XI. Országos Kéménykonferencia Kecskeméten

2020. augusztus 27. 14:43

A szakmai szervezetek széleskörű összefogásával és nemzetközi részvétellel szervezték meg a XI. Országos Kéménykonferenciát. A rendezvényen a katasztrófavédelem vezetői, szakemberei is előadást tartottak, egyebek mellett a kéménytüzek és a visszaáramló égéstermékek okozta veszélyekről. A konferencia központi témája a levegőtisztaság, a kéménytüzek megelőzése, valamint a belső terek levegőminősége volt.

A konferencia megnyitóján nyitott égésterű, gázüzemű tüzelőberendezést használó nagycsaládosoknak adott át szén-monoxid-érzékelőt és füstérzékelőt Gyapjas János tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese. A berendezéseket az Országos Tűzmegelőzési Bizottság biztosította.

A rendezvény résztvevőit Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke köszöntötte, majd elsőként dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő tartott előadást. A kéménytüzek és szén-monoxiddal kapcsolatos események helyszíni szemléinek tapasztalatairól szólva a tábornok arról tájékoztatott, hogy ahol volt üzemelő szén-monoxid-érzékelő, ott nem történt súlyos mérgezés. 2019-ben a vizsgált lakások vagy helyiségek nyolcvan százalékában volt ilyen készülék, ami a nyolc évvel ezelőtti tizenhét százalékos arányhoz képest óriási előrelépést jelent. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottságban külön munkacsoport dolgozik a káresetek elemzése alapján a hatékony megelőzésen – hangsúlyozta a tábornok. 

Érces Ferenc tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megelőzési és engedélyezési szolgálatvezetője előadásában felvázolta a kéményseprőipari tevékenység hatósági felügyeletének kialakulását és jogszabályi változásait, majd bemutatta a hatósági tapasztalatokat is. 

A konferencia egyik központi kérdése a levegőtisztaság-védelem, így arról, hogy miként lehet a lakossági fűtés okozta légszennyezés negatív hatásait csökkenteni kéményseprői segédlettel, Farkas József, a BM OKF GEK Somogy megyei kéményseprőipari csoportvezetője tartott előadást. Kifejtette véleményét a különböző tüzelőanyaggal működő berendezések környezetre gyakorolt hatásairól és a fejlődés irányáról, valamint a szilárd tüzelésből eredő szállópor kibocsátásra fókuszálva bemutatta a korszerű fatüzelés kedvező hatását.

A konferencia pénteken egyebek között a kéménytüzekkel kapcsolatos beavatkozások tapasztalatainak feldolgozásával, a társasházak gyűjtőkéményeinek problémájával, illetve a megújuló energia felhasználási lehetőségeivel foglalkozó napirendekkel folytatódik. 

Fotó: Kovács Andrea tű. főhadnagy - Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság