Online konferencia a kritikus infrastruktúrák védelméről

2020. november 20. 07:44

November 19-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság online konferenciát rendezett „Kritikus Infrastruktúrák Védelme Hatósági Fórum” címmel, amelyen az ágazati kijelölő hatóságok mellett a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Black Cell Magyarország Kft. munkatársai előadóként, a biztonsági összekötők és véleménynyilvánító szervek pedig hallgatóként vettek részt.

A virtuális térben megrendezett szakmai nap célja a július 1-jén és az azt követően hatályba lépett jogszabályi változások feldolgozása, a társhatóságokkal történő együttműködés tartalmi és formai kereteinek áttekintése, valamint az általános és ágazati aktualitások megismerése volt a létfontosságú rendszerek, létesítmények védelmének erősítése érdekében.

A konferencia előadói bemutatták a Magyarországon 2020. március 11-i hatállyal elrendelt és június 18-ig fenntartott veszélyhelyzet idején érvényben lévő szabályrendszer sajátosságait, valamint az átfogó jogszabály-módosítások eredményeit. A jogszabály-módosítások legfontosabb célja a magyarországi kritikus infrastruktúrák folyamatos és stabil működésének, illetve a létfontosságú rendszerelemek és szolgáltatások biztonságának erősítése.

Az online konferencia résztvevői külön napirendi pontot szenteltek az üzemeltetői biztonsági tervekre vonatkozó új követelményrendszer ismertetésének és az új kockázatelemzési, illetve kockázatértékelési módszertan bemutatásának.

Ismertették továbbá azoknak a komplex gyakorlatoknak a rendjét is, amelyek során az üzemeltetők és a hatóságok 2021-től a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koordinációja mellett gyakorolják az üzemeltetői biztonsági tervben megjelölt szervezeti és eszközrendszert, valamint tesztelik az információ- és hálózatbiztonsági ellenálló-képességet. A gyakorlatokkal fejleszteni lehet a rendkívüli eseményekre való reagálás képességét. A résztvevők abban is egyetértettek, hogy a minden korábbinál hatékonyabb együttműködés a közös felkészülések, komplex ellenőrzések és komplex gyakorlatok útján valósul meg. 

Fotó: BM OKF archívum