Megalakult a Kéményseprőipari Műszaki Bizottság

2021. szeptember 22. 07:27

A kéményseprőipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól szóló belügyminiszteri rendelet 2021. augusztus 2-án hatályba lépett módosítása hozta létre a Kéményseprőipari Műszaki Bizottságot, amelynek fő feladata a kéményseprőipari műszaki irányelvek megalkotása.

Az alakuló ülést dr. Mógor Judit tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatósági főigazgató-helyettese nyitotta meg. A tábornok hangsúlyozta a hatályos jogszabályokkal harmonizáló kéményseprőipari műszaki irányelv létrehozásának jelentőségét, annak fő célkitűzéseit, valamint az emberi élet védelmét biztosító műszaki megoldások kidolgozását. A testület tagjait arra kérte, hogy a kéményseprőipari tevékenység során szerzett tapasztalataikkal és szaktudásukkal támogassák a bizottság munkáját. A bizottságban a kéményseprő- és a gázipari tevékenységgel összefüggő szakmai szervezetek, a kamarák, a szabványügyi testület, valamint az egyetemi és kéményseprő szakmai oktatás képviselői kaptak helyet.

Az alakuló ülésen az ügyrend ismertetését és elfogadását követően a bizottság elnöke, dr. Ördög Tamás tűzoltó alezredes kezdeményezte a munkacsoport létrehozását. A munkacsoport elemzi és értékeli az égéstermék-elvezetőkkel kapcsolatos belföldi és külföldi műszaki eredményeket, majd a bizottság munkatervet készít, az ütemterv alapján az irányelveket kidolgozzák.

A bizottsági munka elsődleges célja egy olyan korszerű kéményseprőipari műszaki irányelv megalkotása, amellyel az építésügyi, a gázipari és a tűzvédelmi tárgyú jogszabályokban meghatározott biztonsági szint elérhető és szakmailag igazolható, továbbá az ott kínált megoldások alternatívaként választhatók.

Fotó: Szőke Péter BM OKF