Újabb áldozatokat követeltek a lakástüzek

2020. december 15. 13:22

Az ünnepi időszakban megemelkedett a lakástüzek száma: az esetek többsége a nyílt láng, a fűtőberendezések helytelen használatára, a dohányzásra, vagy elektromos zárlatra vezethetőek vissza.

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy hétvégi ház Pilismaróton, a Mályva utcában. Az esztergomi, a nyergesújfalui, valamint a szentendrei hivatásos tűzoltók több oldalról oltották el a lángokat. Az épület átvizsgálása során egy ember holttestére bukkantak. 

Kedden délelőtt Mátészalkán, a Viola utcában kisebb tűz volt, egy száz négyzetméteres családi ház egyik szobájában lévő ágybetét gyulladt ki. A tűz keletkezésének idején egy ember tartózkodott az épületben, akinek az életén már nem lehetett segíteni. A mátészalkai hivatásos tűzoltók kiérkezésekor már nem voltak lángok, a füsttel telítődött épületrészt átszellőztették. A tragédiát nem kizárt, hogy a dohányzás okozta, de a tűz keletkezési körülményeit és okát mindkét esetben jelenleg is vizsgálják. 

A dohányzás egyre kisebb százalékban, de még mindig dobogós helyen szerepel a tűzkárstatisztikákban, minden évben számos lakás gyullad ki emiatt. A cigarettából kihulló parázs, vagy az ágyba borult hamutartó sokszor csak később okoz tüzet, amikor már alszunk.

Az ünnepek alatt kiemelten figyeljünk idős, vagy egyedül élő hozzátartozóinkra, illetve a környezetünkben élőkre, otthonunkat pedig füstérzékelővel tegyük biztonságosabbá. A készülék a tűz kialakulásakor jelez, így esély van a lángokat megfékezni, ezzel emberi életet és anyagi javakat lehet megmenteni. 

További információért Dóka Imre tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét hívhatja a 0620 669 36 13-as számon.

Budapest, 2020.12.15.

Fotó: Mátészalka HTP