Szenteste a szokásosnál kevesebb tűzoltói beavatkozás volt

2019. december 25.

December 24-én délelőtt még erős széllökések vonultak végig az országon, a kidőlt fák és a leszakadt vezetékek több városban is munkát adtak a szenteste is készenlétben álló tűzoltóknak. Délutánra a szél gyengült, a szokásosnál kevesebb helyre kellett kivonulniuk a tűzoltóknak. Kiskunfélegyházán meghalt egy ember lakástűzben, öten pedig szén-monoxid-mérgezést szenvedtek.

Tegnap összesen 245 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. 36 tűzesetnél kellett beavatkozniuk, és 160 műszaki mentést hajtottak végre a tűzoltók.

Tegnap kora este Kiskunfélegyházán, a Csáky utcában egy családi ház egyik szobájában keletkezett tűz. A tűzhöz a kiskunfélegyházi tűzoltókat riasztották, akik hamar meg is fékezték a lángokat. Az eset során egy ember olyan komoly füstmérgezést szenvedett, hogy már nem lehetett rajta segíteni. A körülmények feltárására tűzvizsgálat indult.

December 24-én 5 embert szállítottak kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával: hármat a Pest megyei Erdőkertes Vácegresi utcájának egyik családi házából, kettőt pedig Budapest VIII. kerületében, a Népszínház utca egyik társasházi lakásából. A tűzoltók mindkét helyszínen veszélyes koncentrációt mértek.

Tűz volt egy családi ház konyhájában keddre virradó éjjel a Békés megyei Murony Kossuth Lajos utcájában. A tűzhöz a békéscsabai és mezőberényi tűzoltók érkeztek ki, akik hamar eloltották a lángokat. A tűz során sérült a ház áramellátása, így a házban élő négy ember ideiglenesen rokonok fogadták be.
Teljes terjedelmében égett egy kétszintes, száz négyzetméter alapterületű családi ház egyik emeleti helyisége szerdára virradó éjjel a Heves megyei Kompolt Deák Ferenc utcájában. A tűzhöz a füzesabonyi és a hevesi tűzoltók érkeztek ki, akik közös erővel, több oldalról oltották el a lángokat. A házban lakó három ember rokonoknál töltötte az éjszakát.

Tűz volt egy száz négyzetméter alapterületű családi ház egyik szobájában kedd kora reggel a Somogy megyei Balatonlelle Köztársaság utcájában. A tűzhöz a siófoki hivatásos és a balatonboglári önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik megfékezték a lángokat.

Kedd délelőtt egy családi ház konyhájában is felcsaptak a lángok a Bács-Kiskun megyei Tiszaalpár Kinizsi Pál utcájában. A tüzet a kiskunfélegyházi hivatásos tűzoltók fékezték meg.

Teljes terjedelmében égett egy gépkocsi kedden, kora délután az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 14-es kilométernél. A tűzhöz a fővárosi tűzoltókat riasztották, akik gyorsan eloltották a lángokat. Az M3-as autópálya főváros felé vezető oldalának 147-es kilométerénél eközben két autó ütközött össze. A balesetnél a mezőkövesdi tűzoltók végeztek műszaki mentést.

Több műszaki mentést igénylő közlekedési balesethez is riasztották a tűzoltókat szenteste. Vas megyében például lesodródott az úttestről és árokba hajtott egy autó kedd kora délelőtt, az M86-os autóút Győr felé vezető oldalán, a 90-es kilométernél. A balesetet szenvedett jármű műszaki mentéséhez a szombathelyi tűzoltókat riasztották a helyszínre. Azért, hogy az ünnepi rokonlátogatás ne így végződjön, figyeljünk oda az utakon. Ha bárki bajba jutott autóst, vagy embert lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Karácsony alatt is kétezer szolgálatban lévő tűzoltó és közel ötszáz jármű van készenlétben, akik riasztást követően 120 másodpercen belül elindulnak segíteni oda, ahol baj van. Egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük, hogy ne velük kelljen karácsonyozni.