Tartalomjegyzék

A tömeget nem, a lakástüzet azonban elkerülheti az ünnepi készülődés alatt

2019. december 03.

Évente hat-hétezer, naponta átlagosan tizenöt lakástűzhöz kell vonulniuk a tűzoltóknak országszerte. Ez a szám télen a duplájára is emelkedhet. Ilyenkor az emberek többet tartózkodnak otthon, fűteni kell, és az ünnepi készülődés, a sütés-főzés, díszítés is hozzájárul a lakástüzek számának emelkedéséhez. Kedden délután tűzmegelőzési bemutatót tartott a katasztrófavédelem Budapesten, a Westend Nyugati téri bejáratánál.

A tűzoltók arra hívták fel a figyelmet, hogy milyen veszélyeket rejt magában a figyelmetlenség, milyen gyorsan semmisülhet meg egy élet munkája, ha nem vagyunk körültekintőek. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság konténerében egy átlagos nappalit rendeztek be. A „szobában” egy adventi koszorún égő gyertyáról terjedtek át a lángok a szoba többi részére, amely teljesen kiégett. A tűz oltása közben dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője magyarázta el a jelenlévőknek, pontosan mi történik. Hozzátette, az évről évre elhangzó figyelmeztetéseknek köszönhetően a karácsonyfa és adventi koszorú okozta lakástüzek száma évről évre csökken, de még így is két-három otthon válik lakhatatlanná az ünnepek idején. December elseje óta már három kigyulladt adventi koszorú és egy fényfüzér miatt riasztották a tűzoltókat.

A lakástüzek többsége nyílt láng használatára, elektromos zárlatra vagy a hálózat túlterhelésére, a fűtőeszközök hibáira, valamint a tűzhelyen, sütőben felejtett ételek égésére vezethető vissza – emelte ki a tábornok. A bemutatón résztvevők láthatták, mi történik akkor, ha valaki a tűzhelyen felejt egy olajjal teli serpenyőt és az így keletkező tüzet vízzel próbálja eloltani. Az étolaj háromszáz Celsius-fok felett meggyulladhat, az ilyen tüzeket viszont szigorúan tilos vízzel eloltani. Ha valaki megpróbálja, az nemcsak az egész konyháját, hanem önmagát is komoly veszélybe sodorja, hiszen ha az égő étolaj vízzel keveredik, egy több méter magas tűzgömb keletkezik. A helyes megoldás egy fedővel lefedni a serpenyőt és elzárni a tűzhelyet. 

Az országos tűzoltósági főfelügyelő kiemelte, egy otthoni füstérzékelővel megelőzhetőek a nagyobb lakástüzek, hiszen már a tűz kialakulásának kezdetén hangos sípolással figyelmeztet az érzékelő. A keddi bemutatón részt vett nézők között tíz füstérzékelőt sorsoltak ki a tűzoltók, hogy ezzel is segítsék a lakástüzek megelőzését, a biztonságos ünnepeket. 

 

Fotó: Szőke Péter BM OKF