Kiderült, ki 2021-ben az ország legerősebb tűzoltója

2021. szeptember 03. 17:49

Immár harmadszor adott otthont Vas megye a „TFA-FCC HUNGARY-Bük”, az ország legerősebb tűzoltója tűzoltóversenynek szeptember 3-án. Az idén is a fővárosból és az ország szinte minden megyéjéből neveztek hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltók, körülbelül száz versenyző mérte össze kitartását és sporttudását a büki gyógyfürdő előtti parkolóban.

A kora reggeli órákban nagy volt a készülődés, minden versenyző izgatottan, az izmokat bemelegítve várta, hogy a megnyitót követően rajthoz állhasson, és egy év kihagyás után megmutathassa, hogy kitartásának és erőnlétének köszönhetően ő az ország legerősebb tűzoltója. 

 A viadalt dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, Vas megyei katasztrófavédelmi igazgató és Baranyai Róbert, Bük alpolgármestere nyitotta meg, a résztvevőknek mindketten balesetmentes versenyzést, kitartást és jó versenynapot, a nézőknek pedig jó szurkolást, önfeledt szórakozást kívántak. A rendezvényt a helyszínen tekintette meg Vietórisz Ágnes tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humánszolgálatának vezetője, Gulyásné  dr.  Gyurka Tímea  tűzoltó ezredes, a főigazgatóság hivatalvezetője és Ördög István tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület ügyvezető elnöke. 

 A megnyitót követően a versenyzőknek izzasztó feladatok sorát végrehajtva kellett bizonyítaniuk rátermettségüket, állóképességüket. Az első pályát a női és férfi versenyzők egyaránt légzőkészülékben teljesítették. Itt a Firefighter Combat Challenge névre hallgató speciális akadálypálya egyes elemeit kellett megoldaniuk, a többi között egy nyolcvan kilogrammos bábut kellett elhúzniuk. Fél óra pihenést követően a másik pályán folytatták a versenyt, az itt megadott versenyfeladatokat már légzőkészülék nélkül kellett végrehajtani. Az akadályokat a legtöbb versenyző sikeresen teljesítette, mindezzel tanúbizonyságot téve arról, hogy milyen állóképesség és kitartás jellemzi a tűzoltókat, legyenek hivatásosok, önkormányzatiak, önkéntesek vagy létesítményiek. A legfőbb rivális az idő volt, hiszen mindenki a legjobb eredményre törekedett a legrövidebb idő alatt. A két időeredmény összeadódott, így alakult ki a végső sorrend.  

 A rendezvényre sokan kilátogattak, volt, aki szurkolni érkezett és volt olyan is, aki a tűzoltók iránti rajongása miatt nézte meg a versenyt. A nézők nem unatkoztak, a szervezők ugyanis színes programokat kínáltak: a népi fajátékok mellett az Országos Tűzmegelőzési Bizottság füstsátrában kipróbálhatták a légzőkészülék használatát, a korlátozott látási viszonyok közötti tájékozódás nehézségeit, emellett a Magyar Honvédség, a rendőrség, a polgárőrség és a Magyar Autóklub is készült statikus bemutatókkal. Az eredményhirdetést követően az ünneplésé és a kikapcsolódásé lett a főszerep, a színpadon a büki Ablánc Gyermek Néptánc Csoport lépett fel, majd a Pannónia Allstars SKA Orchestra és az Ocho Macho zenekar adott ingyenes koncertet.

Az eredményhirdetésen beszédet mondott Ördög István, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület ügyvezető elnöke és dr. Bognár Balázs, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. A tábornok úgy fogalmazott, büszkeség tölti el, hogy az igazgatóság már harmadszor rendezhette meg a versenyt. „Nagyszerű tűzoltók, nagyszerű sportemberek vagytok!” – gratulált valamennyi versenyzőnek.

A férfiak között a 30 év alattiak versenyében ifjabb Bodó László (KÖTÉL Egyesület) bizonyult a legjobbnak, a 30-40 év közötti kategóriát Kiss János (Bolhás ÖTE) nyerte, a 40 évnél idősebbeknél pedig Taskovics Sándor tűzoltó főhadnagy (Badacsonytomaj HTP) futotta a legjobb időt. A nőknél 30 év alatt Istványi Nóra tűzoltó főhadnagy (Eger HTP) hódította el az elsőséget, a 30-40 közötti korosztály legjobbja pedig dr. Ódor-Sápi Csilla (KÖTÉL Egyesület) lett. A magyar győztes címet a hivatásosok kategóriájában Karsai Zoltán tűzoltó törzsőrmester (Mosonmagyaróvár HTP) nyerte el. Az abszolút kategória győztese pedig Kiss János (Bolhás ÖTE) lett, így ő vehette át a vándorkupát.

Fotó: Tobak Ferenc (RSOE), Gergály Judit tűzoltó főhadnagy


Kapcsolódó dokumentumok:

TFA eredmények 2021 (2021.09.03.)