Az önkéntes mentőszervezetek mentési képességeinek fejlesztése

2020. december 14. 11:47

A KEHOP 1.6.0-15-2016-00017 azonosítószámú, „Önkéntes mentőszervezetek fejlesztése és felkészítése” című projekt keretében negyvenöt quadot és ugyanennyi utánfutót szerzett be a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amely az eszközöket negyvenkét önkéntes mentőszervezetnek adja át üzemeltetésre. Mindezek mellett általános gyakorló és tűzoltói bevetési védőruházatot is átvehetnek az önkéntesek. A csapatok december harmadik hetében veszik át a járműveket és a ruházati termékeket.

A terepmintázatú gumiabroncsokkal ellátott terepjáró jármű az önkéntes polgári védelmi szervezetek többcélú beavatkozó eszköze. A jármű kialakítása, technikai paraméterei szélsőséges időjárási és terepviszonyok között is lehetővé teszik a kárhelyszínek megközelítését, alkalmasak arra, hogy a beavatkozó állományt és a védekezéshez szükséges eszközöket a kárhelyszínre szállítsák vele, továbbá képes utánfutó vontatására. A járművön és az utánfutón lévő anyagok és eszközök biztonságosan rögzíthetőek, a quadok képesek szélsőséges terepviszonyok között, kevésbé teherbíró talajon, valamint meredek emelkedőkön is közlekedni. A vonóerőtől kezdve a kapaszkodóképességen át az üzembiztonságig a jármű minden tulajdonsága azt a célt szolgálja, hogy a gépjárművezető és a felszerelések biztonságosan megérkezzenek a bevetés helyszínére, majd a beavatkozás végeztével onnan az állomáshelyükre. A járművet a kövek, ágak okozta sérülések elleni védelem érdekében gallytörő ráccsal és védőlemezekkel látták el. A quadok és az utánfutók együttes értéke megközelíti a kétszázmillió forintot.

A projekt keretében hetvenhat szervezet összesen hatszáznegyven garnitúra általános gyakorló védőruházatot is átvehet – a szettbe egy-egy dzseki, mellesnadrág, normál és téli sapka, kabátból és nadrágból álló esővédő, illetve két rövidujjas póló tartozik. Mindezeken felül harminchárom önkéntes csapatnak háromszázhúsz bevetési védőruházatot, -sisakot, -kámzsát, -kesztyűt és -csizmát is átadnak. A ruházati termékek összértéke meghaladja a kétszázmillió forintot.

Az újabb eszközátadással tovább folytatódik az önkéntes mentőszervezetek mentési képességeinek, technikai eszközeinek fejlesztése.