A Duna mentén és a Dunántúlon kell intenzíven védekezni

2023. július 03. 09:46

Az elmúlt hetekben a lárvák biológiai módszerrel történő gyérítése mellett az ország számos területén szervezett csípőszúnyog-gyérítésre is szükség volt. A már kifejlett szúnyogok ellen a településeken belül, földi permetezéssel védekeznek. A legtöbb térségben úgynevezett ULV eljárást alkalmaznak, amely során a gépjárműre szerelt berendezés apró cseppekre bontja a készítményt, amelyből alig több mint fél litert juttatnak ki hektáronként. A technológia a közlekedést nem zavarja érdemben, mivel a keletkező permetfelhő csak kis mértékben észlelhető, szemben a ritkábban használt melegködös eljárással.

A következő napokban tizenegy vármegyében, 358 településen lesz szúnyoggyérítés. A héten a Duna mentén a Szigetközben, a Dunakanyar településein, Mohácson és a környező falvakban végeznek földi gyérítéseket. A Dunántúlon Csorna környékén, Tatán, Baranya, Tolna és Zala vármegye számos településén, továbbá Szolnok térségében lehet majd találkozni a permetezést végző járművekkel. Ahogy a biológiai lárvagyérítésnek, úgy a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazott módszereknek is vannak korlátai, a természetben teljes szúnyogmentesség nem érhető el. A kezelések célja a vérszívók számának elfogadható szintre csökkentése, ezáltal a lakóterületeken az életminőség javítása.

Számos szúnyogfaj kifejezetten emberközeli életmódot folytat, a rovarok az esős időszakokat követően jelennek meg nagy számban a lakókörnyezetünkben. A lakosság is sokat tehet az élőhelyeik felszámolásáért, a ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített tájékoztatót, amely az alábbi linkeken érhető el:

 Lakossági tájékoztató a szúnyogok elleni védekezésről

Heti program

Gyakori kérdések

Fotó: Szőke Péter BM OKF