Hírek aloldal fejlécképe

Szervezeti hírek

Halálos szén-monoxid-mérgezés Baján 2022. szeptember 30.

Csütörtökön késő este érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint feltehetően szén-monoxid-mérgezés történt Baján, a Mazsola utcában. A bajai tűzoltók légzőkészülékben, szén-monoxid-mérővel hatoltak be a családi házba, ahol kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. A szén-monoxid nagy valószínűséggel a fürdőszobában lévő gázbojler hibás működése miatt keletkezett. A családi házban három ember tartózkodott, egyikőjük életét már nem lehetett megmenteni, a másik két embernek nem esett baja.

II. Iparbiztonsági és katasztrófavédelmi hatósági kutatások 2022. szeptember 29.

Ezzel a címmel zajlott hibrid tudományos konferencia szeptember 29-én a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács szervezésében. A rendezvényen a veszélyes üzemekkel, létfontosságú rendszerelemekkel, városi árvízi kockázattal, veszélyes áruk csomagolásával, a katasztrófavédelem hatósági feladataival kapcsolatban hangzottak el előadások.

Ülésezett a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság 2022. szeptember 29.

Szeptember 29-én online videokonferencia keretében tartotta meg éves rendes ülését a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság. A 2014 decemberében megalakult testület jogszabályban meghatározott feladata, hogy olyan tűzvédelmi műszaki irányelveket dolgozzon ki, amelyek segítik a tervezőket, kivitelezőket, üzemeltetőket az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) tűzvédelmi követelményeinek teljesítésében. A bizottságban mindazon szakterületek és szakmai szervezetek képviseltetik magukat, amelyek érintettek a megoldások (irányelvek) kidolgozásában

Halálos tűz Drávaszabolcson 2022. szeptember 27.

Kedden kora délután érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint a Baranya megyei Drávaszabolcson egy ideje nem láttak egy embert a munkatársai. A siklósi tűzoltók vonultak a Lengyári lakótelepen lévő sorházhoz. A lakásban a tűzoltók egy holttestet és egy már kialudt, nagyjából három négyzetméterre kiterjedt tűz nyomait találták. A lakásban egy kanapé és egy szék égett korábban, tűzoltói beavatkozásra azonban már nem volt szükség. A tűz keletkezésének okát a katasztrófavédelem vizsgálja.

Véget ért a Biztonság Hete 2022. szeptember 26.

A Magyar Biztosítók Szövetsége, az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága társszervezésben 2022-ben már a hatodik alkalommal tartotta meg a Biztonság Hete programsorozatot szerte az országban. Szeptember 19-24. között több tucat helyszínen számos együttműködő szervezet – közte a katasztrófavédelem – jelent meg közlekedésbiztonsági, vagy az általános biztonsági – például tűzvédelmi – ismereteket erősítő programokkal.

Elismerések, elsőtiszti kinevezések 2022. szeptember 21.

A hagyományokat követve a havi rendszerességgel megtartott igazgatói értekezlethez kapcsolódva a nyári hónapokban és szeptemberben is elismerést vehetnek át azok a kollegák, akik szabadnapjukon vagy egy-egy beavatkozás során mutatott gyors helyzetfelismerő képességükkel, bátorságukkal életeket vagy anyagi javakat mentettek meg. A katasztrófavédelem főigazgatója azokat is köszönti, akik kerek születésnapjukat ünneplik. Szeptemberben elsőtiszti kinevezésekre is sor került. Az érintettek a kinevezést és az elismerést megyéjükben veszik majd át.

Hatodik alkalommal Biztonság Hete 2022. szeptember 19.

Szeptember 19-én megkezdődött a Biztonság Hete rendezvénysorozat. Az országos program nyitóeseménye az a sajtótájékoztató volt, amelyet hétfő délelőtt tartottak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A Magyar Biztosítók Szövetsége által hat évvel ezelőtt kezdeményezett rendezvényhez a kezdetektől csatlakozott a katasztrófavédelem is.

Új eszközök és programok a hivatásos és önkormányzati tűzoltóságok műveletirányításában 2022. szeptember 16.

Megkezdődött a KEHOP-1.6.0-15-2022-00029 azonosítószámú, Hivatásos és önkormányzati tűzoltóságok műveletirányítási tevékenységének hatékonyságnövelése elnevezésű uniós projekt. A projekt keretében a katasztrófavédelem új eszközök és programok beszerzését, valamint azok alkalmazási feltételeinek megteremtését tervezi. A projekt az Európai Unió 1 milliárd 125 millió forintos vissza nem térítendő támogatásából, a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Kidőlt fákkal, elektromos eredetű lakástűzzel és feszültség alatt lévő járművel is megküzdenek 2022. szeptember 14.

Áramhálózati veszélyhelyzetek kezelésére képezik a tűzoltásvezetőket az E.ON szigetvári tanpályáján. Az áramhálózati veszélyhelyzeteket demonstráló tan- és gyakorlópályán szeptember végéig az ország több mint négyszáz hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltójának gyakorlati képzése történik meg, ők a tűzoltási és műszaki mentési feladatokat életszerű helyzetben gyakorolhatják.

Halálos tűz Himesházán 2022. szeptember 13.

Kedden délután érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint tűz keletkezett a Baranya megyei Himesháza egyik családi házában. Három járművel tizenegy tűzoltó vonult a helyszínre. A Kossuth Lajos utcai parasztház egyik szobájában bútorok és szemét égett négy négyzetméteren. Az egységek néhány perc alatt megfékezték a lángokat, azonban az oltási munkálatok közben egy holttestet találtak.

A hetedik helyen végzett a magyar csapat 2022. szeptember 12.

A huszonnégy induló között a hetedik helyen végzett a HUNOR kötéltechnikai szakembereiből álló csapat a Belgiumban szeptember 7-10-e között megrendezett Grimpday kötéltechnikai világversenyen. A magyarok emellett hazahozták a legvagányabb csapatnak járó különdíjat is.

Halálos tűzeset Szegeden 2022. szeptember 10.

Szombat reggel hat órakor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Szegeden kigyulladt egy hétvégi ház. Három járművel tizenegy tűzoltó vonult a Vadrózsa soron lévő épülethez. A hatvan négyzetméteres faszerkezetű hétvégi ház teljes terjedelmében égett. A tűzoltók a ház udvarán egy sérültet, az épületben oltás közben pedig egy holttestet találtak.