Lakástűzben vesztette az életét egy ember Budapesten

2022. április 23.

Tűz keletkezett szombat délután Budapesten, egy tizenhatodik kerületi, Lándzsa utcai, háromemeletes társasház földszinti lakásában.

Az egyik szobában az ágy és környéke égett másfél négyzetméteren. A tűzzel érintett ingatlanból sűrű füst szivárgott, a lakásban egy ember tartózkodott. A fővárosi hivatásos tűzoltók, valamint a zuglói önkéntesek nagy erőkkel érkeztek a helyszínre, a tüzet rövid időn belül eloltották. A lakásban élő ember füstmérgezést szenvedett, hosszasan próbálták újraéleszteni, de nem sikerült megmenteni. A tűz keletkezési okát és körülményeit a katasztrófavédelem vizsgálja.

Leggyakrabban az egyedül élő idős emberek válnak a lakástüzek áldozatává, mire észreveszik a tüzet, addigra annyi mérgező füstöt lélegeztek be, hogy legtöbbször ezért nem lehet megmenteni az életüket. A legjobb megoldás az ilyen esetek elkerülésére, ha beszerzünk egy füstérzékelőt, amelyet a szoba közepén, a plafonra kell felszerelni. Ez hangos, 85 decibeles sípolással a tűz kialakulása elején jelez, amikor még van idő kimenekülni és értesíteni a tűzoltókat.