Új hatósági jogkörök a katasztrófavédelemnél

2020. január 02. 15:47

2020. január 1-től tovább bővült a katasztrófavédelem feladatköre. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ennek értelmében ellátja a veszélyesáru-szállítás során használt egyes csomagolóeszközök jóváhagyásával kapcsolatos hatósági feladatokat, a műszaki biztonsági hatóság hatáskörébe tartozó létesítmények, berendezések üzemeltetése során bekövetkezett tűzeset és robbanás kivizsgálását, továbbá a pirotechnikai termékek csomagolásával összefüggő fogyasztóvédelmi hatósági feladatokat.

A változást a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítésével összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 360/2019. (XII. 30.) kormányrendelet vezette be 2020. január 1-jétől. Az új hatáskörökkel kapcsolatos feladatokat a BM OKF szakmai főosztályai látják el.

  • A veszélyes áruk szállítására használt nem nyomástartó tartályok, tartányok, valamint a csomagolóeszközök, IBC tartályok, nagycsomagolások, ömlesztettáru-konténerek jóváhagyásával kapcsolatos hatósági feladatokkal a veszélyes szállítmányok főosztály foglalkozik.
  • A műszaki biztonsági hatóságokról szóló jogszabály hatálya alá tartozó létesítmények, berendezések üzemeltetése, tárolása, szállítása során bekövetkezett tűzeset és robbanás körülményeinek és okainak vizsgálata a veszélyes üzemek főosztályhoz tartozik.
  • A polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló jogszabály szerinti CE-jelöléssel kapcsolatos fogyasztóvédelmi hatósági hatáskört a tűzmegelőzési főosztály gyakorolja.

A feladatok ellátására az érintett szervezeti egységek felkészültek.

Fotó: Szőke Péter fotoriporter- BM OKF