Több száz beavatkozást hozott a vihar

2020. február 05. 08:45

Kedden 654 olyan esethez riasztották a tűzoltókat, amelyet a viharos szél okozott. A legtöbb beavatkozásra az Észak-Dunántúlon, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Veszprém megyében volt szükség, de Pest megyében és fővárosban is számos helyen adott munkát a viharos időjárás, csak Budapesten mintegy száz alkalommal kellett beavatkozniuk az egységeknek. A szél jellemzően fákat döntött ki, ágakat szakított le, amelyek több helyen a közlekedést is akadályozták. Több mint száz épületben, köztük tizenkét közintézményben keletkeztek károk: a viharos szél megbontotta a tetőket, vakolatdarabokat sodort le a házak homlokzatáról, harminchét ponton villanyvezetékeket szaggatott le a szél

Kedden éjfélig az erős szél miatt százhatvankilenc esetben kellett vihar okozta káresethez vonulniuk a fővárosi tűzoltóknak. Budapest második kerületében, a Zsolt fejedelem utcában egy fa és egy oszlop dőlt rá egy személyautóra, a fővárosi hivatásos tűzoltók megszüntették a veszélyhelyzetet. A tizenhatodik kerületben, a Thököly utcában egy fa vezetékre dőlt, a helyszínre létraszer is érkezett. A tizenegyedik kerületi Mezőkövesd úton azért kérték a tűzoltók segítségét, mert egy fa személyautóra, kerítésre, illetve közvilágítási vezetékre dőlt. A harmadik kerületben, a K-Hídnál és a Nánási úton is kidőlt fa akadályozta a forgalmat, a tűzoltók eltávolították ezeket. A tizenharmadik kerületben, a Dráva utcában egy épület tűzfaláról téglák hullottak, a helyszínre riasztott egységek megszüntették a veszélyhelyzetet. 

Pest megyében csaknem száz alkalommal kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak a viharos időjárást követően. Kilenc hivatásos tűzoltó-parancsnokság kilencvenkét, és nyolc önkéntes tűzoltóság harminckét tűzoltója dolgozott a műszaki mentéseken. A legtöbbször úttestre, kerítésre, háztetőkre dőlt fákat, leszakadt ágakat kellett eltávolítaniuk az egységeknek. A munkálatokban a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat munkatársai is közreműködtek. A leszakadt vezetékek rövidebb-hosszabb időre áramkimaradásokat is okoztak egyes településeken, de az áramszolgáltatás az esti órákra mindenhol helyreállt. Három épület olyan mértékben károsodott, hogy az ott élők ideiglenes elhelyezéséről gondoskodni kellett. A szél öt esetben szén-monoxid-mérgezést okozott, az égéstermék visszaáramlott a lakásba, a helyszínre riasztott tűzoltók kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. Négy embert szén-monoxid-mérgezés gyanújával, egy embert pedig mérgezéssel szállítottak a mentők kórházba. 

Kedden nyolcvan esetben vonultak a viharos széllel  kapcsolatos káresetekhez Győr-Moson-Sopron megye tűzoltói. Megyeszerte útra dőlt, forgalmi akadályt okozó fákhoz, lehasadt faágakhoz riasztották az egységeket, de épületekről lógó cserepekről, leszakadt közlekedési lámpákról, kidőlt villanyoszlopokról is érkezett bejelentés. A károk felszámolásán a csaknem hatvan hivatásos tűzoltó mellett ugyanennyi önkéntes tűzoltó is dolgozott. A viharos szél által letört faágak némelyike parkoló autókra esett kisebb-nagyobb károkat okozva, és épületek tetejét is több helyen megrongálta a viharos szél.      

Veszprém megyében hetvenhat riasztásból hatvanhat műszaki mentés volt a tegnapi nap folyamán, ezek a megyén átvonuló, erős széllel járó viharral voltak összefüggésbe. Jellemzően kidőlt fák, és a szél által megbontott tetők miatt riasztották az egységeket. Lesencetomaj térségében egy pótkocsis teherautó rakomány nélküli pótkocsiját döntötte fel az erős szél, amelyet a badacsonytomaji hivatásos és a tapolcai önkormányzati tűzoltók csörlő segítségével állítottak vissza. Veszprémben autóra dőlt egy fa, amelyet az erős szél döntött ki, a veszprémi hivatásos tűzoltók darabolták fel a növényt és szabadították ki alóla a személygépkocsit. A megyeszékhelyen több forgalmi csomópontban a közlekedési jelzőlámpákat is megtépázta a szél, ezeket létraszer használatával emelték le, és adták át a szolgáltató munkatársainak. Pápán egy családi ház tűzfala dőlt ki, azt a város hivatásos egysége bontotta vissza annyira, hogy ne okozzon további veszélyt. Az ingatlan lakhatatlanná vált. A házban ketten éltek életvitelszerűen, őket szociális intézményben helyezték el. 

