Országos tömeges mentési gyakorlat

2023. március 22. 12:29

Öt ágazat tizenkét szervezete részvételével országos tömeges mentési és sérültellátási gyakorlatot szervezett szerdán a Belügyminisztérium a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban. A művelet során a mentésben résztvevő szervek egy szimulált tömegszerencsétlenségen keresztül gyakorolták a tömeges sérülést okozó esemény következményeinek kezelését, az együttműködést, illetve felmérték a mentéshez, sérültellátáshoz szükséges eszközök, erők rendelkezésre állását.

A belügyi, egészségügyi, honvédelmi, közlekedési, valamint a meteorológiai ágazat együttműködésére épült a szerdai országos tömeges mentési és sérültellátási gyakorlat – tájékoztatott dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság polgári védelmi főfelügyelője, a gyakorlat vezetője. A tábornok kiemelte: egy tömeges esemény kapcsán a legfontosabb a helyszín feltérképezése és biztosítása, a szükséges mentési erők és eszközök mozgósítása, a mentett személyek ellátáshoz juttatása és biztonságos elhelyezése, a további káresemények megelőzése, valamint a logisztikai feladatok megszervezése. Dr. Csapó Gábor rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság közterületi és őrszolgálati osztályvezetője azokat a feladatokat vázolta fel, amelyek egy tömeges-eseménykezelés kapcsán a rendőrségre hárulnak. A mentőknél, a mentésirányításnál jelentkező többletfeladatokról már az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, dr. Csató Gábor beszélt. Az országos tömeges mentési törzsvezetési gyakorlat sajtótájékoztatóján kiemelték: a sérültek osztályozását követően az egészségügyi ágazatra is több szervezési és ellátási feladat hárul, amely nemcsak a betegek elhelyezését foglalja magába – tájékoztatott dr. Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság helyettes vezetője.

A szerdai gyakorlat feltételezése szerint a Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonalon és a 4-es főút találkozásánál két ellenkező irányba haladó InterCity vonat ütközött össze. A két vonaton összesen kilencszáz ember utazott, a vasútvonal feletti felüljárón haladó járművekben pedig további száz ember tartózkodott. A sérültek nagy száma egészségügyi válsághelyzet kihirdetését tette szükségessé, a helyszíntől távolabb eső egészségügyi intézményeket is be kellett vonni, valamint a mentési erőket is át kellett csoportosítani. A sérültek gyűjtőpontokra szállításába az Országos Mentőszolgálat mellett a Magyar Honvédség is bekapcsolódott, az ellátásukat önkéntes orvosok, ápoló is segítették. 

A gyakorlat részeként meg kellett szervezni a sérültek ellátása és kórházba szállítása mellett az utasok továbbszállítását is, őket a MÁV szerelvényeivel, a Volánbusz Zrt., a Magyar Honvédség és a katasztrófavédelem buszaival vitték el a helyszínről, amelynek biztosításában a polgárőrség is részt vett. 

A szerdai gyakorlat működésébe betekintést nyerhettek a sajtó munkatársai is. A Belügyminisztérium Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központjában az irányító törzs munkáját láthatták, emellett pedig az egyes külső helyszínek kameraképeit is megtekinthették a résztvevők. 

Az országos tömeges mentési gyakorlat nem korlátozódott a Belügyminisztériumra, az eseményhez több helyszín is csatlakozott, az operatív törzs koordinálása mellett az Országos Mentőszolgálat, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Kórházi Főigazgatóság, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Honvédelmi Minisztérium, az Építési és Közlekedési Minisztérium, a MÁV Magyar Államvasutak Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Volán Egyesülés / VOLÁNBUSZ Zrt. és az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei tevékenykedtek.