Szélvédőt törtek, sérülteket mentettek

2020. október 01. 15:49

Vonat és autóbusz ütközött egy nyírbátori, sorompó nélküli vasúti átjáróban, a balesetben ketten életüket vesztették, nyolc ember megsérült. Ez volt az alaphelyzete a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a MÁV Zrt. október 1-jén megtartott katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlatának.

Nyírbátor, Baktalórántháza, Mátészalka és Nyíregyháza, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveleti szolgálatának összesen huszonöt hivatásos tűzoltója mellett az Országos Mentőszolgálat szakemberei, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének munkatársai és statisztái is részt vettek a csütörtöki gyakorlaton. 

Idén augusztus végéig a MÁV Zrt. adatai szerint a társaságuk által üzemeltetett hálózaton negyvenhárom baleset történt, ebből négy halálos kimenetelű volt. Ezért is fontos a vasúti közlekedést érintő balesetek felszámolásába bekapcsolódó szervezetek állományának közös gyakoroltatása, hiszen ezek nagyban segítik a hatékonyabb együttműködést. 

A közös gyakorlat során a hivatásos tűzoltóegységek speciális műszaki mentő eszközöket is használtak, egyebek között hidraulikus feszítővágó berendezést, korongos gyorsdarabolót, és akkumulátoros orrfűrészt.

Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője értékelésében kiemelte, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gyakorlat résztvevői bizonyították, hogy megfelelően felkészültek a hasonló helyzetek kezelésére. Az országos tűzoltósági főfelügyelő hangsúlyozta, az ilyen volumenű káreseteket korszerű eszközökkel lehet hatékonyan felszámolni. Éppen ezért a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság újabb akkumulátoros műszaki mentőeszközöket szerez be – zárta beszédét a tábornok.

Fotó: Várkonyi Edina (Szabolcs-Szatmár-Bereg MKI) és Rutkai-Dér Vivien tűzoltó főhadnagy, szóvivő (Szabolcs-Szatmár-Bereg MKI)