A szén-monoxid-mérgezés nyáron is létező veszély

2020. június 29. 10:24

Sokan a fűtési szezonhoz kötik ezeket az eseteket, holott több háztartásban egész évben gázüzemű, fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet, így a szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyeget. Fontos, hogy klímát, páraelszívót, vagy beépített szagelszívó-ventilátort szakember telepítsen, hiszen ezek együttes használata is befolyásolja a lakás légáramlását. A nyári melegben lecsökkenhet a kémény huzathatása, így fokozott a veszélye annak, hogy visszaáramlik a szén-monoxid a lakótérbe.

Vasárnap délután öt helyre is riasztották a fővárosi tűzoltókat szén-monoxid-szivárgás miatt. Délelőtt egy tizenharmadik kerületi lakásban, a Radnóti Miklós utcában szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő berendezés. Nem sokkal dél után a nyolcadik kerületi Víg utca egyik társasházi lakásában is megszólalt a szén-monoxid-érzékelő. Személyi sérülés itt sem történt, köszönhetően a berendezés helyes jelzésének. Nem volt ilyen szerencsés kimenetelű egy tizenegyedik kerületi, Budafoki úti társasházban történt eset, ahol szintén a jelző hangos figyelmeztetése miatt kértek tűzoltói segítséget. A mentők egy embert kórházba szállítottak mérgezés gyanújával. A kora esti órákban a nyolcadik kerület Kiss József utcai társasházához riasztották a fővárosi tűzoltókat, miután az egyik ingatlanból a mentők egy embert szén-monoxid-mérgezés gyanújával kórházba szállítottak. A tizenegyedik kerületi Irinyi József utcai társasházi lakásban is megszólalt a szén-monoxid-érzékelő. Innen a mentők egy embert szállítottak kórházba megfigyelésre. 

Időben és helyesen jelzett egy családi ház fürdőszobájában felszerelt szén-monoxid-érzékelő vasárnap délután Gödön, a Lenkey utcában. A váci hivatásos tűzoltók zárt nyílászárók mellett méréseket végeztek a házban, és alacsony értékben, de kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. A méréseket követően a tűzoltók átszellőztették a helyiségeket. 

Szén-monoxid-érzékelő jelzett egy családi ház kamrájában tegnap, az esti órákban Karcagon, a Deák körúton. Az esethez a karcagi hivatásos tűzoltók vonultak, akik méréseket végeztek és kiszellőztették az épületet. A helyszínre a gázszolgáltató szakemberei is kiérkeztek, akik az érintett gázkazánt a szolgáltatásból kizárták. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Zalaegerszegen, a Könyök utca egyik lakásában vasárnap délután jelzett a szén-monoxid-jelző. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók a mérések során kimutatták a veszélyes gáz jelenlétét a lakásban. Az épület egy másik lakásában is kimutatták a szén- monoxid jelenlétét. A helyszínre a gázszolgáltató szakemberei is kiérkeztek, akik a szükséges intézkedéseket megtették.

Nyílt égésterű készülékek esetében az égéstermék hőmérséklete és a lakáson kívüli, környezeti hőmérséklet különbségéből adódó nyomáskülönbség befolyásolhatja a kéményhuzathatását. Minél magasabb a külső hőmérséklet, annál kisebb a nyomáskülönbség, ami gyengíti a kémény huzathatását. Visszaáramláshoz vezethet továbbá a karbantartatlan gázkészülék, illetve azon háztartási eszközök, amelyek működésük közben megváltoztathatják a lakásban uralkodó nyomásviszonyokat. Ilyenek a konyhai szagelszívók, a ventillátorok és a klímaberendezések is. Ezeket a készülékeket nem szabad a tüzelőberendezéssel egyidejűleg használni. A tűzoltók tapasztalatai szerint minden negyedik szén-monoxid-mérgezéses eset a fürdőszobában történik. Az ott üzemelő fűtőkészülékek, kombi gázkészülékek, illetve az átfolyós rendszerű vízmelegítők a mérgező gáz elsődleges forrásai.

További információk az alábbi linkekre kattintva találhatók:

https://www.katasztrofavedelem.hu/29/hirek/1895/a-futesi-szezon-vegeztevel-is-szamolni-kell-a-szen-monoxid-veszelyeivel

Fotó: Szőke Péter BM OKF