BM Országos Katasztrófavédelmi
Főigazgatóság
Vissza az alapértelmezett színsémára

Kezdőlap | Linkgyűjtemény | GYIK


Kéményseprés

Nyomtatható változat
Encsen is a katasztrófavédelem kéményseprői dolgoznak
2019. március 04. 12:59

Március elsején a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hatezer lelkes Encs kéményseprési feladatait a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete vette át. A járásközpont csatlakozásával a megye 358 településéből már 260-ban a katasztrófavédelem szakemberei végzik az égéstermék-elvezetők időszakos ellenőrzését minden olyan háznál, ahol nincs bejegyzett vállalkozás. A változás körülbelül ezerhétszáz háztartást és valamivel több, mint kétezer kéményt érint.

Udvariasságból és felkészültségből jeles
2019. január 22. 14:39

Így értékelték a katasztrófavédelem kéményseprőipari ügyfélszolgálatának munkáját azok az állampolgárok, akik a 2018. december 3. és 15. között végzett országos ügyfél-elégedettségi felmérésen részt vettek. A telefonálók önkéntes alapon kapcsolódtak be a kutatásba, amelynek során öt kérdésre válaszoltak.

Az önkormányzati bérlakásokba a katasztrófavédelem kéményseprőit kell hívni
2019. január 08. 08:10

Az Országgyűlés múlt év decemberében módosította a kéményseprőipari tevékenységről szóló törvényt, amelynek következtében a továbbiakban az önkormányzati tulajdonú lakások bérlői is ingyenes ellátásra jogosultak.

Újévvel további félszáz település tartozik a katasztrófavédelem kéményseprőihez
2018. december 28. 08:51

Négy megye összesen 51 települése, közöttük Sopron, Szeged és Makó csatlakozik január elsejével a katasztrófavédelem kéményseprőinek ellátási területéhez. A százezer háztartást és több mint 150 ezer égéstermék-elvezetőt érintő változást a szolgáltatói szerződések lejárta indokolta. Immár tizenhét megye 2 ezer 652 települése tartozik a katasztrófavédelem szakembereinek feladatkörébe.

Rövidfilmmel a hosszú életért
2018. november 16. 12:47

Péntektől vetíti a közmédia azt a társadalmi célú reklámfilmet, ami a kéményseprés fontosságára irányítja a figyelmet. A film arról szól, hogy a kémények karbantartására, állapotának megóvására, rendszeres ellenőrzésére szánt percek elenyészőek ahhoz képest, hogy mennyi időt nyerünk a nyugalommal, amelynek előfeltétele a biztonság.

Nyolc zempléni településsel bővül a katasztrófavédelem kéményseprői által ellátott terület
2018. október 31. 14:54

Alsóregmec, Felsőberecki, Füzér, Háromhuta, Mikóháza, Tolcsva, Vámosújfalu és Vilyvitány tartozik november elsejétől a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének ellátási területéhez. A szétszórtan fekvő nyolc községben a szolgáltatói szerződések lejárta miatt ellenőrzik mostantól a katasztrófavédelem szakemberei az égéstermék-elvezetőket minden olyan háznál, ahol nincs bejegyzett vállalkozás. A változás körülbelül ezerötszáz háztartást és kétezer-nyolcszáz kéményt érint. A szervezet ellátási körébe immár összesen kétezer-hatszázegy település tartozik.

Folytatódik a kéményseprő szakmunkások képzése
2018. október 16. 12:11

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ péceli tanintézetében október 15-én újabb osztály szakképzése kezdődött meg. A nyolcszáz órás kurzuson ez alkalommal huszonhét kéményseprő vesz részt.

Megkezdődött a negyedik kéményseprő mestervizsgára felkészítő tanfolyam
2018. október 08. 15:54

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ péceli objektumában újabb kéményseprőmester-jelöltek kezdték meg a felkészülést október 8-án. A tanfolyam vizsgával zárul.

