Kéményseprő hírek


 
A kéményseprők egy éve a tűzmegelőzés szolgálatában
2017. július 07. 10:26
A kéményseprők egy éve a tűzmegelőzés szolgálatában Éppen egy évvel ezelőtt, tavaly július elején, Magyarország tizenöt megyéjének ezernyolcszázharmincöt településén vadonatúj eszközökkel és szakfelszerelésekkel kezdte meg a kéményseprőipari tevékenységet a katasztrófavédelem. Az égéstermék-elvezetők rendszeres ellenőrzése és műszaki felülvizsgálata az állampolgárok számára azóta térítésmentes.
A sormunka elindításakor az ország 4,5 millió égéstermék-elvezetőjének negyven százaléka, 1 millió 829 ezer 358 kémény került a katasztrófavédelem ellátási körébe. A közszolgáltatás megkezdését féléves felkészülés előzte meg, ez idő alatt a katasztrófavédelem megteremtette a feladat ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket, mégpedig a kor követelményeinek megfelelő színvonalon. Vadonatúj gépjárművek, téli és nyári kéményseprő-egyenruha, valamint a munkavégzéshez szükséges eszközök (közöttük gázokat és szivárgási értékeket elemző mérőműszerek, kéménykamerák, tömítő elemek, kéményseprők által használt fúrókészletek, kefék és kéményseprőlapátok, informatikai eszközök) beszerzése történt meg. Mindennek köszönhetően a tevékenység megkezdése óta egységes arculattal jelennek meg a szervezet kéményseprői .
 
Tavaly júliusban négyszázötven új munkavállaló – kéményseprő-szakmunkás, -mester és adminisztratív dolgozó – kezdte meg a munkát a kéményseprőipari tevékenységet ellátó szervezetnél. Ekkortól tizenöt megyei ügyfélszolgálati központ, ingyenesen hívható központosított call-center és önálló honlap is szolgálja a lakosságot.
 
2017. július elsejéig még két megye összesen hétszázötven települése és további egymillió kémény rendszeres felülvizsgálata került át a katasztrófavédelemhez. Ez összesen már az ország égéstermék-elvezetőinek hatvan százalékát jelenti. A terület változásával összhangban folyamatosan bővül az ellátást segítő gépjárműpark és a megyei ellátási csoportok létszáma. A kéményseprők komoly informatikai támogatást kaptak, hiszen a katasztrófavédelem teljes ellátási területén táblagép és egyedileg fejlesztett mobilalkalmazás segíti munkájukat.
 
A szakemberek száma megduplázódott az elmúlt esztendőben, hét megyében teljes a szakembergárda, az ellátási területhez legkésőbb csatlakozott Békés és Csongrád megyében még várja a katasztrófavédelem kéményseprőipari tevékenységet ellátó szervezete a kéményseprők jelentkezését. A sormunka ellátása ezekben a megyékben is zavartalan. A szervezet több mint hatszáz szakképzett kéményseprőjéből már minden hatodik kolléga kéményseprőmester. Az ő munkájukat segíti az a további hetvenöt hivatásos tűzoltó, aki önkéntes jelentkezés alapján vállalta, hogy munkája mellett kitanulja a kéményseprőszakmát, és szabadideje terhére el is végzi e tevékenységet. A kéményseprő szakképesítéssel rendelkező munkavállalói létszám folyamatosan emelkedik, július elején is két, harmincnégy fős szakmunkás osztály tanul a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban, és eddig harminckét kiváló szakember vette át – a belső vizsgafelkészítő elvégzése után – mesterlevelét a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara mestervizsga-bizottságának elnökétől.
 
Az ügyfélszolgálat tizenöt fős központi és huszonnyolc fős megyei csapata eddig száztizenhatezer telefonhívást fogadott, több mint tizenegyezer levelet válaszolt meg, és nyolcezer személyes ügy megoldásában segítette az állampolgárokat a működés első egy éve alatt. Az ügyintézés támogatása érdekében átalakult a katasztrófavédelem kéményseprőipari honlapjának ügyfélszolgálati felülete, az ügyfelek online is tudnak időpontot foglalni. A fejlesztéssel egyszerűbbé és gyorsabbá vált az időpontfoglalás és a megrendelés folyamata. A honlap oldalait háromszázötvenezerszer keresték fel, és ötvenkétezer felhasználó kíséri figyelemmel a kéményseprés legfontosabb eseményeit, illetve olvassa rendszeresen az ott megjelelő tájékoztató írásokat.
 
Az év során a Gazdasági Ellátó Központ majdnem ötven új együttműködési megállapodást kötött a kéményseprőipari tevékenység magas minőségű ellátása érdekében.
 
 
 
Fotó: Jóri András (BM OKF), Angyal Eszter (Nógrád MKI), Dombos Gyula (Győr-Moson-Sopron MKI), Rácz Máté

Kapcsolódó képek:
A kéményseprők egy éve a tűzmegelőzés szolgálatában A kéményseprők egy éve a tűzmegelőzés szolgálatában A kéményseprők egy éve a tűzmegelőzés szolgálatában
További képek a galériában