Nem unatkoztak szenteste a tűzoltók, 134-szer avatkoztak be

2021. december 25. 08:44

A reggeli ónos eső nem okozott komolyabb fennakadásokat, ennek ellenére szenteste napján sem unatkoztak a tűzoltók. Több tűzhöz és közlekedési balesethez is riasztották őket. December 24-én összesen 167 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, 134 esetben tűzoltói beavatkozásra is szükség volt. 45 esetben tűzhöz riasztották a tűzoltókat, 36 épület gyulladt ki, 89 alkalommal pedig műszaki mentést kellett végezniük.

Néhány kifejezetten a téli időszakra jellemző tűzeset is történt. Reggel Márianosztrán és Besnyőn is égő pincéhez riasztották a tűzoltókat, mindkét esetben a kazán közelében tárolt tűzifa kapott lángra. Kora délután Tiszapalkonyán egy családi ház kazánháza gyulladt ki. Egy győri társasházi lakásban az adventi koszorú gyulladt ki este hat körül.

Reggel fél kilenckor egy autóbontó műhely gyulladt ki Hajdúböszörményben. A négyszáz négyzetméteres épület kétharmada égett. Huszonkilenc tűzoltó tíz járművel oltotta el a lángokat. Több gázpalackot is kihoztak az égő a műhelyből, ezek egyikét mesterlövésznek kellett kilőnie.

Délelőtt tizenegy órakor egy kartonokkal teli hulladéktároló gyulladt ki egy Veszprémi bevásárlóközpontban. A szabadtéren keletkezett tűz hatvan négyzetmétert érintett és egy üzlet raktárhelyiségére is átterjedt. A tűzoltók eloltották a lángokat, majd kiszellőztették a raktárt. Huszonnyolc embernek kellett elhagynia az épületet.

Fél tizenkettő körül Budapest IX. kerületében, a Soroksári út és a Hentes utca kereszteződésében ütközött össze két személyautó. Az egyik jármű a HÉV-sínekre sodródott, ebbe beszorult egy ember, akit feszítővágóval szabadítottak ki a tűzoltók, majd átadták a mentőknek, az életét azonban már nem lehetett megmenteni. 

Huszonhárom órakor szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt riasztották tűzoltókat egy veszprémi családi házhoz, amelynek több lakója rosszul lett. A tűzoltók mérései kimutatták a mérgező gázt. A házban élő négy ember megfigyelésre kórházba került.

Éjjel fél tizenkettő körül kigyulladt egy társasház egyik földszinti lakása Pápán. A tűzoltók hét embert kísértek ki az épületből, közülük kettőt az égő lakásból, majd eloltották azt. Az egyik szoba teljesen kiégett, hárman megsérültek.

Karácsonykor is kétezer tűzoltó van szolgálatban és ötszáz jármű áll készenlétben. Riasztást követően 120 másodpercen belül elindulnak segíteni oda, ahol baj van. Egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük, hogy velük kelljen karácsonyozni.