Indul a fűtés
2018. szeptember 25. 12:55

Ugyan a fűtési szezon hivatalosan csak október 15-én kezdődik, az időjárás a hétvégén hűvösre fordult és az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban is őszies marad. A hidegebb időjárás miatt több háztartásban is befűtenek a napokban. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használják, ha szabálytalan annak kivitelezése, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztották.

Újabb huszonhat kéményseprő vette át a bizonyítványát
2018. szeptember 14. 13:24

Sikeresen befejezte tanulmányait és vizsgáit az ötödik kéményseprő-szakmunkás osztály. A hallgatók még március elején kezdték meg a nyolcszáz órás felnőttképzést a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ péceli intézetében, és bizonyítványukat szeptember 13-án vették át.

Tovább bővül a katasztrófavédelem ellátási területe
2018. szeptember 04. 13:41

Szeptember elejétől a Bács-Kiskun megyei Csikéria településsel bővül a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének ellátási területe. A változást ez alkalommal is a szolgáltatói szerződés lejárta indokolta. A Bácsalmási járásban fekvő, nyolcszáz lelket számláló kistelepülés csatlakozásával a megye 119 településéből már 108-ban a katasztrófavédelem szakemberei végzik az égéstermék-elvezetők időszakos ellenőrzését minden olyan háznál, ahol nincs bejegyzett vállalkozás. A változás körülbelül háromszáz háztartást és ötszáz kéményt érint.

Már most itt van a kémények karbantartásának ideje
2018. július 10. 11:45

Noha még javában tart a nyár, célszerű a kémények ellenőrzését már most elvégeztetni, hogy ne az utolsó pillanatra, a fűtési szezon kezdetére maradjon ez a valóban életbevágóan fontos tevékenység.

Két településsel bővül a katasztrófavédelem ellátási területe
2018. június 29. 12:22

Július elsejével újabb két településsel bővül a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezetének ellátási területe. Ekkortól a Bács-Kiskun megyei Bácsszőlős és Jánoshalma kéményeit is a szervezet kéményseprői ellenőrzik és tisztítják. A változást a szolgáltatói szerződések lejárta indokolja.

További négy településen dolgoznak a katasztrófavédelem kéményseprői
2018. június 01. 08:36

Június elsejétől négy dél-alföldi településsel bővül a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezetének ellátási területe. A Bács-Kiskun megyei Bácsalmás, Kéleshalom, Rém és Tompa lakosai ezentúl a katasztrófavédelem kéményseprőjével egyeztetnek időpontot otthonuk égéstermék-elvezetőinek időszakos felülvizsgálata és tisztítása érdekében. A változást ez alkalommal is a szolgáltatói szerződések lejárta indokolja.

Konferencia a kéményseprés kérdéseiről
2018. május 10. 18:07

A katasztrófavédelem kéményseprőinek tartott idei első kétnapos továbbképzésnek ezúttal is a balatonföldvári Jogar Továbbképző Központ és Hotel adott otthont. A május kilenc és tizedikén lebonyolított tanácskozáson a közfeladat-ellátással kapcsolatos aktuális szakmai és ügyviteli kérdések, illetve azok megoldása volt terítéken. A szakmai találkozón a megyei kéményseprő-csoportvezetők, a gazdasági ügyintézők, továbbá a kéményseprőipari igazgatóhelyettesi szervezet vezetői és koordinátorai vettek részt.

Minden, amit a kéményseprésről tudni kell
2018. április 23. 11:13

Az egyre melegedő időjárás következtében lassan szükségtelenné válik az otthoni tüzelő-fűtő berendezések napi szintű használata. Ilyenkor érdemes megtervezni és ütemezni a karbantartással, ellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat. Célszerű ugyanis nem a következő fűtési szezon előtti utolsó napokra halasztani ezeket a teendőket. Tekintettel az elmúlt időszakban a kéményseprés területén végbement változásokra, a katasztrófavédelem az alábbi rövid útmutatóval igyekszik segíteni a lakosságot, ami tartalmazza a kéménysepréssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat:

Balotaszállással bővült a kéményseprői közfeladatban érintett települések köre
2018. április 04. 11:21

Áprilistól újabb Bács-Kiskun megyei településsel bővül a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezetének ellátási területe. Balotaszállás szolgáltatói szerződése március 31-i fordulónappal lejárt, ez indokolta a változást.

