Hajnalban kigyulladt egy kórterem Székesfehérváron

2021. március 11. 09:12

Összeütközött három személyautó tegnap Budapest ötödik kerületében, a Szent István körúton, egy ember megsérült. Légbefúvópanel gyulladt ki a győri pláza Vasvári Pál utca felőli bejárata felett szerda délelőtt, sérülés nem történt. Csütörtökön hajnalban kigyulladt egy kórterem Székesfehérváron. Kétszer is kigyulladt egy ház kéménye Beregsurányban, a ház lakhatatlanná vált.

Tegnap összesen 248 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 126 tűzesetet és a 65 műszaki mentést összesen 258 hivatásos, 32 önkormányzati és 3 létesítményi tűzoltóegység, valamint 29 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 46 téves és 4 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.

Összeütközött három személyautó, majd az egyik felborult szerdán délután Budapest ötödik kerületében, a Szent István körúton, a Honvéd utcánál, majd a járdán, a tetején állt meg. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. A körút érintett szakaszán nem sokkal a baleset után fél pályán elindulhatott a forgalom. Egy ember megsérült.

Két balesethez is riasztották Csongrád-Csanád megye tűzoltóit szerdán. Nyolc órakor Hódmezővásárhely külterületén, a földeáki úton felborult egy autó. A város hivatásos egysége áramtalanította a járművet, a mentők a sofőrt kórházba szállították. Este hét órakor Szentes és Fábiánsebestyén között sodródott árokba egy személyautó. A szentesi hivatásos és a fábiánsebestyéni önkéntes egység végezte el a műszaki mentést, a balesetben senki sem sérült meg.

Egy tehergépjármű és egy személyautó ütközött össze szerda délelőtt az 5-ös úton, Lajosmizsénél. A település önkormányzati tűzoltói áramtalanították a járműveket, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek. Az eset során nem sérült meg senki. 

Egy kisteherautó és két személyautó ütközött össze szerda délelőtt a 40-es főúton, Napkor térségében. Az Apagy felé vezető szakaszon történt balesethez a napkori önkéntes és a nyíregyházi hivatásos tűzoltók vonultak, az egységek áramtalanították a járműveket, majd a forgalmi akadály megszüntetésén dolgoztak.

Két személygépkocsi ütközött össze szerdán délután az 51-es főúton, Dunavarsány közelében. Az ütközés következtében az egyik autó árokba csapódott és felborult. A szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, a felborult gépkocsit a kerekeire állították, majd biztosították a helyszínt. A balesetben személyi sérülés nem történt.

Lesodródott az útról és egy családi ház kerítésének ütközött egy személygépkocsi szerdán, Nyírbogdány belterületén, a Fő utcán. Az autóban ketten utaztak, személyi sérülés nem történt. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet.

Eltört egy kazán töltőcsöve, emiatt kilencven centiméter magasan állt a víz szerdán délután egy ötven négyzetméteres pincében Kőszegen, a Rákóczi Ferenc utcában. A kőszegi önkormányzati tűzoltók vonultak a helyszínre. Az egység a vizet szivattyúval távolította el.  Az eset során nem sérült meg senki, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. 

Veszélyesen megdőlt egy lakóház felé egy nagy méretű fa Nyíregyháza-Salamonbokornál. Az áramszolgáltató a tűzoltói beavatkozás idejére kiszakaszolta a vezetéket. Nyíregyháza hivatásos tűzoltói létrás járművel dolgozva motoros láncfűrésszel távolították el a fát. Személyi sérülés, anyagi kár nem keletkezett.

Megdőlt egy körülbelül tizenöt méter magas fűzfa Homokszentgyörgyön, a Dózsa György utcában. A barcsi hivatásos tűzoltókat szerda délelőtt riasztották az esethez, mert a fa egy melléképületet veszélyeztetett. A fa biztonságos eltávolításához magasból mentőre is szükség volt, amely Nagyatádról érkezett. Az egységek láncfűrésszel három és fél óra alatt vágták le a fűz ágait.

Nem adott magáról életjelet egy idős ember tegnap délelőtt Lentiben, a Sugár úton. A mentők a város hivatásos tűzoltóinak segítségével jutottak be a lakásba, ahol megkezdték a bajbajutott ellátását. 

