Ülésezett a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság

2020. december 03. 15:23

Online videokonferencia keretében tartotta meg éves rendes ülését a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság december harmadikán. A hat évvel ezelőtt megalakult testület jogszabályban meghatározott feladata, hogy olyan tűzvédelmi műszaki irányelveket dolgozzon ki, amelyek segítik a tervezőket, kivitelezőket, üzemeltetőket az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tűzvédelmi követelményeinek teljesítésében.

A bizottság ülésén személyesen jelen volt dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság elnöke, valamint Badonszki Csaba tű. alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzvédelmi főosztályának helyettes vezetője, a tűzmegelőzési főosztályt Péter András tű. alezredes, főosztályvezető és Wagner Károly tű. alezredes képviselte. 

A bizottságban mindazon szakterületek és szakmai szervezetek képviseltetik magukat, amelyek érintettek a megoldások (irányelvek) kidolgozásában. Tagja a szakmai bizottságnak a Magyar Építész Kamara, a Magyar Mérnöki Kamara, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet Tűzvédelmi és Mentésirányítási Tanszéke, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ, a Magyar Szabványügyi Testület, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft., valamint az Országos Atomenergia Hivatal egy-egy képviselője.

A csütörtöki ülést Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő, a bizottság elnöke nyitotta meg, hangsúlyozva a bizottságban folyó munka fontosságát. Ezt követően ismertette az ülés napirendi pontjait, majd tájékoztatást adott a tűzvédelmi műszaki irányelvek felülvizsgálatához kapcsolódóan idén eddig elvégzett munkafolyamatokról, és szólt a 2021-re tervezett feladatokról.

Badonszki Csaba főosztályvezető-helyettes elmondta, hogy 2020 első félévében a tűzterjedés elleni, a másodikban pedig a robbanás elleni védelemről szóló irányelv módosítása, illetve bővítése készült el és jelent meg. Az Építmények és szabadterek használata elnevezésű irányelvet viszont később adják ki, várhatóan az Országos Tűzvédelmi Szabályzat használati fejezetének átdolgozása után. Mindezeken túl az év második felében elkészült a tűzvédelmi műszaki irányelvek beválás-vizsgálata, amellyel kapcsolatban több mint négyszáz észrevétel érkezett. A munkacsoportok a javaslatokat, észrevételeket véleményezik és javaslatot tesznek a megoldások elfogadására, valamint az adott irányelv módosítására.

Ezután Bérczi László ismertette a bizottság jövő évre tervezett feladatait. Az első félévben két meglévő irányelv – a felülvizsgálatról és karbantartásról, valamint a kiürítésről szóló – bővítése várható, a második félévben pedig a rendeltetéssel összefüggő megoldások témakörében készül egy új irányelv. Az ülést a bizottság elnöke zárta be, megköszönve a munkabizottsági tagok egész évi munkáját.

Az irányelvek elérhetőek a főigazgatóság honlapján.