Elismerések, születésnapi köszöntés

2020. június 17. 12:16

Évek óta hagyományosan a havonta tartott megyei katasztrófavédelmi igazgatói értekezletek adnak alkalmat a kiemelkedő teljesítményt nyújtó és a kerek születésnapjukat ünneplő kollégák köszöntésére. Az ünnepélyes rendezvényre a koronavírus-járvány miatt júniusban sem kerülhetett sor, az elismeréseket az érintettek szolgálati helyükön veszik át.

Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója július 1-jei hatállyal kinevezte tűzoltó őrnaggyá a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra Bálizs István tűzoltó zászlóst, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állományába tűzoltó századossá Csók László rendvédelmi igazgatási alkalmazottat, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába Szabó Renáta tűzoltó főtörzsőrmestert, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatóságra Kun András tűzoltó törzszászlóst. Góra Zoltán kinevezte tűzoltó főhadnaggyá a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állományába Hajdú Rózsa rendvédelmi igazgatási alkalmazottat, Halász Zoltánt, Harmati Andreát, Horváth József Istvánt, dr. Petrény Evelyn és Puchné dr. Berta Blanka Piroska rendvédelmi igazgatási alkalmazottat. Kinevezte főhadnaggyá a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába Trabach János tűzoltó főtörzsőrmestert, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei igazgatóságra Hanász Gusztáv tűzoltó törzszászlóst, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába Szandi László tűzoltó törzszászlóst és a Veszprém megyei igazgatóságra Hajas Tünde rendvédelmi igazgatási alkalmazottat. A tábornok tűzoltó hadnaggyá nevezte ki a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába Berzi Péter tűzoltó zászlóst és Lukács Norbert tűzoltó törzszászlóst, valamint a Vas megyei igazgatóságra Horváth András Attila tűzoltó zászlóst. 

Április 15-én a Zala megyei Söjtörön egy családi ház melléképületében tűz keletkezett. A tüzet a szemben lakó Szilvás Szabolcs tűzoltó főtörzsőrmester, a zalaegerszegi hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője észlelte, aki azonnal értesítette a segélyhívóközpontot, majd rohant ébreszteni az ott lakó szomszédokat. Az édesanyát és két gyermekét az égő épülettől biztonságos távolságra kísérte. A teljes terjedelmében égő, fából készült melléképületről a tűz a lakóház nyílászáróira, oromdeszkáira is átterjedt, és a fürdőszobát is lángba borította. A főtörzsőrmester eloltotta a tüzet, átszellőztette a füsttel telített helyiségeket, a kiérkező hivatásos egységet a tett intézkedésekről tájékoztatta. Hősies helytállása elismeréseként a BM OKF főigazgatója elismerésben részesítette Szilvás Szabolcsot.

Május 13-án reggel a Veszprém megyei Pétfürdőn egy családi házban tűz keletkezett. A közelben lakó Kárpáti Zoltán vette észre elsőként a tüzet, értesítette a szomszédjában élő Sztanke Zoltán tűzoltó századost, a balatonfűzfői hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokát, majd ketten siettek a helyszínre, ahol az épületrészben lévő szoba berendezési tárgyai égtek. A házat áramtalanították, a gázt elzárták. A helyszínen talált porral oltóval és a kerti slaggal oltani kezdték a tüzet. A fürdőszobából segélykiáltást hallottak, de az ott rekedt embert nem tudták kimenteni, mert a leomlott válaszfal eltorlaszolta az ajtót. A füstmérgezés és az égési sérülések megakadályozása érdekében a bent rekedt lakónak egy vizes törölközőt adtak A kiérkező egységeket tájékoztatták a tett intézkedésekről, a sérült állapotáról. A szabadnapos százados a beavatkozás végéig a helyszínen maradt és segítette a hivatásos egység munkáját. Hősies helytállása elismeréseként a főigazgató elismerésben részesítette Sztanke Zoltánt és Kárpáti Zoltánt. 

