Kitüntetettek aloldal fejlécképe

Kitüntetettek

A Magyar Érdemkereszt a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenység elismerésére szolgál, magyar és külföldi állampolgároknak egyaránt adományozható. Az érdemkeresztet a köztársasági elnök adományozza arany, ezüst és bronz fokozatban. Polgári (zöld) és katonai (piros) tagozata van.

A Bátorságért Érdemjel a belügyminiszter által alapított és adományozott elismerésekről szóló 37/2012. (VIII.2.) BM rendelet 19. § (1) alapján a belügyminiszter irányítása alatt álló szerveknél foglalkoztatási jogviszonyban álló személyek részére, a kiemelkedő helytállás, különösen bátor, élete, testi épsége közvetlen veszélyeztetésével járó magatartás elismerésére adományozható. Különösen méltányolandó hősies, bátor helytállásért a belügyminiszter irányítása alatt álló szerveknél foglalkozatási jogviszonyban nem álló személyek részére is adományozató.

A Rendkívüli Helytállásért Érdemjel arany, ezüst és bronz fokozatát a belügyminiszter adományozza a természeti és ipari katasztrófák elhárítása, valamint a mentés során tanúsított kimagasló helytállás, illetve az azt elősegítő tevékenység elismerésére.

A hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél foglalkoztatási jogviszonyban álló személyt bátor és példaértékű helytállásáért, önfeláldozó magatartásáért a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója tárgyjutalomban részesítheti, mely címén „hősies helytállásért” megnevezésű oklevelet, valamint szalagkitűzőt és főigazgatói emléktárgyat adományoz.