Szakmai konferencia a biztonság jegyében
2018. március 22. 15:58

Széles körű szakmai összefogással rendezték meg március huszonkettedikén a jubileumi, X. Országos Kéménykonferenciát Kecskeméten. A találkozón az aktualitások kerültek terítékre: az előadók ismertették az átalakult kéményseprőipari tevékenységet, a kéményseprő gyakorlatot és tapasztalatokat, a tüzelőberendezések fejlődését, és kiemelten foglalkoztak a szén-monoxid okozta balesetekkel, illetve a környezetet kímélő, megfelelő tüzelőberendezésekkel is.

Újabb hét kéményseprőmester a katasztrófavédelem állományában
2018. március 19. 10:15

A katasztrófavédelem újabb hét kéményseprőmesterét köszöntötte oklevelük átadásakor Kocsis Krisztián, a kéményseprőmestervizsga-bizottság elnöke a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál megtartott rendezvényen. A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezetének állományában dolgozók között immár minden ötödik szakember mester minősítésű.

Újabb kéményseprőszakmunkás-jelöltek az iskolapadban
2018. március 05. 15:45

Március ötödikén harminckilenc munkavállaló 800 órás kéményseprő-szakképzése kezdődött meg a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ péceli intézetében. Az elméleti és gyakorlati órák ez alkalommal is nappali munkarendben folynak, a vizsgák szeptember elejére várhatóak.

Kelebia kéményeinek ellenőrzése márciustól a katasztrófavédelem kéményseprőinek feladata
2018. március 01. 08:16

Márciustól Bács-Kiskun megye újabb települése, a Kiskunhalasi járás délkeleti sarkában fekvő határ menti község, Kelebia is a katasztrófavédelem kéményseprőinek ellátási területéhez tartozik. A változást ez alkalommal is a szolgáltatói szerződés lejárta indokolta.

Kunbaján és Mátételken is a katasztrófavédelem kéményseprői dolgoznak
2018. február 05. 14:06

Február másodikán Bács-Kiskun megye újabb két településén, Kunbaján és Mátételkén vette át a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete a lakossági kéményseprést. A változást ez alkalommal a szolgáltatói szerződések lejárta indokolta.

Országos konferencián a kéményseprő-ügyfélszolgálat munkatársai
2018. február 02. 10:25

Február elsején – az idén első alkalommal – gyűltek össze az ország katasztrófavédelem által ellátott tizenhét megyéjéből és a központi call-centerből a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ kéményseprő-ügyfélszolgálatának munkatársai, hogy közösen értékeljék az elvégzett munkát és áttekintsék az előttük álló feladatokat.

Egyre többen intézik kéményseprési ügyeiket a világhálón
2018. január 17. 12:28

A katasztrófavédelem tavaly májusban indította útjára a kéményseprőipari honlap online ügyintézési felületét, a tapasztalatok azt mutatják, hogy azóta valamelyest csökkent a központi ügyfélszolgálat leterheltsége. Az elektronikus időpontfoglalás amellett, hogy gyorsabb, a hibalehetőséget is csökkenti.

Újabb kéményseprőmesterek képzése kezdődött
2018. január 16. 15:03

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ közös szervezésében kéményseprőmesterek képzése kezdődött január 15-én. Ez a harmadik olyan kéményseprői mesterkurzus, amelyre a megyei ellátási csoportvezetők ajánlása alapján kerülhetnek be a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete legkiemelkedőbb kéményseprő-szakmunkásai.

December vége óta nyilvános, mikor hova érkezik a kéményseprő
2018. január 10. 07:41

Január elsején változtak a kéményseprés egyes szabályai, ezek azonban nem érintik a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének azt a kötelezettségét, hogy elkészítse az úgynevezett sormunka-ütemtervét, és ezt eljuttassa közvetve és közvetlenül is az állampolgárokhoz. Természetesen a szervezet ezt a feladatát elvégezte, még az év vége előtt elküldte azt az érintettekhez, közzétette honlapján is, de számos önkormányzat weblapján is olvasható.

