Finisben az idei alkotópályázat

2024. május 23. 13:02

Május 23-án elbírálták az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma közös pályázatának pályaműveit.

Évente egyszer színes tárlattá változik a katasztrófavédelem székházának Széchenyi-Wesselényi terme. Ilyenkor az alkotói pályázat előzsűrizett munkáit értő ítészek veszik még egyszer górcső alá, hogy kiválasszák a legjobbakat közülük. 

A pályázat célja az volt, hogy az iskolások kreatív alkotásokon keresztül mutassák be a tűzvédelem fontosságát, a lakástüzek megelőzésének lehetőségeit, vagy a tűzoltó hagyományokat. A gyerekek két téma közül választhattak: „A füstérzékelő életet menthet” tematika már ismert lehetett a fiatal alkotók körében, viszont a „Gróf Széchenyi Ödön élete és munkássága” kérdéskör a magyar-török kulturális évadhoz kapcsolódóan került napirendre.

Országosan összesen 3187 pályamű érkezett, ebből 2928 a „Füstérzékelő életet menthet”, 259 pedig a „Gróf Széchenyi Ödön élete és munkássága” témakörben. Ez utóbbi számos portrét, novellát és verset ihletett, az alkotásokon érezhető volt, hogy a gyerekek számára is értéket képviselt a nagy előd, a „tűzpasa” munkássága. E különleges téma apropóján a bíráló bizottság tagjai közé invitálták Mustafa Aydogdut, a Yunus Emre Török Kulturális Intézet igazgatóját is, aki örömmel tett eleget ennek a felkérésnek. 

Hogy mely alkotásokra esett a választása, arról a hagyomány szerint júniusban, ünnepélyes keretek között szerezhetnek tudomást az érintettek. 

Az az iskola, amelyből országosan az iskola teljes létszámához viszonyítva a legtöbb pályázatot nyújtották be, elnyeri a „Legkreatívabb iskola 2024” címet, amely együtt jár a tűzoltóság intézményben tartandó bemutatójával (füstsátor, tálcatűzoltás, olajtűzoltás, roncsvágás) és egy rendhagyó tűzvédelmi oktatással. 

Az országos díjátadón, azaz június 14-én, Budapesten derül majd ki, hogy mely alkotások emelkednek ki a több mint háromezer pályaműből.