Csatornában rekedt egy macska szerdán, napközben Hajdúböszörményben, a Téglási utcában. A hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal eltávolították a csatornafedőt, és kiszabadították az állatot. A nyakörvén lévő telefonszám alapján a tűzoltók a cicát át tudták adni a gazdájának.

Kigyulladt egy személygépkocsi Balatonfűzfő Jankovich Ferenc utcájában szerdán, nem sokkal dél után. Az esethez a balatonfűzfői hivatásos tűzoltókat riasztották, akik rövid idő alatt eloltották a lángoló járművet. Személyi sérülés nem történt.

Kigyulladt egy személygépkocsi szerdán délután a 4-es főúton, Üllő közelében. A tűzoltók kiérkezésekor az autó már teljes egészében égett. A tüzet a monori hivatásos tűzoltók oltották el.

Kigyulladt egy kórterem a kórházban Székesfehérváron. A tűz miatt összesen százhuszonnyolc beteget mentettek ki kórterméből csütörtökön hajnalban a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház úgynevezett hotel épületében. Az egyik ötödik emeleti kórteremben két mennyezetre függesztett televíziókészülék égett. A helyszínre nagy erőkkel érkeztek ki a székesfehérvári, a sárbogárdi, a pétfürdői és a pusztaszabolcsi hivatásos tűzoltók, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett légzőkészülékben a nagy füst miatt az ötödik emeletről és a felette húzódó négy szint füsttel érintett szárnyaiból, valamint a negyedik emelet egy részéről összesen százhuszonnyolc beteget, többségüket betegágyában tolva mentettek ki a kórház dolgozóival, rendőrökkel és katonákkal együttműködve. A tűzoltók porral oltóval oltották el a lángoló televíziókészülékeket, hőkamerával átvizsgálták a mennyezetet, a füsttel érintett folyosókat átszellőztették, majd segítettek a betegeket visszatolni a kórtermükbe. A betegeknek nem esett bajuk, egy kórházi dolgozó a füst belélegzése miatt könnyebben megsérült. A mentésben összesen harminchét hivatásos tűzoltó vett részt tíz járművel. A tűz keletkezési okát, körülményeit a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vizsgálja.

Kigyulladt egy százötven négyzetméteres rönkház szerdán délután Kosdon. A tűzoltók kiérkezésekor a ház már teljes egészében égett. A tüzet a váci, fővárosi és a rétsági hivatásos tűzoltók oltották el, majd átvizsgálták a kiégett épületet. A tűzoltók munkáját a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A ház lakhatatlanná vált, az ott élők rokonokhoz költöztek.

Egy fa szerkezetű, füstölőnek használt épület kapott lángra szerdán Sándorfalván, a Vitéz utcában, a tűz egy fóliasátrat is veszélyeztetett. A szegedi hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók a tűz továbbterjedését megakadályozták, a lángokat vízzel és kézi szerszámokkal eloltották.

Légbefúvópanel gyulladt ki a győri Pláza Vasvári Pál utca felőli bejárata felett szerda délelőtt. A győri hivatásos tűzoltók helyszínre érkezéséig az ott dolgozók egy porral oltó segítségével eloltották a tüzet. A füsttel enyhén telítődött épületet harminc ember hagyta el, akik az átszellőztetés után visszamehettek a plázába. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Háromszor riasztották a zalai tűzoltókat szerdán kéménytűz miatt. Tegnap reggel kéményben lerakódott korom izzott egy balatongyöröki, Felsőhegyi úti családi háznál. A helyszínre a keszthelyi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik az izzást kéziszerszámokkal megszüntették. Tegnap délután Csörnyeföldén, a Nyárfa utcában is lerakódott korom égett egy családi ház kéményében. A letenyei hivatásos tűzoltók a kéménybe kötött kazánból az izzó részeket eltávolították. Késő éjjel szintén korom izzott a kéményben egy orbányosfai, Fő úti családi háznál. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók a helyszínt az izzás megszűnéséig biztosították, majd a kémény környékét és a födémet hőkamerával átvizsgálták, de további tűzre, izzásra utaló nyomokat nem találtak. A beavatkozó rajok mindhárom esetben felhívták a tulajdonosok figyelmét, hogy az égéstermék-elvezetőket a kéményseprőkkel történő átvizsgáltatásig ne használják. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Lerakódott korom égett, és emiatt lakhatatlanná vált egy ház Beregsurányban.  A lakóházhoz kéménytűz miatt először szerdán, napközben riasztották a tűzoltókat. Akkor a fehérgyarmati hivatásos egységek kéziszerszámokkal távolították el az izzó részeket, és felhívták a tulajdonosok figyelmét az ingyenes lakossági kéményseprés lehetőségére, és arra is, hogy a kéményt addig ne használják, amíg azt nem ellenőrizte szakember. Este a lakók a ház tüzelő-fűtő berendezését újra beüzemelték, az ekkor keletkezett újabb kéménytűz ekkor már átterjedt a födémszerkezetre. A fehérgyarmati hivatásos, a vásárosnaményi önkormányzati, valamint a tarpai és csarodai önkéntes tűzoltók avatkoztak be. A ház lakhatatlanná vált, ezért az ott élő házaspár gondozójuknál helyezkedett el. 

