Online konferencia a tűzvédelmi szakértők részére

2020. november 03. 19:31

A járványügyi helyzetre tekintettel idén rendhagyó módon, videó-konferencia formájában tartotta meg november 3-án a BM OKF a tűzvédelmi szakértők továbbképzésének első napját, mely két nap múlva folytatódik.

A videó-konferencia megnyitójában Dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő hangsúlyozta, hogy az előadások hozzájárulnak a szakértők tudásának szinten tartásához, a tűzvédelemmel kapcsolatos aktualitások megismeréséhez, és nem utolsó sorban biztosítják a szakértők számára a jogszabályban előírt óraszámok megszerzését.

A tavaszi továbbképzés a járványhelyzet miatt elmaradt, ezért az Országos Tűzvédelmi Szabályzattal (OTSZ) és a hozzá kapcsolódó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvekkel (TvMI) kapcsolatos változásokról, az azok alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatokról a tűzvédelmi szakértők, a BM OKF szervezésében most hallhattak ebben a formában először.

Az OTSZ alkalmazásának gyakorlati tapasztalatairól Wagner Károly tű. alezredes beszélt, majd a témához szorosan kapcsolódva Péter András tű. alezredes, főosztályvezető tartott előadást az oktatási intézmények tűzvédelmi hatósági ellenőrzésének tapasztalatairól. A tűzvédelmi hatósági szakterület munkatársai rávilágítottak a jogszabályi előírások, és a hatósági eljárások gyakorlati tapasztalatai közötti összefüggésekre, a feltárt hiányosságokra és a lehetséges megoldásokra.

Badonszki Csaba tű. alezredes, főosztályvezető-helyettes az OTSZ-hez szervesen kapcsolódó TvMI-k aktuális helyzetéről, a módosított, a jelenleg is módosítás alatt lévő, valamint az új TvMI-kről, illetve azok beválásának tapasztalatairól tartott előadást.

Az elmélet és a gyakorlat volt egyensúlyban dr. Takács Lajos Gábor egyetemi docens, a Tűzvédelmi Tanácsadó Testület tagja előadásában, aki a tűzterjedés elleni védelem lehetőségeit fejtette ki részletesen. A tűzvédelem gyakorlatias oldalát, a beépített tűzoltó berendezésekben készenlétben tartott oltóanyagok időszakos felülvizsgálatát, beleértve a legújabb környezetvédelmi előírásokat mutatta be Szabó Attila tű. alezredes, a Katasztrófavédelmi Kutatóintézet vezetője. Szintén gyakorlatias előadást tartott Fentor László tű. alezredes a kamerarendszerek felvételeinek tűzvizsgálati eljárások során történő alkalmazásáról.

Az online konferenciát Dr. Bérczi László zárta, aki a szakértői vizsgáztatás aktuális helyzetét, a jelentkezés, bejelentés, vizsgázás szabályait mutatta be, különös tekintettel a veszélyhelyzet során lejárt jogosultságok kezelésére és a szakértői engedélyek megújítására.

Az előadásokról felvétel készült, amely 2020. november 9. és november 30. között azon szakértők számára is elérhető lesz, akik nem tudtak részt venni az online konferencián és regisztráltak a BM OKF Tűzvédelmi Főosztályon.

Fotó: Barta-Vámos László tű. alezredes - BM OKF