Több mint kétszáz viharos káresethez riasztották tegnap a tűzoltókat

2022. január 18. 07:37

Hétfőn a viharos szél miatt 241 helyszínre riasztották a tűzoltókat. Elsősorban lehasadt ágak, kidőlt fák okoztak fennakadásokat. A legtöbb bejelentés Győr-Moson-Sopron, Fejér, Pest és Komárom-Esztergom megyéből érkezett, de a fővárosban is a szokásosnál többször kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak.

A legtöbb esetben az útra szakadt ágak, kidőlt fák akadályozták a forgalmat, de néhány parkoló és közlekedő jármű is megsérült a viharral összefüggésben.  Győrben, a Köztelek utcában két autóra faágak hasadtak, az 1-es főúton, Mosonmagyaróvárnál az úttestre dőlt egy fa, amelynek nekihajtott egy teherautó. Az 51-es főúton, Áporkánál fa dőlt egy autó elé, a gépkocsi lesodródott az úttestről. A 85-ös főúton, Rábatamásinál az aljnövényzet gyulladt ki, miután egy kidőlt fa leszakított egy villanyvezetéket, az pedig meggyújtotta az aljnövényzetet. Több épület kéményét és tetőszerkezetét is megrongálta a viharos szél, a tűzoltókat harmincegy ilyen esethez riasztották.  Hétfőn délután Veszprém megyében, Nemesvámosnál, a 77-es főúton a viharos szél felborított egy kamiont, a tűzoltók daru segítségével kerekeire emelték vissza az útra a járművet.

A viharos szélben fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. Az aktuális meteorológiai riasztásokról az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán és a katasztrófavédelem VÉSZ applikációján keresztül is tájékozódhatnak. 

 A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, lehetőség szerint ne parkoljanak a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjenek. Ha leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert lát, jelezze azt a 112-es segélyhívón.