Az egylakásos ingatlanba januártól kérésre érkezik a kéményseprő
2017. december 28. 09:20

Az Országgyűlés döntése nyomán január elsejével megváltoznak a kéményseprés szabályai. A törvénymódosítás lényege, hogy az egylakásos épületek tulajdonosai az általuk használt tüzelő- fűtőberendezés fajtájától függően évente, vagy kétévente, továbbra is ingyenesen, a nekik megfelelő időpontban maguk igényelhetik a kéményseprőipari ellenőrzést.

Tíz megyében már befejeződött a sormunka
2017. december 05. 15:32

A katasztrófavédelem kéményseprői a szervezet ellátási területén lévő települések többségében már december elejére befejezték a sormunka szerinti ellenőrzéseket. Tíz megyében tehát már csak jövőre találkozhatnak az állampolgárok ütemterv szerint dolgozó szakemberrel. Van azonban körülbelül négyszáz olyan település az országban, ahol a kéményellenőrzések még folyamatban vannak, vagy a napokban kezdődnek meg. Ennek az oka nagyon egyszerű: a szervezet munkavállalói sokkal több kéményt ellenőriztek, mint amennyinek a létéről tudni lehetett.

Változások a kéményseprés terén
2017. október 18. 13:25

Az Országgyűlés október tizenhetedikei döntése nyomán január elsejével megváltoznak a kéményseprés szabályai. A törvénymódosítás lényege, hogy az egylakásos épületek – a családi házak – tulajdonosai az általuk használt tüzelő- fűtőberendezés fajtájától függően évente, vagy kétévente, továbbra is ingyenesen, a nekik megfelelő időpontban maguk igényelhetik a kéményseprőipari ellenőrzést.

Értekezleten a megyei kéményseprőcsoportok vezetői
2017. október 05. 11:26

A kéményseprők megyei csoportvezetői október negyedikén havi értekezletet tartottak a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A kéményseprők táblagépein futó mobilalkalmazás használatának tapasztalatai és továbbfejlesztésének irányai mellett a szolgálati gépjárművek téli felkészítése, a kéményseprők képzésével és továbbképzésével kapcsolatos tervek, valamint a csoportvezetők munkavédelmi továbbképzése és az új ellenőrzési szabályzat megismerése is szerepelt a tárgyalt témák között.

Újabb kéményseprők szereztek szakmunkás-bizonyítványt
2017. október 02. 12:32

Szeptember 28-án újabb harminchárom kéményseprő vehette át a végzésről szóló dokumentumot a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban, helyüket az iskolapadban október másodikán egy új, harmincöt fős osztály foglalta el, a május óta tanuló szakmunkásjelöltek pedig október 16-19 között végeznek.

Folyamatos fejlesztések a kéményseprés területén
2017. augusztus 10. 12:23

A közelmúltban a katasztrófavédelem bővítette a kéményseprői közszolgáltatáshoz szükséges eszközparkját. Erre azért volt szükség, mert az egy évvel ezelőtti induláshoz képest jelentősen bővült azon települések köre, amelyeken a katasztrófavédelem kéményseprői végzik a lakossági sormunkát. Miközben a feladat átvételekor, 2016. július elsején 15 megye 1835 településén összesen 1 millió 800 ezer kémény került a katasztrófavédelem illetékességébe, addig 2017. augusztus elején már 17 megye 2582 településének összesen körülbelül 2 millió 700 ezer kéményét ellenőrzik és tisztítják a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervénél dolgozó kéményseprők.

A kéményseprők egy éve a tűzmegelőzés szolgálatában
2017. július 07. 10:26

Éppen egy évvel ezelőtt, tavaly július elején, Magyarország tizenöt megyéjének ezernyolcszázharmincöt településén vadonatúj eszközökkel és szakfelszerelésekkel kezdte meg a kéményseprőipari tevékenységet a katasztrófavédelem. Az égéstermék-elvezetők rendszeres ellenőrzése és műszaki felülvizsgálata az állampolgárok számára azóta térítésmentes.

