Videókonferencia-sorozat tűzoltósági kérdésekről

2021. május 31. 16:12

A sorozat keretében az elmúlt időszak tapasztalatairól és az aktuális feladatokról kaptak tájékoztatást a mentő tűzvédelem megyei irányítását végző tűzoltósági főfelügyelők, valamint az önkormányzati, létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek vezetői, képviselői.

A COVID-19 járványra tekintettel a hagyományos, személyes értekezletek helyett ezúttal a virtuális térben találkoztak a résztvevők. A sort a megyei tűzoltósági főfelügyelők értekezlete nyitotta múlt hét elején, amely keretében a szakterület aktuális feladatai mellett az önkormányzati és az önkéntes tűzoltóságok pályázati lehetőségeivel és helyzetével foglalkoztak az érintettek. A program részeként két tanulságos káresetet dolgozott föl a Heves megyei, illetve a Komárom-Esztergom megyei főfelügyelő. Napirenden volt a készenléti tűzoltó állomány napi továbbképzését segítő e-learning rendszer megújítása is, majd áttekintették az e-szemle rendszer helyzetét és a tűzvizsgálat aktuális kérdéseit.

A konferenciát az önkéntes tűzoltó egyesületek folytatták május 25-én. A nagy érdeklődésre való tekintettel délelőtt és délután is volt egy-egy tájékoztató. Az értekezlet gerincét a pályázatokkal kapcsolatos tudnivalók alkották. A résztvevők előadást hallhattak az előző évi pályázatok ellenőrzésének tapasztalatairól, valamint az idei pályázat aktuális helyzetéről, sarkalatos pontjairól. A találkozót konzultáció zárta. 

Május 28-án az önkormányzati és létesítményi tűzoltóságok képviselőinek tájékoztatása zárta a konferenciák sorát. A találkozó előtt a szervezeteknek alkalmuk volt előre feltenni a kérdéseiket, így a konferencia egy része kifejezetten ezen kérdések megválaszolására épült. Mindezek mellett kiemelt szerepet kapott az aktuális pályázati lehetőségek elemzése. Ezek mellett a képviselők finformációt kaptak a képzési rendszer átalakításáról.