Fákat döntött ki, épületek tetőszerkezetét rongálta meg a szél tegnap Fejér megyében. A hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók több mint hetven helyszínen szüntettek meg balesetveszélyt. A beavatkozások felénél az utakra dőlt és a földből félig kifordult, épületeket veszélyeztető fákat daraboltak fel motoros láncfűrésszel a tűzoltók. Tácon és Válban az általános iskola, Bicskén a művelődési ház tetőszerkezetének lemezfedését bontotta meg a szél. Polgárdiban az idősek otthona tetején igazították meg a meglazult cserepeket a város önkormányzati tűzoltói. Csákvár és Zámoly között egy pótkocsis kisteherautót borított fel az orkán. A jármű pótkocsija leszakadt, és a szántóföldön az oldalára dőlt. A kisteherautó az úton keresztbe fordult és szintén az oldalára borult. A székesfehérvári hivatásos és a csákvári önkéntes tűzoltók avatkoztak be. Az M7-es autópályán is egy kisteherautó pótkocsiját döntötte meg menet közben a szél, amelyet a pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrs hivatásos egysége és a váli önkormányzati tűzoltók csörlőztek vissza a kerekeire.  Személyi sérülés egyik esetnél sem történt. 

Kedd délután négy óráig több mint harminc, szélviharral kapcsolatos riasztás érkezett a Komárom-Esztergom megyei katasztrófavédelmi ügyeletre. Jellemzően kerítésre, úttestre, járdára leszakadt ágakkal, úttestre kidőlt fákkal kapcsolatos bejelentések nyomán vonultak a megye tűzoltói. A legtöbb bejelentés a tatabányai járásból érkezett. Késő délutánra mindenhol sikerült felszámolni a károkat.

A helyenként 100 kilométer/órás sebességet is megközelítő széllökések Somogy megyében fákat döntöttek ki, ágakat szakítottak le, házak tetőszerkezetét bontotta meg. Megyeszerte komoly károkat okozott a viharos szél, a legsúlyosabb pusztítást Marcali térségében, Tabon és a megye középső részén végezte. A keddi nap során harmincegy esetben kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk a viharkárok miatt. Az egységek huszonnégy alkalommal daraboltak el útra, villanyvezetékre, illetve kerítésre dőlt fát. Hétszer pedig a szél által megbontott tetőszerkezetek magasban lógó elemeit, bádogozást és tetőfedő anyagokat távolítottak el a tűzoltók. 

Az erős szél miatt kidőlt fák, megsérült tetőszerkezetek adtak munkát kedden a Vas megyei tűzoltóknak. Tizenhat segélyhívás érkezett a megyei műveletirányításra. Szombathelyen az evangélikus templom tornyának palafedését, Celldömölkön a piacépület, két lakóépület, valamint egy általános iskola tetőfedését, Sárváron egy hotelépület lemezborítású tetőszerkezetét kezdte meg a viharos erejű szél. Adorjánházán, Horvátzsidányban, Kőszegen, Jánosházán, Celldömölkön és Szombathely külterületén telekommunikációs kábelre, közútra és járdákra dőltek fák, amelyeket a vas megyei önkéntes, önkormányzati és hivatásos tűzoltóknak kellett motorfűrész segítségével eltávolítaniuk. A vihar sehol nem okozott személyi sérülést. 

A viharos erejű szél miatt tegnap összesen tizenkétszer riasztották Jász-Nagykun-Szolnok megye tűzoltóit. Többnyire veszélyessé vált fák, faágak miatt kellett vonulniuk, amelyek úttestre vagy villanyvezetékre dőltek. Martfűn egy négyemeletes társasház vakolatát bontotta meg a szél, míg Kunszentmártonban egy villanyoszlop tetején szikrázott a megtépázott elektromos kábel. Személyi sérülés sehol sem történt.

Tolna megyét is elérte tegnap a viharos szél, a tűzoltóegységeket több káresethez is riasztották, körülbelül tíz esetben avatkoztak be. Jellemzően kidőlt fák, leszakadt faágak és károsodott épületek miatt vonultak az egységek Bonyhádra, Gerjenbe, Tamásiba és Mecseknádasdra. Pakson három gépjárműre dőlt egy fa, Vásárosdombón, Bonyhádon és Bátaszéken épületek tetejét bontotta meg a szél. Személyi sérülés sehol nem történt. 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tegnap hat helyen avatkoztak be a hivatásos tűzoltók a viharos szél okozta károk miatt. Miskolc külterületén az Egri országút, Szerencs külterületén a 37-es út, míg Tiszacsermelyen az Arany János utca forgalmát akadályozta útra dőlt fa. Tiszakarád határában és Nyéstán villanyvezetékre dőlt fát kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak, Filkeházán pedig egy megdőlt fa veszélyeztette a járműforgalmat. A káreseteket a miskolci, a szerencsi, a cigándi és az encsi egységek számolták fel.

Kedden délután Csongrád megyébe is megérkezett az erős szél. Megyeszerte fák dőltek ki, faágak hasadtak le. Késő estig összesen nyolc lakossági bejelentés érkezett. A leszakadt ágak és a kidőlt fák veszélyeztették az autósok és a gyalogosok forgalmát is. Hódmezővásárhelyen, Mindszenten és Szentesen avatkoztak be a hivatásos és az önkéntes egységek. Hódmezővásárhelyen egy épület tetejét is megbontotta a szél, a leszakadt bádoglemezek az udvaron álló autókat veszélyeztették. A gyors beavatkozásoknak köszönhetően személyi sérülés nem történt. 

Az erős szél miatt kidőlt, vagy veszélyesen megdőlt fákhoz riasztották Nógrád megye tűzoltóit több helyszínre. Kedden egy három méteres fa dőlt az úttestre Cserháthaláp külterületén. Később Pásztó és Mátraszentimre között szintén az útra dőlt nyolc méteres tölgy akadályozta egy irányban a járműforgalmat. Este Nógrádsáp és Galgaguta között egy hét méteres akác zárta el az egyik sávot a forgalom elől. Szerda reggelre Kétbodony és Szécsénke között veszélyesen megdőlt és belógott az úttest fölé egy nyolcméteres fa. A balassagyarmati, pásztói, illetve a berceli hivatásos tűzoltók kézi erővel és motoros láncfűrész segítségével távolították el a fákat, és megtisztították az érintett útszakaszokat a fatörmeléktől. Sérülés sehol nem történt.

Zala megyében tegnapi nap folyamán nyolc alkalommal riasztották a tűzoltókat a viharos időben kidőlt fák által elzárt útszakaszokhoz. A zalaegerszegi, keszthelyi, pacsai hivatásos tűzoltók, valamint a zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók Keszthelyen, Zalaegerszegen, Pacsán, Kehidakustányban, Hévízen, illetve Zalaszentlászlón avatkoztak be. Minden esetben a kidőlt fákat eltávolították az úttestről, megszüntetve ezzel a forgalmi akadályt.

Bács-Kiskun megyében tizenöt viharos esethez riasztották a tűzoltókat, jellemzően nagy méretű letört faágak, valamint két esetben parkoló járművekre zuhanó faágak eltávolítását kérték. Az esetek során személyi sérülés nem történt.

Szabolcs-Szatmár megyében a viharos erejű szél több helyen okozott fennakadást kedden. A 41-es szánú főúton Nyíregyházánál, Besenyődnél és Baktalórántházánál dőlt az úttestre fa, akadályozva a forgalmat. A nyíregyházi és a baltalórántházi hivatásos tűzoltók kézi erővel és motoros láncfűrésszel szüntették meg az akadályt. Nagykálló és Nagyszállás között tizenöt méter magas fa dőlt az útra, azt a nagykállói önkéntes tűzoltók távolították el motoros láncfűrésszel. 

Heves megye tűzoltóit a viharos szél miatt három esetben riasztották kedden. Horton, a Toldi Miklós utcában a szél leszakította egy családi ház tetőszerkezetének széldeszkáját. A hatvani hivatásos tűzoltókat riasztották a gyalogosforgalmat veszélyeztető elemek eltávolításához. Vámosgyörkön, a József Attila utcában egy csaknem tízméteres akácfa dőlt az úttestre. A kidőlt fa megrongált egy villanyoszlopot és akadályozta a forgalmat is. A jászárokszállási egység a fát láncfűrész segítségével eltávolította. Az M3 utópálya Kerekharaszti pihenőjében egy négyméteres fa dőlt villanyvezetékre, leszakítva azt. A hatvani hivatásos tűzoltók a veszélyes ágakat eltávolították.

Fotó: Fejér MKI, Veszprém MKI