Hamarosan indul a mobilgátprojekt

2012. szeptember 17. 12:44

Októberben kezdődik és 21 hónapon keresztül tart a Svájci-Magyar Együttműködési Program megvalósítása. A svájci partner és a program hazai nemzeti koordinációs egysége, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség július 10-én írta alá a projektmegállapodásokat.

A pilot projekt általános célja az árvizekkel szemben történő védekezési képesség növelése, és ennek révén a lakosság életének és az anyagi javak hatékonyabb védelme. A pilot projekt elsődleges célja egy körülbelül tíz kilométer hosszú és legalább 75 centiméter magas, árvíz elleni védelmet biztosító, vízzel feltölthető tömlős mobilgát beszerzése és a mobilgátak bevetésének és használatának magas szinten történő elsajátítása.
 
A vízzel feltölthető tömlős mobilgát hatékony védelmet nyújt a hirtelen kialakuló árvizek ellen, de alkalmas a lassú lefolyású árvizeknél szükséges szakaszvédekezésre és a mentőerők tehermentesítésére is. Rendkívül gyorsan bevethető, alkalmazásához kevés emberre van szükség, rögzítés nélkül használható homokon, füvön, kavicson, zúzott kövön, aszfalton, betonon. Alkalmazható bel- és külterületen, tárolása egyszerű, könnyen szállítható, és ami különösen fontos, környezetbarát, használata során nem keletkezik veszélyes hulladék. A mobilgátak hosszú ideje számítanak rendszeresen alkalmazott és megbízható védekezési eszköznek Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban. A mobilgát gyors védelmet jelent nehezen megközelíthető, rossz közlekedési infrastruktúrával rendelkező településeken is, hiszen működtetéséhez nincs szükség jelentős emberi erőkre, illetve eszközökre, emellett jól kiegészíti a homokzsákkal történő védekezést.
 
A projekt előkészítésében és a pályázati anyag összeállításában jelentős szerepet vállalt a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ.
 
 
 
A projekt adatai
Pályázati azonosító: SH/2/2/3
Projekt végrehajtó: Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Projekt címe: Mobilgátas védekezés az árvízzel sújtott területeken
Támogatási összeg: 3.007.097 CHF
Önerő: 530.665 CHF
Támogatási intenzitás: 85%
Megvalósítás: 2012. október – 2014. június
 
 
+ NFÜ és program logo hiperhivatkozással
 
Katasztrófavédelem