Nagy érdeklődés mutatkozik a Katasztrófavédelmi Intézet képzései iránt

2021. március 24. 15:04

Az idén éppen tízéves Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének képzései iránt a 2021/2022-es tanévben is kiemelkedő az érdeklődés: a katasztrófavédelmi alapképzés szakirányain és mesterképzésén meghirdetett kétszáznyolcvan helyre összesen 532 ember jelentkezett.

Az új tanévre több szakirányon is magas volt a jelentkezők száma, különösen a katasztrófavédelem alapképzési szak nappali katasztrófavédelmi műveleti, az iparbiztonsági és a tűzvédelmi és mentésirányítási államilag támogatott formái népszerűek

A katasztrófavédelmi műveleti szakiránynak az államilag támogatott, nappali munkarendű képzésére a meghirdetett 18 helyre 79-en adták be jelentkezésüket. A levelező államilag támogatott és költségtérítéses képzési formával együtt erre a szakirányra több mint kétszeres volt a túljelentkezés. 

Az iparbiztonsági szakirány államilag támogatott nappalis képzésén rendelkezésre álló 18 helyre 38 hallgató jelentkezett. Az iparbiztonság levelező államilag támogatott és költségtérítéses képzés formáit 91-en jelölték meg, ez duplája a felvehető létszámnak. 

A tűzvédelmi és mentésirányítási szakirányon a 2021/2022-es tanévben újdonságként jelentkezik az alap nappali és költségtérítéses képzési forma, amely egyrészt biztosítja az utánpótlást a gazdálkodó szervezetek tűzvédelmi felsőfokú végzettséghez kötött beosztásaihoz, másrészt a levelező képzési formában az önkormányzati és a létesítményi tűzoltóságok, valamint az önkéntes tűzoltó egyesületek szaktevékenységet ellátó tagjai számára teszi lehetővé a diploma megszerzését. Népszerű a tűzvédelmi és mentésirányítási szakirány levelező, államilag támogatott képzési formája is, amelyre csaknem háromszoros a túljelentkezés.

Az idén immár hatodik alkalommal meghirdetett katasztrófavédelmi mesterszakon 2021-ben – az államilag támogatott képzés keretében és költségtérítéses formában is – a jelentkezett nyolcvankilenc hallgatóból az elért felvételi pontszámnak megfelelően várhatóan hatvanan kezdhetik meg tanulmányaikat. Ezzel a képzéssel a katasztrófavédelem tagjainak lehetősége nyílik arra, hogy államilag támogatott formában szerezzenek mesterdiplomát, biztosítva ezzel a hivatásos katasztrófavédelmi szervek vezetői állományának utánpótlását.

 

Fotó: Szőke Péter BM OKF