Újabb elismerések a bátor helytállásért

2013. augusztus 22. 09:26

Két szerencsi és egy pétfürdői hivatásos tűzoltó vehetett át elismerést augusztus huszonkettedikén. A borsodi kollégák egy műhely tüzénél, Veszprém megyében szolgáló harmadik társuk pedig szabadtéri tűznél bizonyította bátorságát.

Augusztus tizedikén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcalon tűz ütött ki egy műhelyben. A helyiségben egy dissous-, egy oxigén- és egy pb-gáz palack is volt, ezek miatt először ötven, majd százméteres biztonsági zónát kellett kijelölni. Az esemény felszámolása során Kovács Norbert tűzoltó zászlós, megbízott rajparancsnok és Sike András tűzoltó főtörzsőrmester, beosztott tűzoltó rendkívüli bátorságról tett tanúbizonyságot, amikor a tűzből a palackokat kihozta és biztonságos helyre vitte. Ezért Dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a szerencsi hivatásos tűzoltó-parancsnokság két tűzoltójának a veszélyhelyzet elhárításában nyújtott kimagasló helytállása, bátor magatartása elismeréseként főigazgatói emléktárgyat adományozott.
 
Augusztus tizedikén a várpalotai Bögre-szőlőhegyen ötszáz négyzetméteren kigyulladt a szántó. A tüzet az éppen szabadnapos Dobai Zsolt törzsőrmester, a pétfürdői hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója észlelte. Miután telefonon bejelentette az eseményt, még az egységek megérkezése előtt a tüzet körülhatárolta, így megakadályozta annak továbbterjedését, később részt vett az oltásban is. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató kimagasló helytállása, bátor magatartása elismeréseként Dobai Zsoltot soron kívül előléptette tűzoltó főtörzsőrmesterré.
 
Az emléktárgyakat és a kinevezést Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok, főigazgató-helyettes adta át a három kitüntetettnek.