Szeméttároló égett szerda délután Tatabányán, a Gál István lakótelepen. A tatabányai hivatásos tűzoltók eloltották a lángokat. Mocsán eközben a komáromi hivatásos és önkéntes tűzoltók vonultak a csaknem kétezer négyzetméter területen lángoló nádast oltani. A komáromi tűzoltók avatkoztak be. A nádas tüzét időben körülhatárolták és eloltották, anyagi kár nem keletkezett.

Rövid idő leforgása alatt kétszer akadt dolga a lenti hivatásos tűzoltóknak tegnap délután Rédicsen. Előbb mintegy százötven négyzetméteren égett a száraz avar a 75-ös főút mellett, a község külterületén. A közeli vasúti átjáró berendezéseit veszélyeztető tüzet eloltották. Nem sokkal később – szintén Rédicsen – ugyancsak száraz avar gyulladt meg, mintegy hatszázötven négyzetméteren a település határában. A tüzet, amely a közelben lévő méhkaptárakat veszélyeztette, a lenti hivatásos tűzoltók fékezték meg. Az esetek során senki sem sérült meg.

A nyíradonyi hivatásos tűzoltókat riasztották szerdán Nyírmihálydiba, a Nyár és a József Attila utcába. Több száz négyzetméteren égett az avar és a bozótos. A nyíradonyi egység fékezte meg a lángokat. Hajdúhadházon, a Keskeny és a Méhészkert utcába vonultak a hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók, ahol a száraz avar és gaz lángolt. Később Hajdúhadházon, az Irinyi József utcában két hektáron égett az avar, ide a debreceni hivatásos tűzoltókat riasztották. A hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók Hajdúszovát külterületére és a 4-es számú főút melletti területre vonultak, ahol gaz és nádas égett. Szabadtéri tűz miatt vonultak a püspökladányi hivatásos tűzoltók is Földesen, a Zrínyi és a Somogyi Béla utcába. Egy hektáron égett mind a két területen a nádas. Este Kaba és Nádudvar közötti területen égett foltokban a nádas. A püspökladányi hivatásos tűzoltók és a kabai önkéntesek avatkoztak be.

A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében szerdán százharminchárom ellenőrzést tartottak, ezek során a szakemberek hetvenöt szabálytalanságot találtak és tíz intézkedést tettek.

A polgári védelmi tevékenység során tegnap huszonhat ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.

A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei szerdán két üzemazonosítást végeztek, egy esetben a biztonsági dokumentációt vizsgálták, négy veszélyes ipari üzemben pedig hatósági ellenőrzést tartottak. Szabálytalanságra egyik esetben sem derült fény.

Tegnap közúton száztíz járművet ellenőriztek, huszonegy tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabályai) hatálya alá, a szakemberek egy szabálytalanságot találtak és egy helyszíni intézkedést tettek. Hat ADR-telephelyi ellenőrzés is volt szerdán, szabálytalanságra nem derült fény. Tegnap kétszázharmincnyolc vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, százharminckilenc tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, a vizsgálatok két esetben tártak fel problémát és egy esetben helyszíni intézkedésre is szükség volt. A katasztrófavédelem szerdán nyolc vízi járművet ellenőrzött, három tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, minden rendben volt. Tegnap egy légi járművet is ellenőriztek a szakemberek, amely az ICAO-TI (légi veszélyesáru-szállítás szabályai) hatálya alá tartozott, szabálytalanságot nem találtak.

Fotó: Szabó-Bisztricz Anett tű. szds., Fejér MKI