Gyerekek nevetésétől voltak hangosak a tűzoltóságok

2022. május 30. 12:28

Május utolsó vasárnapján, gyereknapon az ország 383 tűzoltólaktanyájának kapui nyíltak meg a kicsik előtt. Országszerte csaknem 76 ezren, gyerekek és szüleik, kísérőik érdeklődtek a tűzoltók izgalmas élete iránt.

Minden gyermek álma, hogy egyszer tűzoltó lehessen, a katasztrófavédelem pedig egy napra teljesítette a kívánságukat. A járvány miatti kényszerszünet után vasárnap 148 hivatásos tűzoltóság mellett 235 önkormányzati tűzoltóságon és önkéntes tűzoltó egyesületnél is várták azokat a gyermekeket a tűzoltók, akik érdeklődnek a tűzoltói hivatás iránt, vagy egyszerűen csak kíváncsiak voltak arra, milyen az élet a laktanyában. 

A gyerekek jellemzően szüleikkel, nagyszüleikkel jöttek, sokan tűzoltóruhában, sisakban érkeztek, de akin nem volt egyenruha, az is felpróbálhatott egyet, amiben aztán örömmel fotózkodtak, ültek be az autókba. Ezen a napon mindent lehetett, tűzoltóautóra mászni, málhateret szemlélni, magasból mentő kosarában utazni, vízsugárral célba lőni, tömlőt gurítani, szelfizni a járművekkel, tűzoltókkal. Volt próbariasztás, millió tűzoltókhoz intézett kérdés, színező, puzzle, arcfestés és megnyíltak az emlékszobák, kiállítótermek is. Akadt, ahol szikrázóan sütött a nap, máshol esősre fordult az idő, de a kaland, a jókedv, az őszinte gyermeki érdeklődés minden tűzoltólaktanyában egyforma volt.

Fotó: Békés, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg MKI, FKI