Virtuális konferenciát tartott a CTIF tűzvizsgálati munkacsoport

2020. november 11. 16:25

Budapesten rendezték meg november 11-én a Nemzetközi Tűzoltószövetség, a CTIF tűzvizsgálati munkacsoportjának virtuális konferenciáját. A tanácskozáson résztvevők tanulságos eseteket, illetve a munkacsoport terveit ismerhették meg.

Az ülést Hidas Zoltán tű. őrnagy, a tűzvédelmi főosztály munkatársa nyitotta meg. A résztvevőket dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, a CTIF alelnöke, a CTIF tűzvizsgálati munkacsoport elnöke köszöntötte, majd tájékoztatta a résztvevőket a CTIF vezetőségében történt változásokról. Beszédében egyebek mellett arról tájékoztatta a konferencia résztvevőit, hogy az érdekes és jelentős tűzesetek tűzvizsgálata kapcsán kiadvány összeállítását és kiadását tervezik. 

Ezt követően az Amerikai Egyesült Államok képviselője ismertette az NFPA 921 szabványban végrehajtott változásokat, majd az Egyesült Királyság, Bulgária, Csehország, Észtország, Görögország, Hollandia, Litvánia és Magyarország képviselői egy-egy tűzvizsgálati esetet mutattak be. Összetett munkát igénylő tűzvizsgálatokról számoltak be az előadók, így szabadtéri tűzesetekről, műanyag-feldolgozó üzemben keletkezett tűzről, használtautó-gumiabroncsot újrahasznosító üzem tűzesetéről adtak tájékoztatást, egy előadás pedig arra mutatott rá, hogy mennyire fontos egy adott épület esetében figyelembe venni a rendeltetés módosítása esetén a vonatkozó tűzvédelmi követelményeket. A konferencián Magyarországot képviselő Hidas Zoltán tű. őrnagy egy bátonyterenyei, LPG gázzal kapcsolatos tűzesetet követő tűzvizsgálatot ismertetett.

A virtuális ülést is az őrnagy zárta, megköszönve a résztvevők munkáját. 

Fotó: Szőke Péter – BM OKF