Jelentés Adanából

2023. február 17. 10:58

A veszélyhelyzeti egészségügyi csapatok WHO (Egészségügyi Világszervezet) koordinációjában működik közre teljes munkaidőben a mai naptól a katasztrófavédelem Törökországban dolgozó logisztikusa. Ábrahám Márton tűzoltó alezredes, a BM OKF nemzetközi főosztályának helyettes vezetője az adanai központban dolgozik jelenleg.

Az alezredes tegnap a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársaival egyeztetett. Ábrahám Mártont arról tájékoztatta a szolgálat, hogy tervezetten jövő hét közepéig helyzetfelmérést végeznek a katasztrófa sújtotta térségben, valamint több tonna segélyszállítmányt juttatnak el Hatay-régióba egy kistelepülésre.  A logisztikus szakember információkkal segíti a szolgálatot missziójában, ők pedig rendszeres időközönként tájékoztatják őt hollétükről és aktivitásaikról.

Ábrahám Márton egyeztetett a WHO koordinátorával is, ezáltal bekapcsolódott a szervezet és a kormányzati szervek közötti munkába, ami a csapatok részéről felmerülő logisztikai igények, szükségletek és problémák kezelését jelenti. 

Nuran Higgins, a WHO adanai koordinátora az alezredest arról tájékoztatta, hogy az adanai állomás mellett további egy állomásuk üzemel Gazientepben, amely elsősorban a határon átnyúló szíriai segítségnyújtást, valamint a térségben működő csapatok munkáját koordinálja.  

Ábrahám Márton tű. alezredes február 11-e óta tevékenykedik a földrengés sújtotta Törökországban. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által felajánlott szakértőt másodmagával tíz ember közül választották ki.