Folytatódik a falu- és tanyagondnokok tűzvédelmi felkészítése

2020. január 30. 15:27

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság keretein belül működő Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB) egyik fő feladata a tűzesetek, különösen a tragikus kimenetelű esetek megelőzése. A rendelkezésre álló adatok alapján az idős, egyedül élő emberek a legveszélyeztetettebbek, ezért az OTB az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárságával együttműködve már 2019-ben regionális szintű tájékoztatókat szervezett azoknak a falu- és tanyagondnokoknak, akik közvetlen kapcsolatban állnak a magányosan élő, idős emberekkel. A rendezvénysorozat 2020-ban is folytatódik.

Január 29-én először a Győr-Moson-Sopron megyei Pusztacsaládon folytatódott a 2019-ben megkezdett előadások sorozata, a szakmai találkozón a katasztrófavédelem országos tűzoltósági főfelügyelőségének képviseletében Pálinkás Csilla tű. őrnagy, míg a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezetétől Takács László kéményseprőmester tájékoztatott a szabadtéri égetés, a tűzgyújtás szabályairól, a füstérzékelők elhelyezésnek fontosságáról és szabályairól, a tűzvédelmi használati szabályokról, valamint a kéménytüzek okairól. A felkészítéseken a szakemberek arról is beszéltek, hogy mikor kell hívni a 112-es segélyhívószámot, és melyek azok az információk, amelyeket feltétlenül közölni kell a gyors és hatékony beavatkozás érdekében. 

A falu- és tanyagondnoki szolgáltatás elsősorban az aprófalvakban, a külterületeken, valamint a tanyákon jelentkező hátrányok enyhítését szolgálja, olyan gondoskodást jelent, ami egyéb esetekben intézményes keretek között valósul meg. A tanyákon, elszórt kistelepüléseken viszont a falu- és tanyagondnokok azok, akik folyamatosan kapcsolatban állnak az idős, egyedülálló vagy hátrányos szociális körülmények között élő emberekkel, és tájékoztatni tudják őket arról, hogy mi mindent tudnak tenni a lakástüzek és egyéb tűzesetek megelőzése érdekében. Fel tudják hívni a figyelmet a tűzvédelmi szabályokra, a füstérzékelők szerepére, a dohányzás veszélyeire, a nyílt láng, illetve a tüzelő és fűtőberendezések helyes használatára, továbbá a szabadtéri égetés, tűzgyújtás szabályaira. Megismertetik az emberekkel az egységes európai segélyhívószám tárcsázásával kapcsolatos tudnivalókat is. 

A tűzvédelmi felkészítés során átadott információs anyagok több mint tízezer emberhez juthatnak el a falu- és tanyagondnokok közvetítésével. Az előadássorozat több megyét is érint, március 5-én a Bács-Kiskun megyei Szentkirályon zárul. 

Fotó: Németh Balázs tű. alezredes - Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség