Az ország mentő tűzvédelme biztosított

2021. augusztus 25. 12:19

Magyarországon több mint hétezer-ötszáz tűzoltó lát el készenléti szolgálatot. A készenléti szolgálatot ellátók között vannak beosztott tűzoltók, gépjárművezetők, különlegesszer-kezelők, tűzoltásvezetők, vegyi, radiológiai, biológiai felderítésért felelős szakemberek, búvárok, kutyavezetők és hajósok is. A kárhelyszínre vonuló tűzoltók létszáma 2012 óta érdemben nem változott.

A katasztrófavédelem összetett tevékenysége miatt az egyes állománycsoportok tevékenysége nem választható el egymástól élesen. A káreset jellegétől és méretétől függően az elsődlegesen beavatkozó egységek munkáját számos más szakember támogatja. Ilyen például a katasztrófavédelmi mobil labor, amely valamennyi megyében és a fővárosban, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren működik. A mobil laborok hivatali munkaidőben és azon túl is riaszthatóak, vagyis 24 órában vonulhatnak káreseményhez. Ugyanez igaz a szintén az ország valamennyi megyéjében működő katasztrófavédelmi műveleti szolgálatokra is. 

A katasztrófavédelem hivatásos állományát érintő fluktuáció 2021-ben nem érte el a két százalékot, a mentő tűzvédelem az ország teljes területén biztosított. Minden egyéb állítás légből kapott.