Tűzvédelem az építésügyben

2020. január 24. 19:24

Hatalmas érdeklődés kísérte a Miniszterelnökség és a BM OKF szakmai védnöksége mellett, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara által szervezett konferenciát, amelyen az idén január 22-én hatályba lépett, módosított Országos Tűzvédelmi Szabályzatban (OTSZ) bekövetkezett változásokat mutatták be építésügyi szakembereknek.

A budapesti Lurdy Házban megtartott rendezvényen négyszázötven, építésüggyel foglalkozó tervező, kivitelező, felelős műszaki vezető, műszaki ellenőr, építési hatóságon dolgozó és tűzvédelmi szakember vett részt. Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára előadásában kiemelte, hogy az új szerkezetű OTSZ az elmúlt években érezhetően kedvező hatással volt a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokra. Dr. Mógor Judit tű. dandártábornok, a BM OKF hatósági főigazgató-helyettese azt mutatta be, hogyan fejlesztették a tűzmegelőzést az épített környezet biztonságának erősítése érdekében, és kitért az új alapokra helyezett tűzvédelmi szabályozás  rendszerére, az OTSZ módosítására is. Egyebek közt hangsúlyozta a beruházások kapcsán végzett előzetes tervegyeztetés, tájékoztató, helyszíni konzultáció hatékonyságát, annak pozitív fogadtatását.

Érces Ferenc tű. ezredes, a BM OKF Megelőzési és Engedélyezési Szolgálat vezetője ismertette a tűzbiztonság elemeit, kiemelve az arányos, korszerű tűzeseti tapasztalatokat, tudományos eredményeket felhasználó, a változásokhoz igazodó, jól megválasztott alapokon nyugvó szabályozás fontosságát. Szavai szerint az OTSZ módosításával tovább nőtt a beruházói, tervezői szabadság, a mérnöki módszerek alkalmazásának lehetősége, kialakultak a tűzbiztonság további javításának, a költséghatékonyabb épületek tervezésének a feltételei.

Badonszki Csaba tű. alezredes, a Tűzvédelmi és Kéményseprőipari-szabályozási Főosztály helyettes vezetője a tűzvédelmi műszaki irányelvekben történt változásokról, Lengyelfi László, a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnökségi tagja pedig a tűzvédelmi tervezési jogosultságokról, a tervdokumentációk tartalmára vonatkozó jogszabályi és kamarai elvárásokról tájékoztott. Lestyán Mária,  a TSZVSZ titkára a tűzvédelmi előírások betartásának felelősségéről, Nagy Katalin, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének elnöke a kockázatok elemzéséről mint fő tervezési, ellenőrzési paraméterről, míg dr. Takács Lajos Gábor, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke a tűzterjedés elleni védelemről beszélt. Tóth Péter, az ÉMI műszaki szakértője az építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzőinek igazolási lehetőségéről, Decsi György, a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának alelnöke a tervellenőrzési gyakorlat változásairól, Gyapjas János tű. ezredes Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese a kivitelezés és a tűzvédelem kapcsolatáról, Fenyvesi Zsolt, a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnökségi tagja pedig a használatbavételi eljárásról tartott előadást.

Fotó: Szőke Péter r.a. Fotóriporter / kiemelt szakügyintéző