Kiskunhalason augusztus 1-től végzi a kéményseprést a katasztrófavédelem
2017. július 03. 11:04

Kiskunhalas Város Önkormányzata és a Halas-Thermo Kistérségi Kéményseprőipari Kft. közszolgáltatási szerződése 2017. július 31-el jár le. A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve júliusban mindazon feladatokat elvégzi, amelyek ahhoz szükségesek, hogy augusztus elsején fennakadás nélkül átvegye a lakossági ingatlanok és társasházakban működő, osztatlan közös tulajdonú gyűjtőkéményekkel kapcsolatos sormunkát, és megkezdődhessen a füstelvezetők rendszeres ellenőrzése..

Kiskunhalason is a katasztrófavédelem szakemberei seprik a kéményeket
2017. június 30. 12:11

A Bács-Kiskun megyei Kiskunhalason június 30-val lejár az önkormányzat és a kistérségi kéményseprőipari vállalkozó, a Halas-thermo Kft. közszolgáltatási szerződése. Július elsejétől a település lakossági ingatlanjaihoz tartozó égéstermék-elvezetők és a társasházakban működő, osztatlan közös tulajdonú gyűjtőkémények sormunkában végzett rendszeres ellenőrzése és műszaki felülvizsgálata a katasztrófavédelemhez kerül.

„Kéményseprőmesterré fogadom!”
2017. június 29. 16:49

A céhmesterek hivatalos jelmondatával köszöntötte a kéményseprőmester-képzésben végzetteket oklevelük átadásakor Kocsis Krisztián, a kéményseprőmestervizsga-bizottság elnöke június 29-én, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) dísztermében. A most mesterré fogadott tizenkilenc fővel együtt már száz ilyen minősítésű kéményseprő dolgozik a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezetében. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központja, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és a BKIK vezetőinek részvételével tartott ünnepségen a végzősök fogadalmat is tettek.

Konferencián a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete
2017. május 22. 12:31

Idei második konferenciáját tartotta május 18-19-én a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete Balatonföldváron. Az első körzetesített megye működésében és munkaszervezésében bekövetkezett változások mellett a kéményseprőipar és a gázipar lehetséges együttműködési területei is napirenden szerepeltek.

Újabb kéményseprők ültek iskolapadba
2017. május 15. 11:52

Május tizenötödikén harmincnégy, eddig betanított munkásként dolgozó kéményseprő szakképzése kezdődött meg a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ péceli intézetében. Idén immár ez a harmadik teljes létszámú osztály, amely megkezdi 800 tanórás szakmunkás-tanulmányait. Az országos képzési jegyzék (OKJ) előírásainak mindenben megfelelő elméleti és gyakorlati idő várhatóan októberben telik le. Ezzel az osztállyal a következő fűtési szezon kezdetére újabb száz szakmunkással bővül a katasztrófavédelem kötelékében dolgozó képzett kéményseprők állománya.

Megújult a kéményseprő-ügyfélszolgálat weboldala
2017. május 10. 13:07

Éjféltől lép működésbe a katasztrófavédelem kéményseprőipari honlapjának új felülete. Az átalakítással és fejlesztéssel egyszerűbbé és gyorsabbá válik az időpontfoglalás és megrendelés folyamata. A katasztrófavédelem ügyfelei várhatóan az eddiginél is nagyobb számban használják majd ügyeik intézésére a területi és időkorlátok nélkül működő honlapot.

Harmincnégy kéményseprőszakmunkás-jelölt az iskolapadban
2017. április 26. 12:19

A katasztrófavédelem újabb nyolcszáz órás OKJ-s kéményseprő-szakmunkás tanfolyamot indított április 24-én. A képzésen azok a civilek, illetve korábban más szakmában dolgozók vesznek részt, akik már hónapokkal ezelőtt úgy döntöttek, hogy kitanulják a kéményseprés fortélyait.

Megkezdte a kéményseprést a Békés megyei ellátási csoport
2017. április 21. 15:17

A katasztrófavédelem kéményseprői a héten Békés megyében is megkezdték a kéményseprőipari közfeladat ellátását. A szakemberek postaládákba dobott értesítők útján, két héttel az ellenőrzés előtt jelzik a tervezett sormunka ütemezett időpontját. A kéményellenőrzés az értesítők útján megajánlott első és második időpontban ingyenes.

Érdeklődők gyűrűjében
2017. április 09. 13:28

Naponta mintegy kétszáz érdeklődő látogatja meg a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének standját a Construma kiállításon. A szombat délután megtartott szabadtéri bemutatón is érdeklődők gyűrűjében gyulladt meg az a minikémény, amelyen a szakemberek a kéménytüzek szakszerű oltását szemléltették.

Kéménytűz a HUNGEXPO-n
2017. április 06. 15:14

Idén április 5. és 9. között rendezik meg a Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállítást a Hungexpo vásárközpontban. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság standján a kéményseprőipari tevékenységet ellátó szervezet munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók a D pavilon 201B kiállítóhelyén. Megtekinthetik az új autókat, a kéményseprők új munkaruháját, állandó felszereléseit, de a kitelepített ügyfélszolgálaton helyben intézhetik kéménysepréssel kapcsolatos ügyeiket is. Április 8-án 15 órakor pedig élő kéménytűz-oltási bemutatót is láthatnak az érdeklődők.

Újabb tizennyolc kéményseprő vette át szakmunkás-bizonyítványát
2017. február 27. 12:03

A kéményseprőiparban korábban betanított munkásként foglalkoztatott huszonegy jelentkezőből tizennyolc vehette át a kéményseprő szakképzettséget igazoló bizonyítványát február 27-én a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ által szervezett oklevélátadó ünnepségen. A rendezvénnyel éppen egy időben kezdődött a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával közösen szervezett kéményseprőmester-vizsgára felkészítő második tanfolyam is, amelyre ez alkalommal húsz, a katasztrófavédelemnél július óta dolgozó szakmunkás jelentkezett.

Konferencia a kéményseprőipari tapasztalatokról
2017. február 17. 14:35

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve Balatonföldváron rendezte meg február 16-17-én első konferenciáját. A rendezvény első napján a résztvevők a feladat átvétele óta szerzett tapasztalatokat vitatták meg és összegezték, majd a rövid távú fejlesztési irányok kerültek terítékre. A második nap témái között a tűzmegelőzési tapasztalatok, az ellenőrzés szerepe, valamint az ügyfélszolgálati rendszer szerepelt.

A számok tükrében…
2017. február 10. 12:36

Statisztikai adatokon keresztül mutatta be mai sajtótájékoztatóján a katasztrófavédelem 2016-os tevékenységét az országos főigazgató. Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy kijelentette: a szervezet eredményes évet tudhat maga mögött.

Teljesültek a 2016-ra meghatározott célok
2017. február 09. 15:09

Így kezdte beszédét a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság február kilencediki évértékelő és feladatszabó állománygyűlésén. A hagyományok szerint ezúttal is a rendezvényen adták át az elismerést az előző esztendőben kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtó szervezeteknek, tiszteknek, tiszthelyetteseknek.

Kéményseprési ügyekben a társasházak speciális helyzetben vannak
2017. február 03. 09:56

Az ellátási területünkhöz tartozó minden olyan társasházban és lakásszövetkezeti lakóépületben, ahol a kémény osztatlan közös tulajdonban van, a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve végzi az égéstermék-elvezetők rendszeres ellenőrzését függetlenül attól, hogy az egyes lakások vagy önálló rendeltetési egységek milyen tulajdonban vannak. A tüzelő-, fűtőberendezés típusától függően esedékes évi vagy kétévi ellenőrzésekre a tervezett sormunka részeként, azaz külön megrendelés nélkül kerül sor.

Betanított kéményseprők képzése indult Pécelen
2017. január 09. 13:42

A BM OKF Gazdasági Ellátó Központ és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Kéményseprőipari Szakcsoportjának közös szervezésében január kilencedikén immár második alkalommal indult el az a tanfolyam, amely a szakképzettség nélküli jelentkezőkből betanított kéményseprőmunkásokat képez. A képzés az oktatási központ Péceli bázisán zajlik.

További nyolc település csatlakozik
2016. december 29. 11:54

Az újév újabb változást hoz a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének ellátási területében. 2017. január elsejétől Csongrád megye hét települése – Árpádhalom, Derekegyház, Fábiánsebestyén, Nagytőke, Nagymágocs, Szegvár, Szentes – és a Békés megyei Nagyszénás lakossági kéményeinek ellenőrzését és tisztítását is az BM OKF Gazdasági Ellátó Központ kéményseprő szakemberei végzik. Ezzel immár az ország 2507 települése tartozik a katasztrófavédelem ellátási körébe.

Hova megy megrendelésre a kéményseprő?
2016. december 15. 11:56

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve novemberben levélben tájékoztatta a gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként, fióktelepeként bejegyzett ingatlanok használóit arról, hogy esetükben a kéményseprőipari tevékenységet megrendelés után a területi kéményseprőipari szolgáltató végzi. A katasztrófavédelem csak akkor lép be szolgáltatóként, ha az adott területen nem működik ilyen szolgáltató. Ezen ingatlanokba nem előzetes értesítés után érkezik a kéményseprő ellenőrizni, hanem megrendelés után, a munkáért pedig költségtérítést kell fizetni.

Hogyan juthatnak a gazdálkodó szervezetek a kéményseprőipari szolgáltatáshoz
2016. november 10. 13:49

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve az ellátási területébe tartozó 17 megyében a lakossági sormunkát végzi, július elseje óta ingyenesen. Ugyanezt a sormunkát a gazdálkodó szervezetek részére az adott megyében, illetve ellátási területen nyilvántartásba vett kéményseprőipari egyéni vállalkozók vagy szolgáltató cégek teljesítik megrendelés alapján, költségtérítés ellenében.

Kéményseprőmesterek képzése indult
2016. november 08. 12:16

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervénél eddig kiemelkedő teljesítményt nyújtó és több mint ötéves szakmai gyakorlattal rendelkező tizenkilenc kéményseprő szakmunkás kezdte meg november 7-én a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében indított felkészítő tanfolyamot, amely kéményseprőmester-vizsgával zárul majd.

Egyre nagyobb területet látnak el a katasztrófavédelem kéményseprői
2016. október 25. 17:21

November elsejétől Csongrád városa, valamint Bács-Kiskun megye és Baranya megye jelentős része a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének ellátási köréhez kerül. Ezzel immár 2499 településen gondoskodnak a szervezet alkalmazásában álló szakemberek a lakossági tulajdonban lévő kémények rendszeres tisztításáról és biztonságos működésének ellenőrzéséről.

Kéményseprés – bővül a katasztrófavédelem ellátási körzete
2016. szeptember 30. 14:37

Október 1-jétől újabb két megyében, Tolnában és Zalában veszi át a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezeti egysége a kéményseprési feladatokat, rajtuk kívül Baranya megye kilenc településével – Himesháza, Erdősmárok, Geresdlak, Görcsönydoboka, Maráza, Palotabozsok, Szebény, Szűr, Véménd – is bővül a ellátási terület.

Már több ezer kérdésre válaszolt a kéményseprőipari ügyfélszolgálati csoport
2016. augusztus 25. 13:54

A kéményseprőipari tevékenység működésének támogatására létrehozott ügyfélszolgálat naponta több száz, telefonon és írásban beérkező kérdésre válaszol. Július elsején a kéményseprési közfeladat átvételének napja óta állja a telefonhívások folyamatos rohamát a Diósy Lajos utcai épületben működő központi kéményseprő ügyfélszolgálat. A működés első két hónapja alatt több mint kilencezer kérést, kérdést oldottak meg.

Soha ne adjon készpénzt a kéményseprőnek!
2016. július 29. 12:45

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete állományába tartozó kéményseprők nem kérnek és nem is vesznek át készpénzt az ügyféltől. A megrendelésre végzett munkák díját kizárólag számviteli bizonylat ellenében, átutalással lehet rendezni. A katasztrófavédelem kéményseprőjét egyértelműen azonosítja munkaruhája és szolgálati igazolványa. Az állampolgárokat arra kérjük, hogy a katasztrófavédelem kéményseprő munkatársától kérjék el igazolványát és ellenőrizzék személyazonosságát.

Mindent egy oldalon
2016. július 01. 09:08

A kéményseprői közfeladat átvételének napján, ma éjfélkor elindult a katasztrófavédelem kéményseprőipari tevékenységét bemutató honlap. Az oldallal célunk a lakosság lehető legszélesebb körének tájékoztatása, a katasztrófavédelem ellátási területén tevékenykedő kéményseprők munkájának közérthető, átlátható bemutatása.

Vadonatúj kéményseprőipari eszközökkel és szakfelszerelésekkel indul a munka
2016. június 30. 16:55

Július 1-jétől átalakul a kéményseprőipari szolgáltatás: amellett, hogy több mint ezernyolcszáz településen a katasztrófavédelem veszi át, a kéményellenőrzés a holnapi naptól az állampolgárok számára térítésmentes is lesz. A tevékenységhez használt technikai eszközöket és szakfelszereléseket a szervezet csütörtök délelőtt sajtótájékoztatón mutatta be a média képviselőinek.

Kéményseprők a katasztrófavédelemnél
2016. június 15. 09:03

Ma írják alá munkaszerződésüket a katasztrófavédelem állományába elsőként felvett kéményseprők. Június 15-én összesen ötvenkét, korábban is a kéményseprőiparban dolgozó kéményseprőmester és ügyfélszolgálati munkatárs kerül állományba, akik ettől kezdve a központi és a megyei ellátási csoportok vezetői, csoportvezető-helyettesei és ügyfélszolgálati munkatársai lesznek.

Április végéig jelentkezhetnek a kéményseprők
2016. április 15. 11:47

Az eredeti kiírás szerint április 15-ig jelentkezhettek a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervéhez azok a kéményseprő szakmunkások és mesterek, akik a szervezetnél vállalnának munkát. A jelentkezők és az érdekvédelmi képviselet jelzései alapján a katasztrófavédelem a határidőt április végéig meghosszabbítja annak érdekében, hogy minden érdeklődő elküldhesse jelentkezését.

Még egy hétig jelentkezhetnek a kéményseprők a katasztrófavédelemhez
2016. április 08. 12:03

A pályázataikat még április 15-ig benyújtó kéményseprőszakmunkás- és kéményseprőmester-vizsgával rendelkező szakemberek július 1-től biztos állásban, biztos fizetésre számíthatnak, ami többnyire magasabb lesz az eddigi bérüknél.

Tizenöt megyébe keresnek kéményseprőket
2016. március 24. 12:17

A katasztrófavédelem Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyei munkára keres kéményseprő szakembereket és -mestereket. Jelentkezni április 15-ig lehet, a munka július 1-én kezdődik.

Változások a kéményseprésben
2015. december 29. 11:24

A kéményseprőipari tevékenységről szóló törvény, valamint a kéményseprőipari szerv kijelöléséről szóló kormányrendelet alapján 2016. július 1-jétől módosul a kéményseprőipari közszolgáltatás. E naptól kezdve a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve látja el a kéményseprőipari tevékenységet azokon a településeken, ahol jelenleg a katasztrófavédelem által kijelölt közérdekű szolgáltató biztosítja az átmeneti ellátást, továbbá ott, ahol az önkormányzat 2016. július 1-jével felmondja a közszolgáltatási szerződését.

Kapcsolat  |   Honlap térkép  |   Jogi nyilatkozat  |   Adatvédelmi irányelvek  |   Technikai ajánlás  |   Impresszum  |   Letöltési segédlet