Május 21-én este nyolc órakor jelzés érkezett a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére, hogy a Duna dunaújvárosi szakaszán, a sóderbányánál egy kotróhajó ég. Székely Zoltán Áron tűzoltó százados, a dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka éppen szabadnapját töltötte és a folyón horgászott. Észrevette a helyszínre vonuló szert, a közelébe hajózott és az egység szolgálatparancsnokától megtudta az esemény részleteit. Az elmondott információk alapján beazonosította a helyszínt, amely a Duna túlpartján volt, a szalkszentmártoni öbölnél. Motorcsónakjával hamar a helyszínre ért, ahol már ott voltak a rendőrök egy sérülttel. Értesítette a kunszentmiklósi önkormányzati, valamint a szalkszentmártoni önkéntes tűzoltókat, részletesen tájékoztatva őket, hogyan jutnak a helyszínre. A parttól nyolc-tíz méterre horgonyzó kotróhajó kapitányi fülkéje teljes terjedelmében égett. Székely Zoltán Áron motorcsónakjával felderítést végzett, valamint kézi tűzoltó készülékkel megkísérelte eloltani a tüzet, közben a lángok közeléből eltávolított egy szén-dioxid-palackot is. A helyszínre időközben megérkeztek a szalkszentmártoni önkéntes egyesület tagjai. Az erős szél miatt a partról nem lehetett volna hatékonyan oltani, ezért a százados egy gyorsbeavatkozó sugarat csónakjával a hajóra húzott, így sikerült a tüzet eloltani. Ezt követően a súlyos égési sérülést szenvedett embert a szabadnapos tűzoltó motorcsónakjával átvitte a dunaújvárosi oldalra, ahol átadta a mentőszolgálat munkatársainak, akik a sérültet kórházba szállították. Hősies helytállása elismeréseként az országos katasztrófavédelmi főigazgató elismerésben részesítette Székely Zoltán Áron tűzoltó századost. 

A Belügyminisztérium és szervei állományában eltöltött harmincöt év elismeréseként az országos katasztrófavédelmi főigazgató jutalomban részesítette Wéber Antal tűzoltó dandártábornokot, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját. Góra Zoltán harmincöt éves munkaviszonya elismeréseként jubileumi jutalomban részesítette Csóka Antal György tűzoltó ezredest, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesét, Haskó György tűzoltó alezredest, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesét.

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere hatvanadik születésnapja alkalmából emléktárgyat adományozott Sarkadi Ferenc tűzoltó ezredesnek, a paksi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetőjének.

A BM OKF főigazgatója ajándéktárgy elismerésben részesítette hatvanadik születésnapja alkalmából Jádi Zsuzsanna tűzoltó alezredest, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ kiemelt főelőadóját, Polgár Pál tűzoltó alezredest, a kiskőrösi hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnok-helyettesét, valamint Szabó János tűzoltó főtörzszászlóst, a debreceni hivatásos tűzoltó-parancsnokság referensét.

Góra Zoltán ajándéktárgy elismerésben részesítette ötvenedik születésnapja alkalmából Andrási Csilla tűzoltó alezredest, a BM OKF főigazgatói titkárság kiemelt főelőadóját, Csonkáné Vipler Anikót, a Gazdasági Ellátó Központ ügyintézőjét, Dobóczi Imréné rendvédelmi igazgatási alkalmazottat, a beruházás-szervezési iroda főelőadóját, Erős József tűzoltó főtörzsőrmestert, a monori hivatásos tűzoltóság gépjárművezetőjét, Kocsis István tűzoltó zászlóst, a szegedi hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjét, Lóczi János tűzoltó főtörzsőrmestert, a nyíregyházi hivatásos tűzoltóság gépjárművezetőjét. Ötvenedik születésnapja alkalmából főigazgatói ajándéktárgy elismerésben részesült Müller Csaba tűzoltó törzszászlós, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeleti osztályának referense, Nyéki István tűzoltó főtörzsőrmester, a XX. kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója, Péterné Törőcsik Rita tűzoltó százados, a siófoki katasztrófavédelmi kirendeltség kiemelt főelőadója, Podani György tűzoltó főtörzsőrmester, a szarvasi hivatásos tűzoltóság beosztott tűzoltója, Sipos József tűzoltó százados, a mezőtúri hivatásos tűzoltó-parancsnokság műszaki biztonsági tisztje, Szén Zoltán tűzoltó alezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeleti osztály ügyeletvezetője, Szilágyi László, a Gazdasági Ellátó Központ kéményseprő szakmunkása, valamint Török Győző József tűzoltó őrnagy, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeleti osztály kiemelt főelőadója.

Fotó: Szőke Péter BM OKF