Hírek aloldal fejlécképe

Szervezeti hírek

Az esőzések után egyre több a szúnyog 2024. május 27.

A héten kilenc vármegye százkilencvenöt településén, csaknem harminchétezer hektáron folytatódik a központi szúnyoggyérítés. Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt folyamatos a szúnyogok elleni védekezés. A csípőszúnyogok lárvái az állandó vizek védett, növényzettel borított szegélyzónáit kedvelik, de az áradások és esőzések után kialakuló ideiglenes vizekben is fejlődnek.

Nem csak a gyermekeké volt a gyermeknap 2024. május 26.

A Nyitott szertárkapuk eseménye az idei tapasztalatok szerint is sokkal inkább összetett családi program, semmint kizárólag gyermekrendezvény volt. Bár a gyermeknaphoz kapcsolódva nyitotta meg kapuit a katasztrófavédelem, idén is készültek felnőtteknek szóló bemutatókkal, interaktív programokkal a befogadó laktanyák.

Monszunszerű esőben teljesített a HUNOR 2024. május 24.

Megfelelt az ENSZ INSARAG irányelveknek és a módszertani követelményeknek a HUNOR mentőszervezet az előminősítésen.

Finisben az idei alkotópályázat 2024. május 23.

Május 23-án elbírálták az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma közös pályázatának pályaműveit.

Idén is pályázhatnak az önkormányzati tűzoltóságok 2024. május 22.

A központi költségvetés idén is támogatást biztosít az önkormányzati tűzoltóságok fejlesztésére, a rendelkezésre álló 225 millió forint felosztására a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatot írt ki.

Megkezdődött a HUNOR mentőszervezet előminősítése 2024. május 22.

Harminchat órás gyakorlat keretében bizonyítja a HUNOR mentőszervezet az ENSZ INSARAG irányelvek szerinti módszertani felkészültségét. Az előminősítés a szeptemberi újraminősítés legfontosabb mérföldköve.

32 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés 2024. május 21.

A héten 11 vármegyében, csaknem 32 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés. Komárom térségében, Baranya vármegyében és Csongrád-Csanád vármegyében biológiai lárvagyérítés várható. Komáromnál és Baranyában a földről juttatják ki a lárvákat elpusztító természetes szert, míg Csongrád-Csanád vármegyében repülőről, granulátum formában szórják ki a fehérjetartalmú készítményt.

Idős férfi halt meg Bátaszéken 2024. május 21.

Kedden hajnalban kigyulladt egy száz négyzetméteres családi ház egyik húsz négyzetméteres szobája Bátaszéken, az Őz utcában. Tizenhét tűzoltó öt technikai eszközzel fékezte meg a lángokat. Az egységek átvizsgálták az épületet, eközben a lakás egy másik helyiségében egy idős embert találtak, akinek az életén már nem lehetett segíteni. Az egész lakás füsttel telítődött, feltehetően füstmérgezés okozta az idős ember halálát.

Eltűnt emberek után kutatnak a Dunán 2024. május 19.

A Pest vármegyei fő- és műveletirányító ügyeletre szombaton 23.19 órakor a mentőszolgálattól érkezett a bejelentés, hogy Verőce térségében egy kishajó balesetet szenvedett, valószínűleg egy másik járművel ütközött. A járműben többen utaztak, köztük egy férfi, aki a partra jutott, a sérültet az út mellett találták meg. A tőle kapott információk alapján kezdődött meg a túlélők keresése.

Áldozatot követelt egy dombóvári lakástűz 2024. május 18.

Szombat reggel érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Dombóváron kigyulladt egy lakás.

Nemzetközi tanfolyam külföldi trénerekkel 2024. május 17.

Harmadik ENSZ INSARAG Irányelv szerinti újraminősítésére készül a HUNOR mentőszervezet, amelynek keretében külföldi szakértők bevonásával INSARAG Koordinációs és Irányítási Rendszer (ICMS) tanfolyamot tartottak a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon.

Idén is megnyílnak a szertárkapuk 2024. május 17.

Sokak számára ismerős rendezvény a Nyitott szertárkapuk programsorozat. A gyermeknaphoz kapcsolódó eseményt rendszerint országszerte nagy várakozás előzi meg. Idén május 26-án, azaz a hónap utolsó vasárnapján várják a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok azokat a családokat, amelyek szívesen barangolnának a tűzoltólaktanyák szertárkapuin belül.