Ezekre a településekre a katasztrófavédelem kéményseprői érkeznek a jövőben

2021. január 04. 13:16

2021. január elsejétől Sátoraljaújhely, Mogyoróska, Békéssámson, Csanytelek, Felgyő, és Székkutas is a katasztrófavédelem kéményseprőinek ellátási területéhez tartozik.

Az évfordulóval összesen hat település kéményseprőipari ellátása került át a katasztrófavédelemhez: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Sátoraljaújhely és Mogyoróska, Békés megyében Békéssámson, valamint Csongrád-Csanád megyében Csanytelek, Felgyő, és Székkutas. Az összesen huszonkétezer lakost számláló településeken mintegy tízezer kémény működik, amelyek tisztítását és rendszeres időszaki ellenőrzését 2021-ben már a katasztrófavédelem kéményseprői végzik. A változást mind a hat településen a közszolgáltatói szerződések lejárta indokolta.

Budapest, Fejér és Vas megye kivételével jelenleg tizenhét megyében dolgoznak a katasztrófavédelem kéményseprői. A szakemberek feladata a fűtési rendszerek biztonságos működésének ellenőrzése, a kémények műszaki állapotának rendszeres felülvizsgálata és a kémények tisztítása. 

Fontos, hogy automatikusan csak a társasházakba és lakásszövetkezeti ingatlanokba érkeznek a kéményseprők. A családi házakhoz kizárólag a lakók kérésére, egyeztetett időpontban mennek ki a szakemberek, ez magánszemélyeknek továbbra is ingyenes. A katasztrófavédelem kéményseprőjének házhoz hívását a http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat linken, időpontfoglalással lehet kezdeményezni. 

Az év eleji változással a katasztrófavédelem kéményseprőinek ellátási területe 2681 településre nőtt.

 

 

Fotó: Szőke Péter – BM OKF