzoltók áramtalanították a járműveket. Az eset során senki nem sérült meg.
 
Megcsúszott az úttesten egy gépkocsi, majd a szalagkorlátnak ütközött és az árokba csapódott péntek hajnalban a 76-os főúton, Zalaegerszeg térségében. A város hivatásos tűzoltói áramtalanították az autót. Az elsődleges információk szerint az eset során senki nem sérült meg.
 
Árokba csúszott egy személyautó tegnap délelőtt Szeghalom külterületén. A város hivatásos egységei a bajbajutott járművet visszajuttatták az útra. Az eset során személyi sérülés nem történt.
 
A villamossínekre hajtott egy gépkocsi a Margit híd középső szakaszán csütörtök reggel. A fővárosi hivatásos tűzoltók megszüntették a forgalmi akadályt, ami jelentős torlódást okozott.
 
Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő csütörtökön este egy kisteleki családi házban. A kisteleki katasztrófavédelmi őrs  tűzoltói érkeztek a helyszínre, a mérőműszereik is kimutatták a gyilkos gáz jelenlétét. Az eset során nem sérült meg senki, az emelkedett szén-monoxid-szintet a lakásban üzemelő, fatüzelésű kályha okozta.
 
Kigyulladt egy kamion vontatmánya csütörtökön este az M1-es autópálya 26-os kilométerénél, Zsámbék közelében. A tűzoltók kiérkezésekor a vontatmány már teljes egészében égett, személyi sérülés nem történt. A törökbálinti és az érdi hivatásos, valamint a bicskei önkormányzati és a zsámbéki önkéntes tűzoltók oltották el a lángokat, majd visszahűtötték a felhevült fém alkatrészeket. A tűzoltás ideje alatt az autópálya érintett szakaszát lezárták, a forgalmat elterelték. A teherautó autóalkatrészeket szállított, a szállítmány a tűzben megsemmisült, az anyagi kár jelentős. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja a tűz keletkezésének okát és körülményeit.
 
Egy tehergépjármű motortere égett Nyíregyházán, a 4-es számú főúton, egy másik helyszínen, a Debreceni úton pedig egy személygépkocsi műszerfala füstölt. A nyíregyházi hivatásos tűzoltókat riasztották mindkét tűzesethez, akik a tüzet eloltották. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.
 
Teljes terjedelmében égett egy hétvégi ház tegnap délután Miskolc külterületén, a Koncsorgó dűlőn. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói elfojtották a tüzet és átvizsgálták az ingatlant, az egyik helyiségben egy széthasadt háztartási gázpalackot is találtak. Az eset során senki sem sérült meg, a lakó hozzátartozókhoz költözött.
 
Egy tíz emeletes társasház kilencedik emeleti lakásának szobája égett csütörtök délután Nagykanizsán a Kodály Zoltán utcában. A tűzesethez Nagykanizsáról és Zalakarosról érkeztek hivatásos tűzoltók, akik gépezetes tolólétráról és az épület belsejéből is oltották a tüzet, a lángokat így rövid időn belül sikerült elfojtaniuk. Az eset során nem sérült meg senki, a tűz keletkezését a megyei igazgatóság tűzvizsgálat során vizsgálja.
 
Egy családi ház kazánhelyisége és az épület tetőszerkezetének tíz négyzetméteres része égett csütörtökön délután Baján, a Kálvária utcában. A bajai hivatásos tűzoltók a lángokat vízzel és kéziszerszámokkal fékezték meg. A tűzesetben senki nem sérült meg.
 
Egy izzó kémény miatt riasztották a tűzoltókat csütörtök délelőtt Tiszaföldvárra, a Virág utcába. A tiszaföldvári önkormányzati tűzoltók a tisztítónyíláson keresztül kitisztították a kémény belsejét. A kéményseprő megtiltotta a kémény használatát. A ház két bérlője a fűtést más módon nem tudta megoldani, ezért ideiglenesen kiköltöztek a házból.
 
Százötven bála, valamint egy utánfutó is égett csütörtökön este egy csongrádi családi ház melléképületében. A város hivatásos egysége több oldalról kezdte meg az oltást, ennek köszönhetően a főépületben nem keletkeztek komoly károk. Személyi sérülés nem történt.
 
Egy szombathelyi faipari üzem egyik csarnokában füstölt egy darálógép pénteken hajnalban a Zanati úton. A szombathelyi hivatásos és a Vas megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzoltói vonultak a helyszínre. Az egységek kiérkezéséig az ott dolgozók áramtalanították az épületet. A tűzoltók megbontották a darálógép fedőburkolatát, majd megállapították, hogy az ékszíjhajtás és a lerakódott fűrészpor füstölt. A szombathelyi egység az éghető anyagot kéziszerszámok segítségével eltávolították, majd átszellőztették a füsttel telítődött csarnokot. A tűzeset kapcsán nem sérült meg senki.
 
Kigyulladt és mintegy kéthektáros területen égett a száraz gaz és avar csütörtök délután Dabason, a Bercsényi utcánál. A tűz a közeli erdőt is veszélyeztette, de személyi sérülés nem történt. A dabasi és a fővárosi hivatásos tűzoltók vízzel és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat. A tűz nem terjedt tovább.
 
Százötven négyzetméteren égett az aljnövényzet az út mentén csütörtök délben Kerkateskánd külterületén. A Lentiből érkező hivatásos tűzoltók eloltották a tüzet.
 
A KÖTÉL Egyesület önkénteseinek segítségét kérte tegnap a rendőrség egy idős férfi keresésében. Tizenkét tűzoltó indult gyalogosan, quaddal és terepjáróval a kaposhomoki férfi keresésére, akit a Kapos folyó partján, Baténál találták meg, kissé kihűlt ugyan, de életben volt.
 
Hat méter mély kútba esett egy nagytestű kutya csütörtökön az esti órákban Bérbaltaváron, a Tilaji utcában. A vasvári önkormányzati tűzoltók létra és kötélbiztosítás segítségével a kútba lejutottak és a balesetet szenvedett ebet felhozták. A kutya nem sérült meg.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében csütörtökön kétszáznégy felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során százötvenhat szabálytalanságot találtak a szakemberek. Az ellenőrök kettő hatósági felhívást, öt kötelezést, valamint négy bírságot adtak ki.
 
A polgári védelmi tevékenység során tegnap kilencvennyolc ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.
 
A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei csütörtökön tizenkettő üzemazonosítást végeztek, valamint egy veszélyes ipari üzemben tartottak hatósági ellenőrzést, ahol mindent rendben találtak. Két üzemben vizsgálták meg a biztonsági dokumentációt, hat esetben szabálytalanságot találtak. A szakemberek egy üzemben egyéb típusú ellenőrzést, illetve szemlét tartottak, amely során két szabálytalanságot tártak fel.
 
Tegnap közúton száztizennégy járművet ellenőriztek, tizenkilenc tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabálya) hatálya alá, a szakemberek egy szabálytalanságot találtak, két helyszíni intézkedést tettek. Hét ADR-telephelyi ellenőrzés is volt csütörtökön, szabálytalanság nem történt. Tegnap négyszázharminchat vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, nyolcvanöt tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabálya) hatálya alá, a vizsgálatok három szabálytalanságot tártak fel.  Három RID-telephelyi ellenőrzést is tartottak, nem találtak szabálytalanságot. A katasztrófavédelem csütörtökön hat vízi járművet ellenőrzött, egyik sem tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá.