BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Hírek
Csúszós utakra és hófúvásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálatCsúszós utakra és hófúvásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
2018. március 17. 11:26

Hófúvás veszélye miatt harmadfokú (piros) figyelmeztetést adott ki szombat délelőtt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területére az Országos Meteorológiai Szolgálat. A legfrissebb időjárás-előrejelzés szerint szombat délután északkelet irányából intenzív havazás érkezik Magyarország fölé, amelynek következtében gyorsan és nagymértékben romlanak a közlekedés időjárási feltételei, a viharos szél pedig több helyen jelentős hóakadályokat emelhet. A szakemberek szerint a csapadékhullám vasárnap délelőtt hagyja el az országot.

A szabadtéri tüzek megelőzhetőekA szabadtéri tüzek megelőzhetőek
2018. március 14. 11:33

Az enyhülő időjárás miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkálatoknak, emiatt az elmúlt napokban egyre több helyen gyulladt meg az aljnövényzet. A szabadtéri tűz kialakulásának különösen kedvez a most következő időszak, hiszen a még száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben pedig a legkisebb tüzek is gyorsan továbbterjedhetnek.

Átível téren és időn, nemzedékeket köt össze 1848-49 örökségeÁtível téren és időn, nemzedékeket köt össze 1848-49 öröksége
2018. március 13. 15:51

Ünnepi állománygyűlésen emlékezett a katasztrófavédelem az 1848-49-es forradalom és szabadságharc örökségére és hőseire március tizenharmadikán. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság rendezvényén azok munkáját is elismerték, akik a hétköznapok hőseiként példát mutatnak, maradandót alkotnak és szívvel-lélekkel dolgoznak a biztonságért.

Az egyén biztonsága és a nemzet szabadsága egymástól elválaszthatatlan Az egyén biztonsága és a nemzet szabadsága egymástól elválaszthatatlan
2018. március 13. 15:41

„A magyaroknak ma is meg kell küzdeniük a szabadságért, az összetartozásért, a biztonságért. Március 15-e ma is azt üzeni számunkra, hogy a magyarok maguk akarnak dönteni a jövőjükről, vagyis mindarról, ami a gyerekeik és unokáik sorsát meghatározza” – mondta ünnepi beszédében Kontrát Károly miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár a Belügyminisztérium ünnepségén március 13-án.

Az idén hétszázmillió forintra emelkedik az önkéntesek támogatásaAz idén hétszázmillió forintra emelkedik az önkéntesek támogatása
2018. március 13. 12:50

A központi költségvetésben a tavalyinál százmillióval több, összesen hétszázmillió forint áll rendelkezésre az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek támogatására. Ebből az összegből hatszázmillió forintra az önkéntes tűzoltó egyesületek, százmillióra pedig a mentőszervezetek pályázhatnak. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Magyar Tűzoltó Szövetség közreműködésével közösen pályázatot írt ki, a hivatásos tűzoltósággal együttműködési megállapodással rendelkező tűzoltó egyesületeknek április 11-ig kell eljuttatniuk pályázati anyagukat az illetékes tűzoltóságra.

Egy nap az erdőtüzek megelőzéséértEgy nap az erdőtüzek megelőzéséért
2018. március 12. 16:08

Országos konferenciát tartott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a szabadtéri tüzek megelőzésére történő felkészülés aktuális kérdéseiről. A március 12-én megrendezett találkozón a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok tűzoltósági főfelügyelői, hatósági szolgálatvezetői, a honvédség és a nemzeti park igazgatóságok, illetve a nagyobb erdőgazdálkodó szervezetek tűzvédelemmel foglalkozó munkatársai vettek részt.

Tábornoki kinevezésekTábornoki kinevezések
2018. március 12. 15:47

Dr. Áder János köztársasági elnök a belügyminiszter javaslatára nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából tűzoltó dandártábornokká nevezte ki dr. Mógor Judit tűzoltó ezredest, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatósági főigazgató-helyettesét és dr. Demény Ádám tűzoltó ezredest, Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósági főigazgatóját. Az erről szóló dokumentumokat az államfő március 12-én adta át a Sándor-palotában.

A korszellem változik, a biztonság örök értékA korszellem változik, a biztonság örök érték
2018. március 10. 10:37

Innovációk és megoldások az építészeti tűzvédelemben címmel tartott csütörtökön közös konferenciát a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács és a Magyar Tűzvédelmi Szövetség. A két szervezet immár harmadjára hívta össze a szakmai találkozót. A konferencia helyszíne a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ péceli bázisa volt, fő célkitűzése pedig az, hogy a tűzvédelem lépést tartson a folyamatosan jelentkező építészeti újításokkal, a modern technológiával, és a tervezői elképzelésekkel.