Hírek aloldal fejlécképe

Szervezeti hírek

Erősödött a szúnyogártalom – 85 ezer hektáron kell beavatkozni 2023. május 30.

A nyugati és középső országrészben a folyókon levonult árhullám miatt jelentős méretű szúnyogtenyészőhelyek jöttek létre. A vízpartokon a szúnyogok tömeges jelenléte érzékelhető, szaporodásukat a meleg időjárás segíti. A katasztrófavédelem regionálisan szervez kezeléseket, a vizes élőhelyeken lárvák elleni biológiai módszerrel védekeznek, a lakóövezetekben lévő kifejlett szúnyogokat permetezéssel gyérítik.

Újabb földrengés volt Romániában 2023. május 29.

Arad közelében regisztrálták a 3,4-es erősségű földmozgást.

Nyitott szertárkapuk 2023. május 28.

Négyszázhat helyszínen várta a gyerekeket a katasztrófavédelem gyereknapon. A Nyitott szertárkapuk programjai országszerte népszerűek voltak, valamennyi helyszínen rengetegen éltek az évente egyszer adódó lehetőséggel, hogy betekintést nyerjenek a tűzoltólaktanyák életébe.

III. Vízminőség-védelmi kárelhárítási gyakorlat 2023. május 26.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Vízügyi Főigazgatóság közös szervezésében, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság közreműködésével május 26-án harmadik alkalommal tartottak országos vízminőség-védelmi kárelhárítási gyakorlatot.

Búvárképzéssel folytatódik a katasztrófavédelem egyik legösszetettebb projektje 2023. május 26.

Speciális árvízi, valamint erdő- és avartüzek oltására alkalmas mentőegységek jöhetnek létre a KEHOP-1.6.0-15-2016-00021 azonosító számú, „EU polgári védelmi komplex modulok létrehozása, fejlesztése” elnevezésű projekt keretében. A projekt részeként május 26-án egy képzés zajlott, amelynek Baja adott helyet.

Szakmai ismeretek a tűzoltóságoknak 2023. május 25.

Az önkormányzati és a létesítményi tűzoltóságok, valamint az önkéntes tűzoltó egyesületek parancsnokainak tartott online továbbképzést május 24-én és 25-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelősége.

Tudományos interdiszciplináris pályázat 2023. május 25.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Katasztrófavédelmi Tudományos Tanácsa (KTT) olyan pályamunkák elkészítését várja, amelyek a tűzoltóság, a polgári védelem és az iparbiztonság szakterületének gyakorlati kérdéseivel és problémáival foglalkoznak.

Lépést tartva a felgyorsult világgal 2023. május 24.

Fővárosi és Megyei Iparbiztonsági Információs Központok kialakítása

Újabb földrengés volt Romániában 2023. május 23.

Békéscsabán is érezte a lakosság a 4,1-es erősségű földmozgást.

Ismét földrengés volt Romániában 2023. május 22.

Magyarország délkeleti részén a lakosság is érezte a 4,2-es erősségű földmozgást.

Földrengés volt Romániában 2023. május 22.

A 4,6-os erősségű földmozgást Békéscsaba térségében a lakosság is érzékelte.

Csaknem hetvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat a héten 2023. május 22.

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása, valamint a folyók magas vízszintje miatt rendkívül sok szúnyogtenyészőhely alakult ki az országban. A felmelegedő időben megkezdődött a kifejlett szúnyogok rajzása. A legtöbb vérszívóra a folyók és tavak mentén számíthatunk, de a visszamaradt pocsolyák is ideális élőhelyet biztosítanak számukra, így a vízpartoktól távolabb is jelentős ártalom alakulhat ki.