Átépült és megújult az orosházi laktanya

2022. március 22. 15:16

Több mint 824 és félmillió forint kormányzati támogatásból megújult az orosházi laktanya. Az épület felújítását követően visszaköltözhetett régi helyére a település tűzoltó-parancsnoksága, egyúttal a korszerű bázison kapott helyet a kirendeltség is. Az épület ünnepélyes átadását március 22-én tartották.

A felújítás eredményeként az orosházi katasztrófavédelmi kirendeltség és a tűzoltó-parancsnokság egy épületben működhet tovább. A kirendeltséget a tetőtérben helyezték el, a tűzoltóság pedig a régi, megszokott helyére költözött vissza.

A komplex felújítás a tetőtér-beépítést és a többi épületrész építészeti, gépészeti és villamos munkáit foglalta magában. A falszerkezetig visszabontott épület új, emelt tetőt, víz- és hőszigetelést, vezetékeket, nyílászárókat, szerelvényeket, fűtési-hűtési rendszert, világítást, napelemrendszert kapott. Megújultak a külső közművek és térburkolatok is.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a rendezvényen elmondta, hogy minden közösségben a legfontosabb biztonság, és minden közösségben külön megbecsülést és tiszteletet érdemelnek azok, akik azért dolgoznak, hogy ezt megteremtsék. Az államtitkár a tűzoltókhoz szólva kifejtette, ez a hivatás példaképeket teremt, ami egyetemes értékű. 

A keddi ünnepélyes átadáson dr. Góra Zoltán tű. altábornagy, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója elmondta, örömteli, hogy a rendezvény ünnepélyes keretek között zajlik, hiszen a járvány miatt fontos ünnepi alkalmak maradtak el. A főigazgató megköszönte a tervezők és a kivitelezők munkáját, akik határidőre, megfelelő műszaki tartalommal, és nagyon jó minőségben valósították meg a beruházást. A főigazgató köszönetet mondott a tűzoltóknak is, akik másfél évig bérelt ingatlanban állomásozva látták el feladataikat.

Az orosházi hivatásos tűzoltó-parancsnokság működési területe tizenkét települést ölel fel, csaknem ötvenhárom és félezer ember biztonságáról gondoskodnak a tűzoltók, akiket 2021-ben összesen négyszázhetvenhét káreseményhez riasztottak. Hatvanöt tűzoltó dolgozik a parancsnokságon, a gépjárműparkot pedig két gépjárműfecskendő, egy vízszállító jármű, egy gyorsbeavatkozó jármű, egy magasból mentő és egy tűzoltásvezetői gépjármű alkotja. Az orosházi katasztrófavédelmi kirendeltség személyi állománya tíz emberből áll, illetékességi területéhez huszonhat település tartozik. Az orosházi laktanya felújítása bruttó 824 millió 509 ezer 718 forintba került.

Fotó: Várszegi György tű. főhadnagy