A szombati vihar nyomán több mint kétszázszor riasztották a tűzoltókat

2020. július 26. 08:00

Szombaton heves zivatarokkal járó felhőszakadás érkezett Magyarország fölé, amely Somogy és Zala megye egyes térségeiben rendkívüli vízátfolyásokat, villámárvizeket és vízakadályokat okozott. A viharos időjárással összefüggésben a katasztrófavédelem egységeit országszerte összesen kétszázhuszonöt káreseményhez riasztották.

Somogy megyében negyvenegy esetben volt szükség tűzoltói beavatkozásra a rendkívüli időjárás következtében. Több helyen fákat döntött ki a viharos erejű szél és utcákat öntött el a víz, de házakból, pincékből és garázsokból is szivattyúzni kellett a felgyülemlett csapadékot. A hivatásos és az önkéntes tűzoltók mellett a vízügy szakemberei és az önkéntes mentőszervezetek tagjai is részt vettek a védekezésben.

A 68-as főúton, Segesd közelében több gépjármű is elakadt az esőzés miatt összegyűlt vízben. Az úton rekedt utasokat a böhönyei önkormányzati tűzoltók mentették ki. Böhönyén egy kerékpárost sodort el a víz, ám egy ház kerítésében meg tudott kapaszkodni. A segítségére a KÖTÉL Egyesület tűzoltói vonultak, akik mentőcsónakjukkal kihozták a bajba jutott embert.

Vasárnapra virradó éjjel folytatódott a víz elleni védekezés Nagyatádon, ahol a Rinya patak lépett ki a medréből. Több helyen kérték a helyi hivatásos tűzoltók segítségét, ahol épületeket, közműveket veszélyeztetett a víz. Az egységek a Zrínyi utcában, a Bartók Béla utcában és a Hunyadi utcában is több száz homokzsákot töltöttek meg, miközben a vizet szivattyúzták, de védeni kellett több trafóállomást és egy csárdát is.

Zala megyében egy nap alatt száztíz alkalommal riasztották a katasztrófavédelem hivatásos, önkormányzati és önkéntes egységeit. Liszó településen a felduzzadt tó vize szombat reggelre elöntötte a település alacsonyabban fekvő részét. Hat házból összesen huszonkét embert menekítettek ki ideiglenesen. A csapadék miatt Surdon is megtelt a víztározó és átfolyt a gáton. A település alacsonyabban fekvő részén négy házból hét embert menekítettek ki. Nagykanizsán ezzel párhuzamosan mintegy hatezer darab homokzsák felhasználásával erősítették és emelték meg a Principális-csatorna oldalát a Pivári utcai épületek megvédése érdekében.

Szombat kora estére túlcsordult Galambok település két víztározója is, ezért itt megelőző jelleggel hatvan lakóházból kétszáz embert menekítettek ki ideiglenesen. Zalamerenyén, a patak menti negyven házból nyolcvanhárom embert menekítettek ki a zalamerenyei tó leürítésének idejére, a szakemberek homokzsákok segítségével tartották szárazon a település fő utcáját. Garabonc településen egy szállodából három embert kellett kimenekíteni, mert a víz körbezárta az épületet.

Az áradások következtében Pat település gépjárművel megközelíthetetlenné vált, mert a településen átvezető utat a víz egyik irányból nagy mértékben megrongálta, a másik irányból pedig a hidat mosta alá annyira, hogy azon a gépjárművel való közlekedés nem biztonságos. A település jelenleg sem megközelíthető. Szombat este a 7-es főutat a 192-es és a 193-as kilométerszelvény közötti erős vízátfolyás miatt ideiglenesen lezárták.

Vasárnap reggelre a katasztrófavédelem országszerte végzett a szombati vihar következtében keletkezett károk felszámolásával. A beavatkozások során senki nem sérült meg.

Fotó: Somogy MKI, Zala MKI, Hilcz Tamás tű. őrnagy