Példaképek

2013. augusztus 12. 12:21

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, Dr. Bakondi György tű. altábornagy kiemelkedő helytállásáért elismerésben részesített két borsodi tűzoltót. Mindketten az augusztus ötödikén, Harsányban keletkezett tűzesetnél végeztek kitűnő munkát.

Harsányban egy héttel ezelőtt az esti órákban gyulladt ki és égett nagy lánggal egy családi ház melléképülete. A helyszínre érkező miskolci hivatásos tűzoltók és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat a felderítést követően oltani kezdte a teljes terjedelmében égő hatvannégy négyzetméteres melléképületet. Kiérkezésük előtt azonban felrobbant egy propán-butángáz-palack. A tűz átterjedt a szomszéd házra is, a lángokat a tűzoltók gyorsan eloltották. Személyi sérülés nem történt, viszont negyvennyolc embernek ideiglenesen el kellett hagynia otthonát, mivel az épületben oxigén-, dissous- és argon-palackokat tároltak. Ezeket az egységek folyamatosan hűtötték. Mivel tartani lehetett attól, hogy a dissous-palack felrobban, ezért a tűzoltók a rendőrség segítségét kérték és egy felhevült palackot végül a mesterlövész lőtt ki.
 
Az országos katasztrófavédelmi főigazgató emléktárgyat adományozott Baráth Szabolcs tűzoltó zászlósnak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság különlegesszer-kezelőjének, aki a tűz idején éppen szabadnapját töltötte, de a káresemény közelében tartózkodott. Amikor észlelte a füstöt, a zászlós azonnal a helyszínre sietett, áramtalanította az épületet, hívta a tűzoltókat, majd egy kerti locsolócsővel oltotta a tüzet, illetve kimentette a lakókat az épületből.
 
Ugyancsak elismerésben részesítette a katasztrófavédelem vezetője Rózsa Béla tűzoltó zászlóst, szintén a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság különlegesszer-kezelőjét, aki részt vett a harsányi tűz előzetes felderítésében, a lángok továbbterjedésének megakadályozásában és élen járt a tűztől károsodott helyiségben található gázpalackok biztonságba helyezésében.