BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Szervezetünk hírei
Sikeres vizsgát tettek a veszélyes áruk vasúti szállítását vizsgáló ellenőrök
2018. szeptember 21. 07:56
Sikeres vizsgát tettek a veszélyes áruk vasúti szállítását vizsgáló ellenőrök Nyolcadik alkalommal tartottak képzést a veszélyes áruk vasúti szállítását ellenőrző katasztrófavédelmi szakemberek számára Pécelen, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban. A négynapos kurzus végén huszonnégy hallgató tett sikeres vizsgát.
A szeptember 17-én megkezdett, gyakorlatközpontú képzés első két napján a hallgatók – a KOK Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoport oktatóinak irányítása mellett – megismerhették a veszélyes áruk vasúti szállítására vonatkozó, hatályos RID-előírások formai és tartalmi jellegzetességeit, azok értelmezését, és az ilyen szállítás ellenőrzésével kapcsolatos szabályokat.
 
Az elméleti órák után a szakemberek egy a hatósági ellenőrzéshez hasonló gyakorlati foglalkozáson is részt vettek – mégpedig valós körülmények között. A ferencvárosi rendező pályaudvaron több csoportra osztva, előre berendezett, veszélyes árut szállító vasúti kocsikat kellett ellenőrizniük, erről jegyzőkönyvet kellett kitölteniük, majd a csoportok megosztották és megvitatták egymással az észrevételeiket. Ezt követően esettanulmányok megoldásán keresztül is gyakoroltak.
 
A képzés negyedik napján Kovács Szabolcs tű. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője osztotta meg a résztvevőkkel az ellenőrzésekkel kapcsolatos tapasztalatait. Ezután kezdődött az írásbeli vizsga, amelyet a vizsgabizottság elnöke, Jakab Gábor tű. alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Veszélyes Szállítmányok Főosztályának helyettes vezetője nyitott meg. A százhúsz perces megméretés során a kollégáknak harminc teszt-, illetve rövid, kifejtendő kérdést kellett megválaszolniuk, és egy esettanulmányt is ki kellett dolgozniuk a hatósági ellenőrzés szemszögéből.
Fotó: BM KOK Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoport

Kapcsolódó képek:
Sikeres vizsgát tettek a veszélyes áruk vasúti szállítását vizsgáló ellenőrök Sikeres vizsgát tettek a veszélyes áruk vasúti szállítását vizsgáló ellenőrök Sikeres vizsgát tettek a veszélyes áruk vasúti szállítását vizsgáló ellenőrök