Újabb tűzvédelmi műszaki irányelvek változtak

2021. július 06. 09:09

A tűzvédelmi szakemberek javaslatainak figyelembevételével a munkacsoportok bővítették a kiürítéssel, valamint az ellenőrzéssel, felülvizsgálattal és karbantartással foglalkozó tűzvédelmi műszaki irányelveket.

A műveleti főigazgató-helyettesi szervezet tűzvédelmi főosztálya és a hatósági főigazgató-helyettesi szervezet tűzmegelőzési főosztályának munkatársai közösen, külső szakemberek bevonásával újabb tűzvédelmi műszaki irányelveket módosítottak. Az új irányelveket 2021. július 15-től lehet alkalmazni.

A Kiürítés Tűzvédelmi Műszaki Irányelv egyik legjelentősebb változása a kiürítési útvonal szabad szélességének átbocsátóképességére alkalmazott állandó érték növelése. A munkacsoport nemzetközi szakirodalmat, tanulmányokat, kísérleteket tekintett meg, amelyek figyelembevételével ötvenhárom év elteltével a szabad szélesség átbocsátóképességét illetően megengedőbb értéket alkalmaz. (k=41,7 fő/m x perc helyett k=65 fő/m x perc)

Új elemként jelennek meg a több irányban történő kiürítés tervezésének feltételei, az előcsarnokok esetében kedvezőbbek lettek a normatív létszámadatok. Bővült azon tárgyak köre, amelyek a menekülési útvonalon a helyiség rendeltetésével összefüggően elhelyezhetőek. Ilyen például a recepciós pult, az épületszerkezethez rögzített fogas, valamint az ital- és ételautomata. Mostantól új fejezetben találhatóak meg az akadálymentes menekülés, valamint a mentés feltételei. Új eszközök – mentési alátét, mentési lepedő – kerültek be a mentést segítő egyéb eszközök körébe, és a telepítési és készenlétben tartási feltételekből is többet tartalmaz az irányelv. Új tervezési irány lehet a mentési segédterület alkalmazása, amely a lépcső használatára önállóan nem képes emberek számára nyújt részleges védettséget addig, amíg a mentésüket meg tudják kezdeni.   

Ellenőrzés, felülvizsgálat és karbantartás Tűzvédelmi Műszaki Irányelv elnevezésre módosult az eddigi Felülvizsgálat és karbantartás című irányelv, így már a cím is utal az üzemeltetői ellenőrzés fontosságára. Az irányelvből egyértelműen kiderül, hogy az időszakos felülvizsgálat az esedékes üzemeltetői ellenőrzést is lefedi, így azt külön már nem kell elvégezni. A hő és füst elleni védelem üzembiztos működése érdekében nagyobb hangsúlyt kapnak a gyártó előírása szerinti működési próbák és diagnosztikai vizsgálatok, ahogy a kötelező alkatrészcserék elvégzése is. 

Új fejezetként jelentek meg a robbanás elleni védelem ellenőrzéssel, felülvizsgálattal, karbantartással kapcsolatos megoldásai. A műszaki irányelv mellékletébe további fényképes útmutatók kerültek, ezekben a föld feletti tűzcsapok és fali tűzcsapok nyomás- és vízhozammérése jelenik meg. 

 A tűzvédelmi műszaki irányelvet elérheti a katasztrófavédelem honlapján.