Megalakult az Országos Tűzmegelőzési Bizottság

2012. október 30. 18:20

Az erről szóló együttműködési megállapodás aláírásával a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium közreműködésével létrehozta az Országos Tűzmegelőzési Bizottságot. A testület tanácsadással, javaslatokkal és a kommunikáció terén is segíti a hatékonyabb tűzmegelőzési munkát.

A bizottság megalakulása alkalmából összehívott sajtótájékoztatón Dr. Bakondi György tű. altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató arról beszélt, hogy Magyarországon a tűzesetek komoly károkat okoznak, ezért volt indokolt az Országos Balesetmegelőzési Bizottság mintájára létrehozni az Országos Tűzmegelőzési Bizottságot. A cél tulajdonképpen széles társadalmi bázist teremteni a tűzmegelőzés érdekében, ez ugyanis segíti a károk mérséklését, az emberéletek megmentését. A főigazgató úgy fogalmazott, a nemzeti fejlesztési és a vidékfejlesztési tárca részvétele azért fontos, mert a megelőzésben nem elegendő a hatósági szigor és a szabályozók megalkotása, el is kell juttatni az emberekhez az üzenetet, így növelve a lakosság önvédelmi készségét.
 
A kérdés fontosságát az országos katasztrófavédelem vezetője számadatokkal támasztotta alá. Elmondta, hogy 2011-ben 38512 tűzesetről érkezett bejelentés, 2012-ben október végén viszont már 42060-nál jár a számláló. A tüzek keletkezésének helyei közül Bakondi György a mező- és erdőgazdaságok területeit emelte ki, ezek tették ki ugyanis tavaly, és teszik ki idén is az esetek egynegyedét. Az építőipar és a kereskedelem területén keletkezett tüzek száma is emelkedett, ugyanakkor a közlekedéshez kapcsolódó eseteké csökkent, tette hozzá a tábornok. A statisztikákból kiderül az is, hogy éves átlagban 130-140 ember veszíti életét tűz során, körülbelül ezren sérülnek meg így, a tűzoltók által kimentett személyek száma pedig úgy ezerhétszázra tehető.
 
Amennyiben forintosítjuk, folytatta a főigazgató, az látszik, hogy egy átlagos tűz úgymond közvetlen beavatkozási költsége 70-80 ezer forint, ebben az esztendőben eddig két és félmilliárdot költött a katasztrófavédelem beavatkozásra. Ezzel szemben, figyelmeztetett Bakondi György, a tűzkár értéke több tízmilliárd forintra rúg.
 
Ezért született kormányzati döntés, hogy valamilyen módon javítani kell a megelőzés eredményeit, a cél legalább tíz-húsz százalékkal csökkenteni a megsemmisülő anyagi javak értékét.
 
Farkas Imre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára arról beszélt, az állami vagyon felügyeletéért felelős minisztérium mennyire fontosnak tartja, hogy figyelmet fordítson az állami javak tűzvédelmére, legyen szó ipari létesítményekről, irodákról, vagy közlekedési eszközökről. Farkas Imre is hangsúlyozta, az állampolgároknak tisztában kell lenniük az őket fenyegető veszélyekkel, azzal, mit kell tenniük a védekezés során, de azzal is, a kárfelszámolásnak milyen követelményei, lehetőségei vannak. Elsődleges lesz tehát a bizottság ismeretterjesztő tevékenysége.
 
A Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára, Poprády Géza az újságírók előtt úgy fogalmazott, tárcája örömmel fogadta a felkérést, és kijelentette, biztosak abban, hogy az OKF hosszú távú garanciát jelent az intézkedések szakszerűségére. Mint mondta, beszédes szám, hogy a tüzek nagyjából egynegyede érinti az agráriumot, az okozott károk több milliárd forintot tesznek ki, és akkor még nem számolták az elmaradt hasznot, a terméskiesést sem, illetve azokat a helyrehozhatatlan károkat, amelyeket például természetvédelmi területen okoznak a tüzek. Poprády Géza annak a reményének adott hangot, hogy a kezdeményezéssel mihamarabb az egész országot sikerül lefedni, rövid távon pedig az esetek számának csökkenését várja.
 
A hozzászólások után az országos katasztrófavédelmi főigazgató és a két államtitkár aláírta az Országos Tűzmegelőzési Bizottság létrehozásáról szóló együttműködési megállapodást. Az OTB elnöke Bakondi György, két társelnöke pedig Farkas Imre és Poprády Géza. Az aláírás után kérdésre válaszolva elmondták, a bizottság módszerei hasonlóak lesznek a nagy gyakorlattal rendelkező Országos Balesetmegelőzési Bizottság által alkalmazottakhoz, megszólítani azokat a célcsoportokat akarják, akik környezetében a legtöbb tűzeset történik. Változatos módon teszik majd ezt, a gyermekvetélkedőktől kezdve a bemutatókon át egészen a jogszabályalkotás területéig terjed a paletta.
 
Ügyrendje szerint az OTB tűzmegelőzési feladatok segítésére létrehozott tanácsadó, javaslattevő és kommunikációt folytató szervezet, amely koordinálja és segíti a tűzmegelőzéssel összefüggő feladatokat. Ennek keretében egyebek mellett tűzmegelőzési célú tájékoztatási, kutatástámogatási, oktatási, nevelési és felvilágosítási szakkérdési tevékenységet lát el; meghatározza a tűzmegelőzési tevékenység célkitűzéseit és főbb irányvonalát; tűzmegelőzési hatósági eljárások hatékonysága növelésének érdekében javaslataival, észrevételeivel, valamint háttéranyagok biztosításával nyújt támogatást.