Hírek aloldal fejlécképe

Szervezeti hírek

A héten valamennyi pályázati támogatás célba ér 2023. december 08.

December 8-ig az ország valamennyi, az idei évben pályázatot benyújtott önkormányzati tűzoltó-parancsnoksága és önkéntes tűzoltó egyesülete, valamint mentőszervezete átveszi a központi költségvetésből neki megítélt támogatást. Ennek egy része ezúttal is pénzbeli, más részét természetben kapják meg. Előbbi már korábban megérkezett a tűzoltóságokhoz, a felszereléseket, eszközöket pedig a napokban vehetik át.

Halálos tűzeset Gerendáson 2023. december 07.

Csütörtökön kora délután érkezett a bejelentés a katasztrófavédelem ügyeletére, amely szerint Gerendáson egy holttestet és egy kialudt tűz nyomait találták meg. A Jókai utcában, egy nyolcvan négyzetméteres parasztház tíz négyzetméteres nyári konyhájában volt tűz. Egy hűtőszekrény, egy konyhaszekrény, egy sparhelt és ezek környezete égett. Az épületben egy idős nő vesztette életét. A tűzoltók hőkamerával átvizsgálták az épületet, tűzoltói beavatkozásra már nem volt szükség. A tűz keletkezési okát tűzvizsgálati eljárás során tárják fel.

Újabb tragikus tűzeset, ezúttal Bonyhádon 2023. december 06.

A hajnali kállói halálos tűzeset után nyolc órával ismét egy tragikus tűzesethez riasztották a tűzoltókat. Negyed tizenkettőkor érkezett a jelzés, amely szerint Bonyhádon, a Budai Nagy Antal utcában kigyulladt egy családi ház, amelyben valaki tartózkodik.

Halálos tűzeset Kállón 2023. december 06.

Hajnali negyed négykor érkezett a jelzés a katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletére, amely szerint kigyulladt egy épület Nógrád vármegyében, Kállón. A Rákóczi úton lévő családi ház ötvenhat négyzetméteres, lakóhelyiségként és tárolóként is szolgáló, különálló melléképülete égett teljes terjedelmében.

Decemberben is katasztrófavédelmi teszt 2023. december 05.

Elkészült az év utolsó tudáspróbája.

Áldozatot követelt a tűz Apcon 2023. december 03.

Advent első vasárnapján egy lakóház egyik szobájában keletkezett tűz Apc településen, a Sport utcában. A száz négyzetméteres lakóház egyik szobájában egy ágymelegítős matrac gyulladt ki. A tüzet a tűzoltók kiérkezése előtt a mentőszolgálat munkatársai oltották el. Amikor a hatvani hivatásos tűzoltók a helyszínre érkeztek, lángok már nem voltak, az egység átvizsgálta az épületet és átszellőztette a lakást. A tűz keletkezésekor az épületben egy ember tartózkodott, akinek a gyors beavatkozás ellenére sem lehetett már az életét megmenteni.

Jutalmazások a Magyar Tudomány Ünnepén 2023. december 01.

Egyebek közt az ágazati tudományos pályázatok díjait, valamint a tudományszervezői munkáért odaítélt Szabó András-érmeket és oklevelet is átadták azon a rendezvényen, amellyel lezárták a Magyar Tudomány Ünnepének belügyi fejezetét. A Belügyminisztérium márványaulájában megtartott találkozón a tárca tudományos tevékenységéhez kapcsolódó azon kutatók vettek részt, akik pályaművükkel figyelmet érdemeltek ki és jutalomban részesültek, valamint ott voltak azok a szakemberek is, akik tudományszervezési munkájukkal kiemelkedőt alkottak az elmúlt időszakban.

Nem kímélte az időjárás a gyakorlatozó HUNOR-egységet 2023. december 01.

Kíméletlenül zord időben teljesítették a feladatokat a HUNOR régi és új tagjai ezen a héten a hajdúszoboszlói romvárosban. A mentőszervezet újoncokat is befogadó gyakorlatán földrengést szimuláló körülmények között kellett megfelelnie a követelményeknek annak a tizennyolc új tagnak, akik pénteken esküvel is megerősítették elkötelezettségüket.

Hivatalosan is átadták a pápai laktanya felújított épületét 2023. december 01.

Ünnepélyes keretek között december elsején átadták a pápai tűzoltólaktanya felújított épületét. A város szívének közelében elhelyezkedő ingatlan a pápai hivatásos tűzoltó-parancsnokság mellett a katasztrófavédelmi kirendeltségnek is helyet ad. Az épület az energiaracionalizálási átalakításokat követően a kor elvárásainak megfelelő modern külsőt is kapott.

Gyertyagyújtás a katasztrófavédelemnél 2023. december 01.

Bensőséges ünnep keretében gyújtotta meg a főigazgató advent első gyertyáját a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság székházában. A négy gyertya a hit, a remény, az öröm és a szeretet jelképe, ezek jegyében hangzott el a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának ünnepi műsora is az állomány előtt.

Öt borsodi településsel bővül a katasztrófavédelem ellátási területe 2023. december 01.

Az év utolsó hónapjában összesen öt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei település kerül át a katasztrófavédelem kéményseprőipari ellátási területéhez. Bózsva, Füzérkomlós, Hollóháza, Nyíri és Pusztafalu mintegy 1250 kéményének tisztítását és rendszeres időszaki ellenőrzését december másodikától a katasztrófavédelem kéményseprői végzik.

Nemzetközi Tudományos Konferencia 2023. december 01.

Immár hagyományosan több szervezet bevonásával, ezúttal a Magyar Tudomány Ünnepe 2023 záróeseményeként tartották meg november 30-án a Katasztrófák Csökkentésének Világnapja alkalmából szervezett nemzetközi tudományos konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus dísztermében.