Árvízvédelmi felkészítés

2023. február 23. 14:11

A vizek kártételei elleni felkészülés, az ágazati szereplők feladatai, és az érintett szervezetek stratégiája volt napirenden azon a jelenléti és online konferencián, amelyet február 23-án tartott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

„A víz nem ellenségünk!” – dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő szavainak értelmében az árvízvédelmi felkészülés nemcsak a víz pusztító erejének megfékezéséről, hanem az ágazatok és valamennyi érintett szerv közös munkájáról, valamint a vízgazdálkodásban érdekelt szervek közös és egyéni stratégiájáról szól. 

A fórumot megnyitó dr. Bónyai Eszter tű. ezredes, tervezési és védelmi igazgatási főosztályvezető áttekintette az elmúlt év legfontosabb katasztrófavédelmi mozzanatait, miközben kitért arra, hogy 2022 aszályos időszakát az elmúlt száz év második legcsapadékosabb hónapja, 2023 januárja követte, az év elején az országos átlag több mint 250 százaléka hullott le csapadék formájában. Az ezredes beszélt arról, hogy a veszélyelhárítási tervek és a szakmai anyagok átdolgozásának új irányt adott az az uniós elvárás, amely az ellenállóképesség fokozását helyezi a középpontba. 

A tanácskozás résztvevői ezt követően megismerhették a tűzoltósági, vízügyi, rendőrségi, honvédségi és vasúti igazgatással kapcsolatos feladatrendszert, a szervezetek képviselői felvázolták, hogy az árvízi védekezés során milyen erőket mozgósítanak, és mely feltételek mellett végzik el a rájuk kiszabott, vagy általuk vállalt munkát. 

Végezetül Tóth Ferenc felhívta a figyelmet a naprakészen tartott és folyamatosan frissítendő kockázati helyszínek adatbázisára, mint elmondta, összehangolt és egymást ismerő rendszerek működtetése a kulcs ahhoz, hogy az árvízi védekezésre történő felkészülés, illetve szükség esetén a védekezés hatékony legyen.  

Fotó: Szőke Péter BM OKF