Hírek aloldal fejlécképe

Szervezeti hírek

Nyílt nap a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban 2021. október 18.

A pályaválasztás előtt álló középiskolások fokozott érdeklődése mellett zajlott a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ immár harmadik alkalommal megrendezett nyílt napja. Október 18-án csaknem háromszáz diák ismerkedett a tűzoltók hivatásával a képzőközpontban.

Vízen a HUNOR 2021. október 15.

Kétnapos gyakorlaton tökéletesítette vízimentésben való jártasságát a HUNOR mentőszervezet. A budapesti Flottilla-öbölben és a Duna Arénában nemcsak a tudásukat, hanem a felszereléseiket is tesztelték a tűzoltók.

Pump & Run Kecskeméten 2021. október 14.

Tudatos felkészülés, egészséges versenyszellem, csúcstámadás, komfortzóna elhagyása. Ezekkel a gondolatokkal lehetne legjobban jellemezni a VI. „Pump & Run” Országos Bajnokságot. Október 14-én immár hatodik alkalommal adott otthont a versenynek Kecskeméten a Benkó Zoltán Szabadidő Központ, ahol az indulók vállvetve és egymást biztatva küzdöttek a Vízmű-domb leküzdőjének járó serlegért.

Több mint háromszázkilencven liter vér gyűlt össze az idei véradáson 2021. október 13.

Az idén sem maradt el az országos véradás a Katasztrófák Csökkentésének Világnapján. A Magyar Vöröskereszttel közösen szervezett véradáson a katasztrófavédelem munkatársai összesen több mint háromszázkilencven liter vért adtak.

Fókuszban a villámárvizek és a dombvidéki vízrendezés 2021. október 13.

Villámárvíz és dombvidéki vízrendezés címmel konferenciát rendezett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara október 13-án. A Baján egyszerre jelenléti és online formában megtartott rendezvény célja az volt, hogy az előadók a dombvidéki kisvízfolyásokon levonuló, gyors árhullámokkal, valamint a dombvidéki vízrendezéssel kapcsolatos legújabb ismereteket átadják a téma iránt érdeklődőknek.

Végső búcsú dr. Joó Bálinttól 2021. október 11.

Augusztus 25-én, életének hetvenötödik évében, türelemmel viselt, hosszan tartó betegség következtében elhunyt dr. Joó Bálint nyugállományú tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jogelőd szervezetének, a BM Tűzoltóság Országos Parancsnoksága Jogi és Igazgatási Főosztályának egykori vezetője. A néhai főosztályvezetőt testületi tiszteletadás mellett október 13-án helyezik végső nyugalomra.

Két halálos füstmérgezés hétfő délelőtt 2021. október 11.

Hétfő reggel érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Lácacsékén, a Szerfás-telepen tűz miatt egy családi házban életét vesztette egy ember. A cigándi őrs négy tűzoltója egy járművel vonult a helyszínre, azonban tűzoltói beavatkozásra már nem volt szükség. A konyhában két négyzetméteren egy korábbi tűz nyomai voltak láthatóak, a tűzhely környezete, egy szekrény és a páraelszívó égett. Az egész lakás füsttel telítődött, feltehetően füstmérgezés okozta a ház lakójának halálát.

Egy ember meghalt egy kecskeméti lakástűzben 2021. október 10.

Vasárnap 13 óra körül érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Kecskeméten, a Reile Géza utcában füstöl egy tízemeletes panelház egyik lakása. A kilencedik emeleti lakás összes szobája égett, a nappalija pedig teljesen kiégett. Kecskemétről és Kiskunfélegyházáról néhány percen belül a helyszínre érkeztek a tűzoltók, összesen hat járművel, huszonketten.

Korongvadászverseny 2021. október 08.

Immár hagyományként, negyedik alkalommal rendezett korongvadászversenyt a katasztrófavédelem állományának a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A megméretésnek a felsősimai lőtér adott otthont október 8-án, pénteken.

Tűzmegelőzés az OMÉK-on is 2021. október 08.

Idén nyolcvanadik alkalommal, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérőrendezvényeként, a HUNGEXPO E és B pavilonjában rendezik meg október 7-e és 10-e között az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK). Magyarország legnagyobb és legrégebbi agrárgazdasági eseményének mindenkori küldetése az agrárium eredményeinek bemutatása. Az OMÉK-on a katasztrófavédelem az Országos Tűzmegelőzési Bizottság révén képviselteti magát.

Országos kritikusinfrastruktúra-védelmi gyakorlat Szegeden 2021. október 08.

A pécsi és a zalaegerszegi országos gyakorlatokat követően idén Szegeden, egy agrárgazdasági ágazatba tartozó, létfontosságú élelmiszeripari üzemben szervezték meg az országos kritikusinfrastruktúra-védelmi gyakorlatot. A célkitűzés a kölcsönös függőségek, a dominóhatás és a következménykezelésben résztvevő szervek megfelelő együttműködésének vizsgálata volt.

Indul a fűtési szezon – Előzzük meg lakástüzet és szén-monoxid-mérgezést 2021. október 08.

A hivatalos fűtési szezon október 15-én kezdődik, viszont a hűvösebbre fordult időjárás miatt sok helyen már befűtöttek. Azok, akik meg nem ellenőriztették kéményüket és fűtőeszközeiket, ezt ugyan még mindig megtehetik, de ilyenkor leterheltek a szakemberek és hosszabb a várakozási idő.