Kitüntetettek aloldal fejlécképe

Kitüntetettek

A Magyar Érdemrend és Magyar Érdemkereszt a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenység elismerésére szolgál, magyar és külföldi állampolgároknak egyaránt adományozható. Az érdemrendeknek és az érdemkereszteknek polgári (zöld) és katonai (piros) tagozatuk van.

A Bátorságért Érdemjel a belügyminiszter által alapított és adományozott elismerésekről szóló 37/2012. (VIII.2.) BM rendelet 19. § (1) alapján a belügyminiszter irányítása alatt álló szerveknél foglalkoztatási jogviszonyban álló személyek részére, a kiemelkedő helytállás, különösen bátor, élete, testi épsége közvetlen veszélyeztetésével járó magatartás elismerésére adományozható. Különösen méltányolandó hősies, bátor helytállásért a belügyminiszter irányítása alatt álló szerveknél foglalkozatási jogviszonyban nem álló személyek részére is adományozató.

A Rendkívüli Helytállásért Érdemjel arany, ezüst és bronz fokozatát a belügyminiszter adományozza a természeti és ipari katasztrófák elhárítása, valamint a mentés során tanúsított kimagasló helytállás, illetve az azt elősegítő tevékenység elismerésére.

A hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél foglalkoztatási jogviszonyban álló személyt bátor és példaértékű helytállásáért, önfeláldozó magatartásáért a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója tárgyjutalomban részesítheti, mely címén „hősies helytállásért” megnevezésű oklevelet, valamint szalagkitűzőt és főigazgatói emléktárgyat adományoz.