Kilencedik alkalommal ünnepeltek együtt a tűzoltók és a rendőrök

2019. április 27. 20:12

Kegyeibe fogadta az időjárás az idei tűzoltómajálist: a rendőrséggel immár évek óta közös rendezvényre számosan látogattak ki. A Városligetben különféle bemutatók, zenés, táncos előadások várták az érdeklődőket.

Minthogy a tűzoltók életében fontos dolog a hagyomány, a majális is évek óta változatlan módon, a tűzoltógépjárművek felvonulásával kezdődik. A régi, kevésbé régi és új szerek stílusosan a Flórián térről indulva a Bem rakparton végighaladva, a Lánchídon át az Andrássy útról érték el a Hősök terét, majd érkeztek meg a Városligetbe. A Hősök terétől a felvonulást a Katasztrófavédelem Központi Zenekara kísérte.

 

A hivatalos megnyitót megelőzően a rendőrség és a katasztrófavédelem vezetői előtt mások között Palotai Zsolt Gábor tűzoltó ezredes, a Főváros Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese is pohárköszöntőt mondott. Az ezredes beszédében kiemelte a két szervezet közötti folyamatos együttműködés fontosságát, példaértékűnek nevezte például a IX. kerületi Ráday utcában történt kollégiumi tűzesetnél végzett közös munkát. Az igazgatóhelyettes mindemellett megemlítette, az idei esztendő a „bombák éve”, hiszen az utóbbi hónapokban az építkezések közben számos alkalommal találtak második világháború bombákat, amelyek eltávolításánál szintén elengedhetetlenül szükséges a két szervezet együttműködése.

 

A rendezvény megnyitójának helyet adó nagyszínpadnál a Készenléti Rendőrség Zenekara és a tűzoltózenekar adott térzenei műsort. A majálist Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és dr. Terdik Tamás rendőr dandártábornok, budapesti rendőrfőkapitány nyitotta meg. Varga Ferenc elmondta, kilencedik alkalommal rendezik meg közösen ezt a rendezvényt, így elmondható, hogy a hagyományteremtő szándék sikeres lett. Az esemény célkitűzése ugyanakkor nem változott; ünnepelni a két hivatás nagyszerűségét, és ami legfontosabb, együtt ünnepelni az aktív állománnyal és a nyugállományú kollégákkal, a társ- és együttműködő szervezetekkel. Együtt ünnepelni az állampolgárokkal, akik védelmére tettek esküt a szervezetben dolgozók. A másik nagyon fontos célkitűzés a fiatal generáció megszólítása, hiszen egyszer majd belőlük lesznek a jövő tűzoltói és rendőrei.    

 

A Városligetbe kilátogatókat az úgynevezett Tűzoltó-réten és a Rendőr-réten is számos program várta. A tűzoltóknál interaktív gyermekműsor szórakoztatta a kicsiket és nagyokat, fellépett a Budapest-Zugló Majorette csoport és a HAHÓ zenekar, bűvész kápráztatta el a közönséget, zenélt a Napvirág Zenekar is. És mert a tűzoltónap nem telhet el szakmai bemutatók nélkül, a fővárosi tűzoltók és a HUNOR hivatásos mentőszervezet is betekintést nyújtott képességeibe. Előbbiek műszaki mentési bemutatót tartottak, az érdeklődők megnézhették, mi minden teendőjük van, és hogyan járnak el a tűzoltók egy karambolnál. A bemutatón azt is szemléltették, miképp stabilizálják a sérültet, hogyan szerelik fel a légzsákmentesítőt, milyen eszközökkel szabadítják ki az autóba szorult utast. A HUNOR tagjai azt mutatták be, hogyan kell különféle eszközökkel megtámasztani egy házat, megfúrtak egy betonkockát, bemutatkozott a kutatókamera, a közönség megismerkedhetett a csapat kötéltechnikai képességével és természetesen a négylábú segítők, a mentőkutyák is bizonyították tudásukat. Bemutatójuk alatt azt szemléltették, hogyan mentenek ki egy völgyben álló házból egy sérültet, akit végül kötélpályán juttatnak el a hegyekbe, ahol a sérült megfelelő orvosi ellátást kap.  

 

A kínálat ezzel még távolról sem teljes, hiszen a Tűzoltó-réten a katasztrófavédelem kéményseprői is bemutatták feladataikat, mellettük a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és a kutatóintézet is betekintést nyújtott az életébe, különféle felszereléseket, védőeszközöket gyártó vállalkozások is elhozták termékeiket. A kalandvágyó vendégek kipróbálhatták a füstsátrat, olthattak tálcatüzet, a kisebbek mehettek egy kört a legendás tűzoltó Trabanttal, de volt ugrálóvár, védőruhában való fotózkodás és tűzszerész-bemutató is, és némi sétával az érdeklődők megnézhették azt is, mit csinálnak éppen az országos katasztrófavédelmi ifjúsági verseny döntősei. A látogatók között hagyományosan ott volt dr. Pintér Sándor belügyminiszter, aki szokásához híven végigjárta a különféle helyszíneket és mindenhol elbeszélgetett a tűzoltókkal. Az egész napos program végén Tolvai Renáta adott koncertet a népes közönség előtt, a rendezvényt pedig – szintén hagyományosan – a Flórián Band nagy sikerű műsora zárta.