Önkéntes szervezetek aloldal fejlécképe

Önkéntes szervezetek

Az önkéntes olyan Magyarországon élő természetes személy, aki saját akaratából, a szabadideje terhére segít más embereken, ezért az emberi élet és az anyagi javak mentésére önkéntesen létrehozott civil szerveződésekbe tömörül.

Az önkéntes mentőszervezetek bázisának erősítésével és eszköztáruk fejlesztésével a lakosság hatékonyabb védelme a cél. A BM OKF Országos Polgári Védelmi Főfelügyelősége 2012-ben kezdte meg az önkéntes alapon működő mentőszervezetek rendszerének kiépítését.

A katasztrófavédelem elsőként a legnagyobb egység, egy országos, központi önkéntes mentőszervezet jött létre. A HUSZÁR Mentőszervezet speciális egységei a nemzetközi, ENSZ irányelveknek megfelelő, úgynevezett közepes kategóriájú városi kutató-mentő minősítéssel bírnak, a minősítést többször megújították már.

A központi szint létrehozását követően kezdődött meg a megyei, a járási, majd 2015-től a települési mentőcsoportok megalakítása és minősítése. Jelenleg az önkéntes mentőszervezetek összlétszáma 20 ezer 200 fő.

A mentőszervezetek hatékonysága megkérdőjelezhetetlen, hiszen a gyors reagálás mellett fontos erényük a nagy helyismeret. Az önkéntesen szerveződő mentőszervezetek különleges kiképzésükkel, speciális technikai eszközeikkel és képességeikkel segítenek különböző káresemények felszámolásában, így árvíz vagy viharok idején.