Tartalomjegyzék

Veszélyesáru-szállítási ellenőrök végeztek

2020. július 03.

Kilencedik alkalommal tartottak képzést katasztrófavédelmi szakemberek részére a veszélyes áruk belvízi szállításának ellenőrzésével kapcsolatos ismeretekről június 29. és július 2. között Pécelen, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban. A tanfolyamot a koronavírus miatt meghatározott szabályok figyelembe vételével bonyolították le.

A kurzuson résztvevők először a veszélyes áruk belvízi szállítására vonatkozó katasztrófavédelmi ellenőri képzés elméleti anyagát sajátították el. A gyakorlatorientált képzés első két napján a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoportjának szakoktatói ismertették a hatályos előírások formai és tartalmi jellegzetességeit, részletesen kitértek a jogszabályok értelmezésére, valamint elemezték a veszélyes áruk belvízi szállításának ellenőrzésével kapcsolatos előírásokat.

A képzés részeként megtartott gyakorlati foglalkozáson a friss ismereteket valós körülmények között tesztelhették a hallgatók a „Zöld Sziget” úszólétesítmény területén és a „CLARA” ellátó hajón, így közvetlen tapasztalatokat szerezhettek a belvízi folyami ellenőrzés sajátos szabályainak alkalmazásáról. Ennek keretében a hallgatók megfigyelhették egy személyszállító hajó üzemanyaggal történő kiszolgálását is.

A képzés negyedik napján Till Gábor tű. alezredes, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Mohácsi Katasztrófavédelmi Kirendeltségének iparbiztonsági felügyelője osztotta meg az ellenőrzési tapasztalatait a tanfolyam résztvevőivel.

Ezután kezdődött az írásbeli vizsga, amelyet a vizsgabizottság elnöke, Kozma Sándor tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság veszélyes szállítmányok főosztályának vezetője nyitott meg. A bizottságot az oktatási központ három tanára, Kurtán Attila tű. őrnagy, Antal Ferenc tű. alezredes és Korbély Barbara tű. százados, valamint a tanulmányi osztályt képviselő Orbán Judit tű. százados alkotta.

Az írásbeli megméretés harminc tesztkérdésből állt, ezen kívül egy hatósági esettanulmányt is ki kellett dolgozniuk a hallgatóknak a rendelkezésre álló 120 perc alatt. Az eredményes vizsga után a tanfolyam tizennégy résztvevője átvehette bizonyítványát Pécelen.

Fotó: BM OKF KOK