„Minden gondolatom a köszöneté” – Elismeréseket adtak át a katasztrófavédelemnél

2019. december 19. 13:17

Azokat a magyarországi szakembereket köszöntötték december 19-én, akik az albániai földrengés után azonnal útnak indultak, hogy segítsenek a bajbajutottakon. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, főigazgató, Arian Spasse, Albánia magyarországi nagykövete, prof. dr. Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora és Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke fejezte ki elismerését a missziót teljesítő szakembereknek.

November 26-án hajnalban a Richter skála szerinti 6,4-es erősségű földrengés rázta meg Albániát, amelynek epicentruma az ország második legnagyobb városában, a tenger partján fekvő, százhúszezres lélekszámú Durresben volt. A földrengést több ötös erősségű utórengés is követte. A katasztrófa ötvenkét halálos áldozatot követelt, és több mint háromezren megsérültek a nagy erejű pusztítás következtében. Több mint ezerötszáz lakóház, számos egészségügyi központ, híd és erőmű megrongálódott, mintegy négyezer ember veszítette el az otthonát.

Magyarország azonnal felajánlotta a segítségét, és november 29-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság útnak is indította segélyszállítmányát. Még azon a napon Albánia külügyminisztere Magyarország külügyminiszterétől a földrengés okozta károk felmérésére statikus szakértőket, mérnököket kért segítségül. A katasztrófavédelem a Belügyminisztérium felkérésére a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel és a Magyar Mérnöki Kamarával egyeztetve kereste meg azokat a szakembereket, akik vállalták, hogy a misszióban részt vesznek. December 3-tól összesen tizenkét magyar mérnök, statikus, igazságügyi szakértő mérte fel a megrongálódott épületek, közművek és utak állapotát, és ellenőrizte a megmaradt épületek szerkezeti biztonságát. A szakértők december 17-én érkeztek vissza Magyarországra.

Dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a földrengés által okozott károk felmérésében önként vállalt, kiemelkedő és példaértékű tevékenysége elismeréseként ajándéktárgyat adományozott Dudásné Herbert Diana Glóriának, a MATERV Kft. építésügyi igazságügyi szakértőjének, dr. Kegyes-Brassai Orsolya Katalinnak, a Széchenyi István Egyetem egyetemi docensének, a PIUS Kft. ügyvezetőjének, dr. Joó Attila Lászlónak, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gazdasági dékánhelyettesének, az Építőmérnöki Kar Hidak és Szerkezetek Tanszék egyetemi docensének, Karkiss Balázsnak, az ASA Építőipari Kft. tervezési igazgatójának, Kiss Péternek, az Eferte Kft. tartószerkezeti tervező mérnökének, Kovács Csabának, a REGICOLO Kft. ügyvezető igazgatójának, műemlékvédelmi szakmérnöknek, dr. Mahler Andrásnak, a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Kar Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék egyetemi docensének, dr. Nagy Róbertnek, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Tartószerkezetek Mechanikája Tanszék egyetemi adjunktusának, Pohl Ákos okleveles építőmérnök szakértőnek, a CEOS Kft. ügyvezető tulajdonosának, Tajta István Györgynek, az InterCAD Kft. statikus tervezőjének, szoftverfejlesztő mérnöknek, Tasi Sándornak, a FŐBER Zrt. projektvezetőjének, dr. Völgyi István Krisztiánnak, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Hidak és Szerkezetek Tanszék egyetemi docensének. 

A főigazgatói elismerések után Nagy Gyula kamarai elnök és Szántó László Gábor tagozatelnök oklevéllel fejezte ki tiszteletét és köszönetét. 

Mindezek után Józsa János rektor szólalt fel, aki elmondta, az intézmény által delegált kiváló szakemberek elméleti tudása Albániában gyakorlati terepen vizsgázott, és a kollégák remekül helytálltak, egyúttal hozzátette, a szakembereket az egyetem szenátusi ülésén is elismerik. 

Arian Spasse, Albánia magyarországi nagykövete mindehhez hozzáfűzte, minden gondolata a háláé és a köszöneté. A nagykövet az országok közötti jóbaráti gesztusnak nevezte a segítségnyújtást. 

 

 

Fotó: Szőke Péter – BM OKF